Kisah memancing Pam Corwin

Kandungan disediakan oleh Pam Corwin

Kami menerima cerita Pam sebagai sebahagian daripada kempen Bulan Sejarah Wanita kami. Semak lebih banyak cerita memancing!

 

Kasut bahagian bawahnya mencengkam batu licin yang memenuhi sungai ketika saya menyeberangi ke tempat yang saya anggap tempat terbaik untuk bass mulut kecil. Saya dapat mendengar bangau biru yang hebat memanggil sambil saya menakutkan mereka dari tempat makan mereka. Bunyi air yang perlahan dan berirama yang mengalir melalui pintu pagar semakin hampir, malah saya memejamkan mata seketika untuk membayangkan air terjun, membuatkan hydrodam itu hilang. Landskapnya cantik dengan daun berubah menjadi merah dan oren terang serta langit menjadi biru terbuka.

Warna-warna itu mengingatkan saya kepada padang pasir, tempat saya datang ke sini untuk melupakan. Selepas mengambil masa, saya menyedari kebimbangan terbesar saya ialah menyeberangi kolam yang dalam tanpa kebocoran air ke dalam wader saya; Saya hampir tidak melebihi lima kaki. Tambahan pula, air sungai itu sejuk. Dengan idea air yang menyejukkan tulang merosakkan pagi saya, saya perlahan-lahan menyeberangi sungai, memilih setiap pijakan dengan berhati-hati. Selepas tiba di tempat saya, saya menyiapkan joran untuk memancing hari itu dan berharap dapat menangkap.

Pagi musim luruh yang segar dan sejuk amat sesuai untuk memancing smallmouth; rehat dari kebiasaan yang huru-hara. Ia adalah hari bekerja jadi mempunyai sungai untuk diri saya sendiri adalah tambahan yang bagus walaupun pengendali empangan sentiasa membunyikan penggera, membuatkan saya ketakutan setiap kali. Anda akan fikir berada dalam Tentera Darat akan membosankan deria saya kepada bunyi yang kuat tetapi bunyi yang mengejutkan mengganggu rasa aman saya; tetapi saya tidak akan membiarkan kesulitan penggera menghalang percubaan saya untuk mencari apa yang saya cari.

Aliran itu sempurna untuk menghanyutkan cacing Senko saya, dan dengan setiap hanyut, wujud peluang untuk memperoleh perasaan teruja awal itu. Anda tahu, perasaan ikan menggigit umpan dan hujung joran anda melantun luar biasa? Nah, pasangan pertama pelakon tidak menghasilkan apa-apa perasaan itu. Tiada sedikit pun. Dan saya okay dengan itu. Saya tahu ada mulut kecil di kawasan itu; Saya telah menangkap mereka sebelum ini; dahulu ketika dunia sederhana dan hidup melayang-layang seperti daun di dalam air. Saya tahu saya boleh menangkap mereka tetapi hari ini berbeza. Hari ini adalah tentang mencari kedamaian dalaman yang diperoleh oleh nelayan sejati (dan wanita nelayan!) dengan tidak semestinya menangkap ikan tetapi tindakan melakukannya. Saya gembira kerana mempunyai pancing di tangan dan air mengelilingi saya.

Selepas mengharungi kawasan berbatu ke riak cetek, saya kembali ke tempat asal dari usaha pagi tadi. Saya membuang talian saya, melihatnya hanyut, dan perasaan yang paling menggembirakan datang kepada saya. Saya merasakan tarikan lembut seekor ikan di hujung talian yang lain. Saya perlahan-lahan menggoyangkan semua kelonggaran sehingga saya dapat merasakan seekor ikan mula melawan. Kemudian saya melakukan “Tarian Bill” dan menyentak joran dengan kuat. Oh! Saya ada satu. Saya melawannya selama beberapa saat dan mendapat apa yang saya kejar: bass smallmouth. Sekarang, anda mungkin melihat gambar ini dan tertanya-tanya mengapa saya merakam gambar saya dengan ikan yang begitu kecil. Bagi saya, memancing bukan tentang menangkap ikan trofi; ia adalah mengenai kehilangan diri sendiri dalam hubungan yang lebih besar dengan dunia yang hidup; ia memberi saya peluang untuk menyelami satu bentuk meditasi yang dicari oleh semua nelayan sejati. Ikan kecil saya adalah hubungan itu.

Ini adalah cerita yang saya tulis dari perspektif bagaimana memancing secara damai dan terapeutik. Bukan menangkap tetapi mengejar kebahagiaan, jika anda mahu. Ikan telah menjadi seluruh dunia saya. Saya bekerja sepenuh masa sebagai ahli biologi hidupan liar dan perikanan untuk SCDNR dan selepas berkhidmat selama 6 tahun dalam Tentera Darat, saya bersedia untuk membuat komitmen terhadap pemuliharaan. Pekerjaan saya, walaupun kadangkala tertekan, memberikan pemahaman dalaman tentang diri saya, apa yang telah saya lalui dan apa yang boleh saya sediakan untuk generasi akan datang. Saya menggalakkan semua orang untuk keluar dan merasai pengalaman alam semula jadi.

Lawati bahagian cara memancing kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang peralatan memancing asas yang anda perlukan untuk bersiap sedia untuk pengembaraan seterusnya.


Anda mungkin juga berminat

Maria Elisabeth Dominguez

Maria Elisabeth Dominguez

Maria Elisabeth Dominguez ialah seorang penulis dwibahasa dengan pengalaman antarabangsa dalam kewartawanan, komunikasi korporat, media sosial, perhubungan awam dan penerbitan radio. Sambungan emosi dan penyelesaian kreatif adalah kata kunci komunikator sosial Venezuela yang bersemangat ini dengan pengalaman latar belakang 12 tahun.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *