Ketinggian Kuda Appaloosa – Berapa Tingginya?

Kuda Appaloosa terkenal di kalangan baka kuda kerana coraknya yang menakjubkan dan berwarna-warni pada kot. Adakah anda rasa kuda jenis ini menarik? Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana dan mengapa mereka tinggi seperti itu?

Kemudian, teruskan dengan artikel ini! Kami telah memasukkan banyak maklumat yang mengejutkan tentang Ketinggian kuda Appaloosa itu mungkin mengejutkan anda.

Ketinggian kuda Appaloosa

Ketinggian Kuda Appaloosa: Berapa tinggi mereka?

Seekor kuda Appaloosa berada dalam julat 14 hingga 15,2 tangan tinggi. Secara khusus, tangan ialah unit ukuran untuk ketinggian kuda yang bersamaan dengan 4 inci. Oleh itu, dalam sentimeter, mereka adalah sekitar 142 hingga 154 tinggi.

Pemilik kuda biasanya mengukur panjang dari atas layu ke tanah sebagai ketinggian kuda.

Sudah tentu, masih terdapat beberapa situasi istimewa di mana kuda Appaloosa lebih tinggi atau lebih pendek. Keputusan di atas diambil dari standard.

Kuda Appaloosa yang kita kenal hari ini berasal dari suku Nez Perce pada awal 1600-an. Malah, mereka hampir tewas pada akhir abad ke-18 dalam peperangan Tanah Asli.

Walau bagaimanapun, pada tahun 1930-an, dengan minat yang semakin meningkat dalam baka ini, individu Appaloosa yang masih hidup telah dibawa balik dan dibangunkan sehingga kini.

Sebenarnya, ketinggian Appaloosas asal datang dari kira-kira 14.2H hingga lebih 16H. Itulah salah satu sebab mengapa mereka digunakan dalam peperangan.

>>> Semak di sini: Berapa lama kuda Appaloosa hidup?

Mengapa Appaloosas Tinggi Seperti Itu?

Anda mungkin mendapati bahawa jenis kuda ini agak pendek daripada baka kuda lain. Berikut adalah beberapa penjelasan untuk ketinggian ini.

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, kacukan antara baka kuda semakin popular. Walau bagaimanapun, ini nampaknya menjadi kelemahan dalam mengekalkan baka Appaloosa asli.

Kuda Appaloosa dikawinkan dengan kuda Quarter. Menurut beberapa pemilik, baka Appaloosa baharu adalah lebih pendek dan kelihatan seperti kuda Quarter dengan bintik-bintik.

Namun, jangan risau! Appaloosa sebenar masih dibiakkan oleh Yayasan Penternak.

>>> Baca lebih lanjut: 6 fakta menarik kuda Appaloosa

Apakah Kuda Appaloosa Tertinggi Di Dunia?

Daripada standard, yang Nebula Luas Rapidash ialah kuda Appaloosa yang paling tinggi.

Rapidash Vast Nebula - kuda Appaloosa tertinggi

Ia adalah 17.2 tangan tinggi, kira-kira 175cm. Ia adalah gelding, dilahirkan pada April 2013 di Texas.

Orang ramai mungkin tidak menyedari bahawa ini adalah kuda Appaloosa kerana ia tidak menunjukkan tanda Appaloosa. Malah, Rapidash Vast Nebula ialah Appaloosa berangan dengan tompok minimum di bahagian pinggul.

Kesimpulan

walaupun Ketinggian kuda Appaloosa mungkin sedikit rendah, ia adalah salah satu kuda yang paling tahan lama di dunia. Saya fikir mereka adalah baka yang seimbang untuk penunggang yang berbeza, dari amatur hingga pakar.

Dan anda, bagaimana perasaan anda tentang kuda ini? Tinggalkan komen di bawah untuk memberitahu kami!

Terima kasih untuk membaca!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *