Ketua Eksekutif WWT Sarah Fowler mengetuai pasukan ke persidangan tanah lembap antarabangsa yang penting

Wildfowl and Wetlands Trust menghantar pasukan teratas ke persidangan tanah lembap antarabangsa yang kritikal di Geneva ketika dunia berkumpul untuk membincangkan perubahan iklim, alam sekitar dan alam semula jadi di beberapa lokasi dalam beberapa minggu akan datang.

Ketua Eksekutif Sarah Fowler akan mengetuai delegasi kami ke Konvensyen Tanah Lembap – juga dikenali sebagai Konvensyen Ramsar COP14 – di mana beliau akan bercakap tentang harapan bahawa tanah lembap boleh menawarkan dan melibatkan rakan kongsi antarabangsa kami dalam kerja yang kami lakukan. Ramsar berlangsung 5-13 November dan dianjurkan bersama tahun ini oleh China dan Switzerland, dengan acara maya mengambil bahagian di Wuhan serta perhimpunan di Geneva.

COP Ramsar hanyalah satu daripada tiga mesyuarat antarabangsa penting untuk alam sekitar dan alam semula jadi yang berlaku dalam beberapa minggu akan datang: pemimpin dan delegasi dunia akan bertemu di Mesir untuk perubahan iklim COP27 (susulan kepada COP26 di Glasgow tahun lepas) di mana tanah lembap seperti paya masin pantai perlu menjadi sebahagian daripada perbincangan; dan pada bulan Disember, perwakilan akan berkumpul di Kanada untuk bercakap tentang biodiversiti dunia dan cara melindungi alam semula jadi di COP15.

Mencipta, memulihkan dan melindungi tanah lembap adalah bahagian penting untuk dapat melaksanakan matlamat daripada semua sidang kemuncak penting ini dan WWT tidak sabar untuk bekerjasama dengan rakan kongsi antarabangsa kami untuk membantu memastikan perkara ini berlaku.

Shoebill, hak cipta Dylan Vasapolli, daripada galeri burung selancar

Pasukan Ramsar WWT juga termasuk ketua pemuliharaan kami Dr James Robinson dan Ketua Penglibatan Antarabangsa Chris Rostron. Kami akan berada di tengah-tengah aksi di Geneva dan terlibat dalam beberapa acara sampingan di persidangan di mana banyak perbincangan paling penting akan berlaku. Acara sampingan ini adalah ruang untuk melibatkan diri dengan kerajaan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) tanah lembap, kedua-duanya memaklumkan mereka tentang perkara yang boleh kita lakukan bersama dan mempelajari keperluan mereka.

Kami juga tidak sabar untuk meraikan amalan terbaik di tanah lembap di seluruh dunia dengan penyampaian 20 anugerah khas yang akan bertindak sebagai tanda kualiti kecemerlangan untuk pelancong dan penduduk tempatan. Pusat Star Wetland akan diperkenalkan oleh Wetland Link International, rangkaian sokongan yang dikendalikan WWT untuk pusat tanah lembap di seluruh dunia.

Ketua Eksekutif WWT Sarah Fowler berkata: WWT dan Ramsar telah terjalin selama bertahun-tahun dan berkembang bersama-sama sebagai organisasi sambil kami bekerjasama untuk meletakkan tanah lembap sebagai pusat peringkat dalam memerangi perubahan iklim dan untuk menyelamatkan alam semula jadi. Ia adalah masa yang sangat menggembirakan bagi saya, begitu baru dalam peranan saya sebagai Ketua Eksekutif WWT, dan Setiausaha Agung Ramsar yang baharu Musonda Mumba yang juga baru sahaja menjawat jawatan baharunya. Tanah lembap telah dipandang remeh dan dipandang rendah selama berabad-abad – sudah tiba masanya untuk berhenti mengabaikan salah satu aset paling penting di planet ini. Kami berbangga dapat bekerjasama dengan Ramsar untuk memastikan perkara ini berlaku.

Fakta Ramsar

  • 170 negara yang telah menandatangani Konvensyen Ramsar bertemu sekali setiap tiga tahun untuk perbincangan di Persidangan Pihak-pihak kepada Konvensyen – dikenali sebagai COP
  • Ramsar bukanlah akronim tetapi lebih kepada nama tempat Konvensyen ditandatangani, bandar Ramsar di Iran
  • Tapak Ramsar adalah tanah lembap yang mempunyai kepentingan antarabangsa
  • Tanah lembap adalah satu-satunya habitat yang mempunyai COP mereka sendiri
  • Pengasas WWT, Sir Peter Scott berada di Ramsar pada tahun 1971 dan membantu menulis Konvensyen.
  • Ramsar adalah perjanjian alam sekitar tertua di dunia
  • Di samping 170 negara, hanya enam Badan Bukan Kerajaan (NGO) memegang status istimewa dalam konvensyen itu – dan WWT adalah salah satu daripadanya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *