Ketahui Masa Terbaik Memancing Ikan Keli untuk Hasil yang Lebih Baik

Secara tradisinya, malam dianggap sebagai salah satu waktu terbaik untuk memancing ikan keli. Pemangsa yang berkesan ini dilengkapi untuk persekitaran cahaya malap dengan barbel pengesan umpan atau “kumis” dan mulut besar seperti vakum untuk mengimbangi mata mereka yang agak kecil.

Apabila memancing ikan keli dalam keadaan air yang rendah dan jernih pada waktu siang, mungkin mudah untuk membuat kesimpulan bahawa mungkin tidak ada ikan keli di sini. Walau bagaimanapun dalam jenis persekitaran itu, mereka akan berehat di lubang yang lebih dalam, di bawah tebing yang dipotong, dan di tebing batu besar yang berbayang. Seorang pemancing malam yang sabar mungkin terkejut dengan potensi ikan keli di banyak badan air.

Tetapi secara serantau, masa terbaik untuk memancing ikan keli boleh bergantung pada badan air dan spesies ikan. Sebagai contoh, ikan keli biru sering dikondisikan untuk mula memberi makan apabila air dilepaskan di bawah empangan takungan besar. Baitfish, selalunya hempedu atau sirip benang, boleh terpegun semasa pelepasan air dan pemangsa oportunistik besar ini membesar dengan cepat kerana mereka jarang melepaskan makanan yang mudah.

Air yang semakin meningkat daripada hujan lebat boleh mencetuskan gigitan ikan keli saluran yang agresif di sungai dan tasik pada bila-bila masa sepanjang hari. Juga, dalam semua air keruh dan keruh, seperti kolam ladang di mana ternakan sentiasa mengacau tiang, terdapat kurang penembusan cahaya ke bahagian bawah. Ini mengakibatkan keadaan yang lebih gelap seperti malam dan memberi makan ikan keli dan dengan itu memancing ikan keli, tidak perlu berhenti. Dan kemudian ada kepala lembu. Saya masih belum menemui sebarang keadaan di mana gigitan kepala lembu “dimatikan”.

Petua memancing ikan keli sentiasa mengesyorkan umpan, biasanya bahan yang kuat dan berbau. Hati ayam (atau hati daging lembu yang kekal di cangkuk lebih lama), kepingan hotdog, keju, dan mana-mana satu daripada banyak produk “umpan busuk” semuanya berfungsi dengan sangat baik. Sudah tentu, “perkara yang pasti” paling dekat untuk menangkap ikan keli ialah menggunakan umpan hidup seperti belalang, merayap malam, penyihir atau ikan matahari.

Satu lagi petua memancing ikan keli ialah ikan ini boleh memukul gewang juga. Saya kerap membaca tentang pemancing bes kejohanan yang melontar gewang seperti jig berat atau umpan engkol dan menyangka mereka telah mengaitkan bass rekod baharu, hanya untuk melihat akhirnya bentuk jelas ikan keli yang besar dan gelap di hujung garisan. Persepsi saya terhadap ikan yang biasa hidup di dasar ini telah berubah selama bertahun-tahun. Mereka tidak selalunya hanya pemakan malam yang lembap yang dipercayai ramai. Pada beberapa kali, saya telah menangkapnya pada sudu dan pemutar semasa membuang bass putih. Suatu ketika saya pernah melihat ikan patin saluran 1 ½ paun melompat keluar sepenuhnya dari air untuk cuba menangkap lalat naga.

Namun, untuk masa terbaik untuk memancing ikan keli, kemungkinannya lebih memihak kepada anda pada waktu petang. Dapatkan lampu suluh, seorang atau dua rakan, banyak umpan, beberapa batang (semak peraturan negeri anda) dan termos kopi jika perlu. Kekili menjerit menanti. Bilakah anda suka memancing ikan keli dan apakah umpan kegemaran anda?


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *