‘Kita perlu menjadikan kerja dengan kuda menarik’: organisasi bergabung tenaga untuk pekerjaan yang baik

 • TERDAPAT desakan untuk amalan pekerjaan yang baik dalam industri ekuestrian – dan badan pentadbir utama memberikan sokongan mereka di belakangnya.

  Persatuan Majikan Ekuestrian (EEA) telah bergabung dengan British Dressage (BD), British Eventing (BE), British Showjumping (BS), British Horse Society, British Equestrian, Association of British Riding Schools, Horsescotland dan Haddon Training for the Minggu Pekerjaan Baik tahunan, dari 14–18 November.  Pengasas EEA Lucy Katan memberitahu H&H matlamat utama adalah untuk menjadikan industri ekuestrian sebagai satu industri di mana pekerjaan yang baik diberikan.

  “Kami mahu ia menjadi standard dan industri tempat yang baik untuk orang ramai bekerja,” katanya, sambil menambah bahawa dia berpendapat arus perlahan-lahan beralih, menjauhi amalan buruk yang telah terbukti.

  “Kami biasa melihat banyak iklan yang menawarkan pekerjaan haram,” katanya. “Kami kurang melihat perkara itu sekarang, walaupun kami tahu ia masih di luar sana. Perkara sedang bergerak ke hadapan, tetapi kita belum sampai ke sana. Minggu ini adalah mengenai meningkatkan kesedaran dan memberi inspirasi kepada majikan untuk bersikap sah, adil dan patuh – EEA sedia membantu dalam mencapai status ini.”

  Sepanjang minggu ini, kandungan pendidikan akan disediakan untuk majikan dan kakitangan tentang rupa “baik”, menangani cabaran dan memberikan penyelesaian praktikal. Tumpuan akan diberikan kepada hubungan antara amalan pekerjaan yang positif, peningkatan produktiviti dan daya maju perniagaan.

  Tema utama termasuk kontrak, status pekerjaan, pengambilan dan pengekalan kakitangan, daya maju perniagaan dan kemampanan.

  Ketua eksekutif BE Helen West memberitahu H&H: “Kami gembira, di BE, menjadi sebahagian daripada kempen minggu pekerjaan yang baik yang dipacu oleh EEA. Meningkatkan kesedaran tentang peranan penting yang dimainkan oleh kakitangan sokongan dalam kejayaan sukan itu dan mereka yang berada di dalamnya, bersama-sama dengan kesinambungan perniagaan yang mereka tawarkan kepada majikan mereka di bawah penjagaan tekun mereka, tidak boleh dipandang remeh.

  “Sebagai majikan, kita semua perlu memikul tanggungjawab ini dan memastikan bahawa kita bukan sahaja menggaji kakitangan mengikut keperluan undang-undang tetapi juga memastikan mereka berasa dihargai, diilhamkan dan digalakkan untuk membuat pilihan kerjaya mereka dengan mengambil kira umur panjang.”

  H&H telah melaporkan secara meluas tentang krisis kakitangan yang dihadapi oleh industri ekuestrian dan apakah tindakan yang boleh diambil untuk menarik dan mengekalkan pekerja yang baik.

  Ketua eksekutif BD Jason Brautigam memberitahu H&H bahawa menyediakan pengalaman pekerjaan yang positif adalah “penting jika kita ingin menarik individu yang berkaliber tertinggi untuk bekerja dalam sektor kuda”.

  “Amalan pekerjaan yang baik, disokong oleh latihan berkualiti, pendidikan dan pembangunan, juga penting untuk mengekalkan kakitangan terbaik, yang mempunyai kemahiran, pengetahuan dan pengalaman yang betul,” katanya.

  “BD baru-baru ini telah melancarkan laluan pendidikan berasaskan perantisan dalam kedua-dua pengurusan kuda dan perniagaan, dengan kelayakan nilai tambah dan pengalaman di tempat kerja. BD komited untuk menyokong majikan dengan menyediakan penempatan perantisan melalui skim ini, untuk mencapai piawaian amalan terbaik yang termasuk dalam kod pekerjaan baik EEA.

  “Kami terus bekerjasama rapat dengan EEA dan rakan kongsi industri lain untuk mempromosikan persekitaran kerja dalam pakaian yang menawarkan standard tinggi yang sama yang kami sasarkan untuk dicapai sebagai majikan sendiri.”

  Ketua eksekutif BS Iain Graham bersetuju bahawa mempunyai amalan pekerjaan yang baik membantu menggalakkan dan mengekalkan orang yang terbaik.

  “Itulah pengantin lelaki, pengurus halaman dan semua peranan yang diperlukan oleh industri kami,” katanya H&H. “Kami mungkin menyedari pengurangan bilangan orang dari Eropah [since Brexit]jadi lebih penting lagi kita menjaga orang baik yang kita ada.

  “Sebagai badan pentadbir, adalah penting kami menyokong inisiatif seperti ini yang meningkatkan kesedaran tentang amalan buruk dalam industri kami.”

  Minggu ini akan berakhir dengan tahunan “Beri kakitangan anda hari pizza”, pada 18 November, apabila semua majikan digalakkan untuk meraikan kakitangan mereka.

  Presiden EEA Tullis Matson berkata: “Adalah menjadi tanggungjawab semua orang untuk memastikan amalan pekerjaan dalam industri ekuestrian memenuhi keperluan undang-undang, serta mematuhi amalan terbaik. Bersama-sama kita perlu menjadikan bekerja dengan kuda sebagai pilihan kerjaya yang menarik dan seterusnya mencapai tenaga kerja yang mampan.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  “Sudah tentu tiada siapa yang memerlukan sebarang pujukan untuk menikmati piza bersama-sama?!”

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *