Ketinggian Kuda Clydesdale: Apakah Nombor itu?

Kuda adalah haiwan serba boleh yang saiznya sangat berbeza. Kami telah mengetahui tentang kuda sebagai kuda terkecil di dunia.

Sementara itu, kuda yang berasal dari Shire boleh mencapai ketinggian terbaik. Terkenal sebagai salah satu baka kuda terbesar, Clydesdale berbangga dengan ketinggiannya. Anda mungkin tertanya-tanya berapakah ketinggian kuda Clydesdale.

Ketinggian Kuda Clydesdale

Profil kuda Clydesdale

Sejarah Clydesdale

Kuda Clydesdale dinamakan sempena sungai Clyde yang melalui Lanarkshire, Scotland tempat baka ini berkembang. Kerana saiz dan ketahanan, orang Scotland telah memperkenalkan baka ini ke kawasan di AS. Mereka digunakan untuk pengangkutan pada abad ke-18, tetapi kini, baka itu berisiko di seluruh dunia.

Fakta badan Clydesdale

Kuda Clydesdale mempunyai bentuk badan yang tegap. Anda akan melihatnya dari Clydesdale dada yang luas, leher melengkung, dan punggung yang hebat. Itulah sebabnya mereka memihak kepada cara pengangkutan dan juga pengeluaran. Tentera malah menggunakan mereka untuk pergerakan askar.

Clydesdales tidak mempunyai banyak kenyataan dalam badan mereka. Mereka biasanya muncul dalam warna gelap atau buah berangan terang. Walau bagaimanapun, anda boleh mengharapkan beberapa kaki putih sutera. Kebanyakan Clydesdales mempunyai api putih di muka mereka sebagai ucapan baka. Bercakap tentang jangka hayat. Clydesdale boleh hidup sehingga 25 tahun jika dalam penjagaan yang baik.

Berapakah ketinggian kuda Clydesdale?

Apabila anda mula-mula melihat Clydesdale, anda mungkin kagum dengan saiznya. Sebagai salah satu baka kuda terbesar di dunia, Clydesdales kelihatan sama besar dengan kuda Shire yang lain.

Ketinggian purata Clydesdale dewasa boleh mencapai 16 HH (Tinggi tangan), tetapi baka yang paling tinggi boleh memuncak pada 20.2 HH. Tidak dinafikan tentang ketinggian ini kerana baka ini dilahirkan dengan rupa yang tinggi. Clydesdale yang baru lahir boleh berdiri lebih daripada 3.5 kaki tinggi.

Berat baka sepadan dengan ketinggian. Seekor kuda dewasa mempunyai berat purata kira-kira 1600 paun. Bagaimanapun, seekor kuda Clydesdale seberat 1.5 tan telah direkodkan pada tahun 2009.

Dengan saiz itu, kini, kami faham mengapa kuda-kuda ini boleh melalui hari-hari yang panjang di jalan raya untuk datang ke luar negara dan mengangkut tentera bersenjata lengkap.

Ketinggian kuda Clydesdale berbanding baka lain

Walaupun saiznya besar, Clydesdale tidak pernah menjadi juara untuk baka kuda terbesar atau tertinggi di dunia.

Shire telah direkodkan mempunyai baka kuda tertinggi, secara umum, dan juga secara individu. Kuda Shire tertinggi bernama Sampson ialah 21.2 ½ HH. Tiada satu pun daripada kuda sedia ada yang dapat mengalahkan nombor ini setakat ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perbezaan antara Shire & Clydesdale di sini.

Walau bagaimanapun, tidak dapat dinafikan bahawa Clydesdale kelihatan gergasi kepada baka kecil lain seperti Falabella atau Miniatur. Baka kecil ini hanya sekitar 20 hingga 25 inci tinggi.

Kami tidak dapat memastikan ketinggian maksimum untuk Clydesdale kerana ia masih dalam pembangunan. Untuk memberitahu berapa banyak Ketinggian kuda Clydesdalekita harus menganggarkan 16 HH sebagai nombor purata.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *