Ketahui Mengapa Memancing Berlebihan ialah Masalah yang Perlu Kami Selesaikan

Kami pergi memancing untuk menangkap ikan, dan apabila kami menyambung kami suka menyimpan beberapa untuk dimakan. Tetapi di beberapa kawasan di negara kita nampaknya tidak dapat mencari ikan, dan itu selalunya disebabkan oleh penangkapan ikan yang berlebihan.

Tetapi sebenarnya apakah penangkapan ikan berlebihan? Penangkapan ikan secara berlebihan ialah menangkap terlalu banyak ikan sekaligus sehingga populasi pembiakan menjadi terlalu berkurangan untuk pulih. Kualiti air boleh menjadi isu yang benar, tetapi sebab utama biasanya melibatkan bidang pengurusan perikanan yang kompleks. Di seluruh dunia, banyak perikanan dikawal oleh peraturan yang memburukkan masalah. Ada yang tidak mempunyai peraturan sama sekali.

Kami juga sebahagian daripada masalah ini, kerana kami makan ikan dua kali lebih banyak daripada orang ramai 50 tahun lalu! Permintaan itu mengakibatkan 30 peratus perikanan di seluruh dunia ditolak terlalu jauh. Di perairan rumah Atlantik Timur Laut saya misalnya, 39% spesies telah ditangkap secara berlebihan.

Berikut ialah empat isu pengurusan yang menjadikan mencari keseimbangan sukar dan mencabar.

1. Pukat tunda bawah menangkap ikan tetapi ia memusnahkan dasar lautan. Jaring berat seberat beberapa tan setiap satu merobek bahagian bawah dan menyesarkan batu karang, span dan hidupan dasar laut sensitif yang lain.

2. Masalah tangkapan sampingan. Tangkapan sampingan ialah istilah industri perikanan apabila spesies ikan ditangkap secara tidak sengaja semasa memancing ikan sasaran lain. Masalah dengan menyasarkan spesies dengan pukat tunda atau penyeret ialah mereka kerap merebut spesies lain yang penting kepada rantai makanan. Pada masa haul diisih banyak mengikut hasil tangkapan dan dengan itu mengubah rantai makanan biasa. Penyu, ikan lumba-lumba, burung, jerung dan juga ikan lain dicederakan.

3. Pemangsa puncak. Dalam 50 tahun yang lalu, 90% daripada pemangsa utama lautan seperti jerung, tuna sirip biru, ikan todak, marlin dan king mackerel telah dituai. Itu bukan masalahnya, tetapi isunya datang apabila terdapat terlalu besar populasi ikan yang lebih kecil, pemakan plankton yang menyebabkan baki yang tinggal tidak teratur.

4. Penangkapan ikan berlebihan telah berlaku selama beratus-ratus tahun. Terdapat penuaian ikan paus terpilih pada tahun 1800-an untuk lemak untuk minyak lampu, dan pada pertengahan tahun 1900-an untuk ikan kod dan herring Atlantik. Pada satu ketika, sardin California hampir dituai sehingga pupus.

Mencari penyelesaian penangkapan ikan berlebihan adalah penting. Kami boleh membantu melalui tangkapan dan pelepasan dan dengan mengehadkan bilangan ikan yang kami tuai. Melibatkan diri dengan kumpulan pemuliharaan dan program penyelidikan ialah satu lagi cara terbaik untuk membantu.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *