Ketahui Maklumat yang Anda Perlu Jawab “Bila Trout bertelur?”

Trout adalah ikan sukan yang sangat popular. Terdapat beberapa spesies tetapi ikan trout pelangi, coklat dan sungai nampaknya mendapat perhatian. Apabila memancing ikan trout, adalah penting untuk mengetahui jawapan kepada soalan sejarah hidup ikan, seperti “bila trout bertelur.

Musim Bertelur Trout, Bergantung pada Spesies

Musim bertelur ikan pelangi adalah pada musim bunga. Walau bagaimanapun steelhead, yang merupakan ikan trout pelangi anadromous, bergerak masuk dan keluar dari sungai secara bermusim. Mereka akan memasuki anak sungai tasik atau lautan pada musim luruh dan kekal di sungai pada kebanyakan musim sejuk sebelum bertelur pada musim bunga dan kembali ke tasik biasanya menjelang April. Musim bertelur trout coklat adalah pada musim luruh atau awal musim sejuk. Begitu juga, trout sungai, yang sebenarnya bukan trout, tetapi sejenis arang.

Penetasan dan Musim Pemijahan

Walaupun terdapat musim bertelur yang berbeza untuk setiap spesies ikan trout, penetasan telah dapat memperluaskan peluang memancing di beberapa kawasan. Dengan membiak secara buatan ikan trout daripada ibu bapa yang dikumpul dari pelbagai lokasi geografi, penetasan ikan telah mendapati bahawa masa pemijahan ikan trout berbeza dengan strain genetik yang sedikit berbeza ini. Juga, untuk menjawab sepenuhnya bila ikan trout bertelur, kita perlu mengambil kira pengaruh suhu air, tempoh hari, dan juga aliran air. Trout memerlukan kawasan yang sejuk, bersih, bebas kelodak, berkerikil.

Jika anda Wading

Jika anda mengharungi semasa atau berhampiran musim pemijahan ikan trout, cuba kekal di tepi pantai malah tinggalkan sungai sepenuhnya jika anda melihat aktiviti pemijahan seperti ikan berpusing ke tepi dan menendang kerikil dengan ekor, atau cari sarang pemijahan, dipanggil redds , yang terbukti dengan tompok besar kerikil yang telah dibersihkan. Matlamat mana-mana perikanan adalah untuk tidak bergantung sepenuhnya pada stok jadi cuba untuk tidak mengganggu mana-mana kawasan pembiakan semula jadi.

Mengetahui jawapan kepada “bila trout bertelur,” adalah penting untuk memancing serta aspek pemuliharaan. Anda mungkin mendapati bahawa makanan ikan trout lebih berat sebelum bertelur. Di anak sungai dan sungai yang lebih besar yang menyokong pemijahan berperingkat oleh beberapa spesies, pemancing lalat boleh mendapat manfaat dengan menghasilkan corak yang meniru telur trout (atau salmon) pada pelbagai peringkat pembangunan. Selain itu, peraturan mungkin menghalang penangkapan ikan sepenuhnya semasa musim pemijahan trout, jadi bacalah apabila anda memperbaharui lesen memancing anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *