Ketahui Masa Memancing Terbaik untuk Largemouth Bass

Jika matlamat anda adalah untuk menangkap bass bermulut besar, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah merancang untuk memancing di perairan yang mempunyai banyak ikan. Perkara kedua yang perlu anda lakukan ialah pergi pada masa memancing terbaik atau masa puncak untuk meningkatkan peluang anda. Tidak pasti bila masa memancing terbaik untuk bass largemouth? Ketahui tentang dua daripada tempoh terbaik, dan tingkatkan peluang anda untuk menangkap mulut yang besar!

Tempoh Sebelum Bertelur

Ikan siakap betina lazimnya berada pada berat maksimum mereka dalam tempoh ini kerana mereka memberi makan secara agresif sebagai persediaan untuk aktiviti bertelur. Tempoh pra-bertelur biasanya berlaku sekitar Februari atau Mac, tetapi apabila tempoh pra-bertelur juga bergantung pada suhu tempat anda tinggal. Apabila bass largemouth memasuki tempoh pra-bertelur, ia kurang berkaitan dengan bulan atau masa yang tepat dalam setahun, tetapi lebih berkaitan dengan suhu air. Apabila suhu air meningkat dari 40-an hingga julat 55 hingga 60 darjah, bass besar biasanya mula bergerak ke arah cetek dan memberi makan dengan lebih aktif.

Satu perkara penting yang perlu dipertimbangkan oleh pemancing apabila memancing di sekitar tempoh bertelur; walau bagaimanapun, adakah amalan pelepasan yang betul adalah sangat penting. Oleh kerana ikan betina mula mengeluarkan telur pada masa ini, setiap ikan harus dikendalikan dengan berhati-hati dan dikembalikan ke dalam air secepat mungkin. Di samping itu, sentiasa semak peraturan memancing untuk negeri anda dan laluan air yang anda rancang untuk memancing. Sesetengah negeri mungkin mengehadkan atau menutup musim semasa tempoh bertelur.

Tempoh Selepas Bertelur

Walaupun sesetengah pemancing mengetepikan selepas bertelur dan menganggapnya sebagai mencabar, ia juga boleh menjadi salah satu masa memancing terbaik kerana ikan siakap betina selalunya akan makan berlebihan selepas kehilangan sejumlah besar berat pra-bertelur mereka. Kunci untuk memancing selepas bertelur adalah memberi tumpuan kepada air yang sedikit lebih dalam menggunakan umpan tiruan teduhan atau gewang atas air. Anda boleh bereksperimen dengan pelbagai retrieves, tetapi yang terbaik adalah untuk memulakan kerja umpan atau gewang anda perlahan-lahan.

Satu lagi petua berguna untuk memancing tempoh selepas bertelur ialah memantau suhu air di mana anda bercadang untuk memancing. Sebaik sahaja suhu air memanas sehingga kira-kira 70 darjah, shad mula bertelur dan menjadi mangsa pilihan bagi bass largemouth yang lapar. Pastikan mata anda terbuka untuk melihat kumpulan shad yang kelihatan seperti melepak berhampiran struktur — kemungkinan besar bahawa bass largemouth yang lapar tidak akan terlalu jauh.

Ambil Seseorang Memancing Bass Baru

Memandangkan anda sudah mengetahui tentang dua waktu memancing terbaik untuk bass largemouth, semak untuk memastikan lesen memancing anda terkini dan jemput seseorang yang baharu menyertai perjalanan anda yang seterusnya. Memancing ikan bass largemouth menggunakan gewang atau umpan tiruan sentiasa menyeronokkan, tetapi lebih baik apabila anda mempunyai rakan atau ahli keluarga untuk berkongsi pengalaman.


Debbie Hanson

Debbie Hanson

Debbie Hanson ialah seorang penulis luar yang memenangi anugerah, penyokong memancing sukan wanita, pemegang rekod dunia IGFA, dan pemandu air tawar yang tinggal di Florida Barat Daya. Kerja bertulis Hanson telah muncul dalam penerbitan seperti Florida Game & Fish Magazine, BoatUS Magazine, dan USA Today Hunt & Fish. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kerjanya, lawati shefishes2.com atau ikuti dia di Instagram @shefishes2.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *