Ketahui Cara Membaca Laporan Memancing

Apabila saya tidak memancing, kemungkinan besar, saya sedang membaca atau sekurang-kurangnya berfikir tentang memancing. Laporan memancing datang daripada pelbagai sumber daripada cerita yang ditukar di kedai umpan, kepada keluaran negeri yang dikumpulkan oleh pegawai pemuliharaan. Terdapat beberapa maklumat hebat yang disediakan. Apabila mempelajari cara membaca laporan memancing, cuba gunakan cebisan maklumat di dalamnya untuk menjangka keadaan umum untuk lawatan anda yang seterusnya.

Carian pantas di internet akan memberikan banyak laporan memancing dalam talian. Laman web ini mempunyai alat yang bagus di mana anda hanya boleh mengklik pada keadaan untuk penyenaraian pelbagai laporan memancing tempatan. Jangan bergantung pada satu laporan sahaja. Dan pastikan anda menyemak tarikhnya. Laporan memancing adalah maklumat sensitif masa. Pada masa anda membacanya, keadaan telah pun berubah.

Laporan perikanan jabatan perikanan dan hidupan liar negeri dipecahkan mengikut daerah atau wilayah seperti Barat Laut, Tenggara, dll. Dalam setiap wilayah akan terdapat penyenaraian badan air tertentu. Di sini anda boleh menyemak aktiviti tasik atau hamparan sungai kegemaran anda. Setiap badan air akan mempunyai senarai spesies yang sedang ditangkap, penarafan gigitan (perlahan, adil atau baik) serta corak umpan atau gewang panas. Selain itu, laporan memancing mungkin mengandungi maklumat tentang aliran sungai atau kadar aliran sungai (dan jika ia meningkat atau menurun), keadaan ais (untuk keselamatan memancing ais atau perairan terbuka untuk melancarkan bot), atau kedalaman yang digigit ikan (lihat arah aliran jika ini perubahan).

Akhir sekali, kaedah terbaik untuk membaca laporan memancing mungkin dengan sebutir garam. Tidak semua maklumat itu mungkin boleh diulang secara saintifik. Seperti yang pernah dikatakan oleh orang bijak, “percaya tetapi sahkan.” Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan maklumat yang konsisten daripada pelbagai sumber dan fikir anda sudah bersedia untuk melancarkan bot, semak semula bahawa pendaftaran bot anda adalah terkini.


Anda mungkin juga berminat

Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *