Ketahui Cara Menangkap Bullheads dengan Kaedah Memancing ini

Terdapat tiga spesies ikan keli kepala lembu: kuning, coklat dan hitam. Mereka sering keliru dan jarang melebihi satu atau dua paun, tetapi mereka sentiasa lapar, menjadikan kaedah untuk menangkap bullheads sangat mudah.

1. Umpan Pancing yang Boleh Anda Gunakan

Sesekali, saya akan menangkap ikan keli saluran atau ikan keli pipih dengan gewang. Walau bagaimanapun, saya tidak ingat pernah menangkap bullhead pada gewang. Petua yang paling penting untuk mempelajari cara menangkap bullhead ialah bullhead suka umpan. Sebenarnya, jawapan kepada soalan, “apakah umpan terbaik untuk ikan keli kepala,” dengan mudah boleh menjadi “semua di atas.” Umpan hidup seperti merayap malam, belalang, cengkerik, udang karang, ikan kecil sangat bagus jika anda memilikinya. Jika tidak, serbu sahaja peti ais. Jagung, keju, hotdog, hati, ham, bagel, apa sahaja yang boleh dimakan dan yang akan kekal di cangkuk untuk seketika akan berfungsi. Bullheads bukan pemakan yang cerewet. Tidak perlu “padanan dengan menetas” di sini.

2. Cuba kaedah Bottom Fishing

Bullheads mempunyai mata yang agak kecil tetapi mencari makanan di sepanjang dasar air keruh menggunakan misai mereka. Kebanyakan nasihat tentang cara menangkap ikan keli kepala akan menyertakan nota tentang peningkatan pemberian makan pada waktu malam. Walau bagaimanapun, apabila menyasarkan kepala lembu pada badan air yang lebih kecil seperti kolam dan anak sungai, gigitan waktu siang nampaknya tidak berhenti sama ada. Terdapat pelantar yang berbeza untuk menangkap ikan keli. Pelantar memancing kepala lembu biasanya hanya mata kail yang akan memegang umpan (duri pada aci atau mata kail treble membantu), dan sedikit berat untuk mendapatkan umpan itu ke bahagian bawah. Hampir semua berat akan dilakukan kerana ikan ini mengelakkan air bergerak, tetapi saya lebih suka saiz pukulan belah atau kelim yang lebih besar pada pemberat jenis.

Bagi mereka yang belajar cara memancing, ingat bullhead bukanlah ikan sukan yang paling glamor. Mereka sering muncul di tempat yang tidak diingini, terkenal kerana terlalu banyak penduduk, dan dilengkapi dengan duri dada yang berbahaya jika anda tidak tahu cara mengendalikannya. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda memahami cara menangkap ikan keli kepala, anda akan menghargai bahawa, apabila semuanya gagal, umpan di bahagian bawah di perairan kepala lembu adalah satu perkara yang pasti. Selain itu, apabila anda menyemak peraturan negeri anda, anda mungkin akan mendapati bahawa cukup boleh dituai untuk anak ikan tua yang baik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *