Ketahui Simpulan Terbaik untuk Garis Jalinan

Simpulan memancing boleh menakutkan bagi pemancing pemula. Sesetengah simpulan adalah serba boleh, manakala yang lain agak khusus untuk kegunaannya, seperti apabila menggunakan pelbagai jenis tali pancing. Simpulan garisan jalinan adalah salah satu daripada kes tersebut.

Garisan jalinan adalah unik kerana ia tidak mempunyai “ingatan” baris. Iaitu, ia tidak ingat digulung dengan ketat pada gelendong dan akan dilemparkan dengan lancar, tanpa gelung beralun longgar yang mungkin anda perolehi dengan monofilamen. Ini diterjemahkan kepada pelakon selanjutnya.

Ia juga lebih kelihatan dan tidak meregang. Dengan latihan, anda akan belajar cara menyesuaikan teknik memancing anda semasa memancing dengan tocang. Oleh kerana kedua-dua ciri ini, pemancing sering mengikat perambut fluorokarbon yang terbentang dan kurang kelihatan. Terdapat beberapa perdebatan di sini sejauh mana simpulan terbaik untuk garisan jalinan tetapi Alberto telah berfungsi dengan baik dan menjadi kegemaran untuk pemancing profesional seperti Aaron Martens.

Kebanyakan pemancing nampaknya bersetuju bahawa simpulan terbaik untuk sambungan talian jalinan ke gewang atau cangkuk ialah simpulan Palomar, pelajari cara mengikat Simpul Palomar. Bukan sahaja ujian ini paling tinggi setakat kekuatan simpulan garisan jalinan, tetapi ia boleh diikat dengan cepat, dengan jari yang sejuk. Secara amnya jalinan digunakan untuk memancing gewang sederhana hingga berat seperti menggunakan jig besar atau gewang atas air dalam tumbuh-tumbuhan lebat untuk bass besar. Jig besar atau katak atas air mempunyai mata cangkuk yang lebih besar jadi saya tidak perlu membuka cermin mata bacaan saya untuk menikam gelung melalui langkah awal simpulan tali pancing berjalin mudah ini. Tambahan yang besar!

Semasa belajar mengikat simpul pancing lain untuk tocang, bersabarlah. Jalinan tidak begitu memaafkan simpulan seperti monofilamen. Mungkin memerlukan sedikit latihan untuk belajar menarik hujung tag pada masa yang betul dan membasahi simpulan akan membantu. Belajar untuk mengikat simpulan yang betul apabila, adalah sama pentingnya dengan lesen memancing kerana ia mungkin menyebabkan anda mendapat ikan trofi suatu hari nanti. Apabila ragu-ragu, beri perhatian kepada apa-apa arahan yang diberikan oleh pengeluar talian berkenaan simpulan terbaik untuk garisan jalinan.

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *