Ketetapan undang-undang utama mengenai liabiliti mempunyai implikasi kepada pemilik kuda

 • Kes mahkamah “LANDMARK” mungkin mempunyai implikasi kepada semua pemilik kuda berhubung dengan liabiliti mereka jika haiwan menyebabkan kemalangan.

  Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa pemilik Vicki Ball adalah “pihak yang tidak bersalah” berhubung perlanggaran antara kudanya Lowri, yang telah melarikan diri ke A3, dan sebuah teksi, pada 2015. Penumpang dalam teksi itu mengalami kecederaan parah dan dibuat tuntutan, yang dipertikaikan oleh penanggung insurans Cik Ball.  Menurut penghakiman mahkamah, melainkan haiwan yang melarikan diri itu telah ketakutan atau panik untuk bertindak secara tidak menentu, pemiliknya mungkin tidak bertanggungjawab di bawah Akta Haiwan 1971.

  Firma guaman Clyde & Co, yang bertindak untuk penanggung insurans Cik Ball, berkata penghakiman itu menjelaskan bahawa, di bawah Akta Haiwan, pihak yang menuntut perlu menunjukkan bahawa seekor haiwan menunjukkan “ciri tidak normal” seperti ketakutan atau panik untuk membuat tuntutan dengan jayanya di bawah Bertindak.

  Hakim Kehormatnya Melissa Clark, yang bersimpati dengan pihak yang menuntut, berkata: “Penemuan saya tentang tingkah laku Lowri pada malam perlanggaran tidak menyokong kes pengakuan pihak menuntut bahawa Lowri bertindak secara tidak menentu (dan ‘bertindak dengan kekerasan’) dalam keadaan di mana dia berada. takut/panik…Oleh itu, saya tidak dapat mencari, seperti yang diminta oleh pihak yang menuntut, bahawa kemungkinan kerosakan kepada pihak yang menuntut, atau yang teruk, adalah disebabkan oleh ciri-ciri Lowri yang biasanya tidak terdapat pada kuda kecuali pada masa tertentu. atau dalam keadaan tertentu.”

  Rakan kongsi Clyde & Co, Clare Garnett memberitahu H&H bahawa walaupun firma itu berpuas hati dengan keputusan kes itu, “kami mempunyai simpati yang besar untuk pihak yang menuntut”.

  “Kita tidak boleh melupakan fakta bahawa seseorang telah cedera parah,” katanya.

  Dia menambah: “Penghakiman ini amat menggalakkan bagi pemilik haiwan dan syarikat insurans mereka. Maksudnya ialah fakta bahawa kuda atau haiwan anda melarikan diri dari kemudahan komersial, seperti kandang kuda yang anda yakini, tidak secara automatik menyebabkan anda bertanggungjawab jika ia kemudiannya terlibat dalam kemalangan di lebuh raya.

  “Sekiranya haiwan seperti lembu, anjing, musang atau rusa ditemui di jalan raya dan menyebabkan kemalangan hanya kerana mereka berada di sana, pihak yang menuntut tidak lagi mempunyai laluan yang lancar untuk pemulihan dalam undang-undang. Apa yang diperjelaskan oleh penghakiman ini ialah semuanya mengenai keadaan yang membawa kepada kemalangan, termasuk tingkah laku haiwan dan sebarang rangsangan luar yang bertindak ke atas mereka.”

  Hakim mendapati kemungkinan kuda yang melarikan diri meninggalkan padang mereka dengan berjalan di atas “tidak dipasang dengan sempurna” dan pagar runtuh, bukannya fakta bahawa mereka ketakutan atau dikejar. Didapati mereka telah melalui B280, lebih berkemungkinan sebagai tindak balas kepada “rangsangan buruk” yang mana mereka pulih dengan cepat, dan kemungkinan Lowri “pegun dan tenang” pada masa perlanggaran.

  Untuk liabiliti ketat didapati di bawah Akta Haiwan, haiwan itu mesti ditunjukkan mempunyai ciri tingkah laku yang berbahaya, yang hanya boleh dilihat pada masa tertentu atau dalam keadaan tertentu, dan ia adalah yang mesti menyebabkan kerosakan.

  “Kes utama masih Mirvahedy lwn Henley, di Mahkamah Agung, jadi ini tidak begitu berat tetapi ia pastinya positif, dan bergerak ke arah yang betul,” kata Cik Garnett. H&H.

  Dalam Mirvahedy v Henley, ia akhirnya memutuskan bahawa pemilik beberapa kuda yang melarikan diri dari padang dan terlibat dalam perlanggaran di mana seorang pemandu cedera parah bertanggungjawab.

  “Saya mempunyai halaman livery ketika itu dan insurans saya meningkat dua kali ganda dalam sekelip mata,” katanya. “Ia memberi kesan kepada sesiapa yang memiliki kuda tetapi kes ini, saya harap, akan menjadi persuasif.”

  Cik Garnett menambah bahawa kes itu menunjukkan kepentingan mempunyai insurans liabiliti awam, yang dipersetujui oleh Suzy Middleton, Ketua Pegawai Eksekutif Broker Insurans Essex Selatan.

  “Ia menyerlahkan betapa pentingnya membeli perlindungan liabiliti,” katanya H&H. “Orang ramai mungkin melihat kuda mereka di padang dan menganggap satu-satunya isu adalah bil doktor haiwan atau ketika mereka menunggangnya. Sehingga anda melihat tuntutan ini, yang mungkin agak ketara, anda mungkin tidak melihat betapa pentingnya insurans itu. Sekiranya penutup tidak disediakan dalam kes ini, ia akan ditanggung semula kepada pemilik, dan kosnya akan menjadi ketara.”

  Puan Middleton berkata industri insurans masih menyerap kesan daripada penghakiman ini, dan dia percaya “ia akan diuji sekali lagi, dan kes seterusnya mungkin akan menjadi yang penting”.

  “Setiap kes diadili secara individu tetapi ini adalah batu loncatan, saya fikir,” katanya. “Ia mempersoalkan liabiliti yang ketat, yang saya fikir bagus.

  Beliau menambah bahawa pemilik kuda juga harus menyemak halaman livery mereka mempunyai insurans liabiliti yang sesuai, yang bukan keperluan undang-undang tetapi juga akan melindungi kos dalam kes seperti ini.

  “Seorang hakim dalam kes lain mungkin mengatakan sesuatu yang berbeza,” katanya. “Memandangkan ini, ia adalah keputusan yang baik tetapi orang ramai perlu sedar bahawa terdapat keadaan yang berbeza, dan perlindungan terbaik ialah membeli insurans liabiliti.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Jack yang berumur lima tahun mengalami kecederaan serius dalam perlanggaran itu, yang mana Pauline sebagai pemiliknya bertanggungjawab

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *