Kesan Atmosfera | Di Luar Tingkap Saya

Gerhana bulan penuh, digiskop melalui lampu bandar Pittsburgh dan jerebu, 8 Nov 2022 (foto oleh Kate St. John)

8 November 2022

Minggu ini barat daya Pennsylvania menyaksikan banyak kesan atmosfera daripada langit cerah kepada awan bermasalah, pelangi dan gerhana bulan penuh. Berikut adalah kisah di sebalik enam gambar.

  • Gerhana bulan penuh, 8 Nov 2022, 5:29 pagi, gambar melalui skop burung saya. Langit berjerebu dan saya sangat mahir dalam menskop digi jadi apabila saya mendapat tangkapan bulan yang baik ia telah meninggalkan pandangan saya. Tetapi anda mendapat idea itu.
  • Optik atmosfera mengelilingi matahari, 5 Nov 2022, 9:20 pagi, Taman Negeri Yellow Creek, PA. Hablur ais di awan menghasilkan dua anjing mataharia halo 22 darjahdan a lengkok circumzenithal (pelangi terbalik di atas). Klik pada pautan untuk membaca tentang setiap fenomena.
Hablur ais di awan menghasilkan dua anjing matahari, lingkaran cahaya 22 darjah dan arka bercircumzenithal, Taman Negeri Yellow Creek, 5 November 2022 (foto oleh Kate St. John)
  • Lapisan awan bermasalah, 5 Nov 2022, 5:45 petang: Kemudian pada hari yang sama dua lapisan awan berlumba-lumba di atas kepala dalam angin kencang. Lapisan bawah mengancam hujan di ufuk manakala lapisan atas bersinar dalam cahaya matahari.
Awan bawah mengancam hujan di ufuk manakala awan atas menangkap cahaya matahari, 5 Nov 2022 (foto oleh Kate St. John)
  • Kabus ringan di atas Sungai Monongahela di Duck Hollow, 3 Nov 2022, 10 pagi.
Jerebu di atas Sungai Monongahela di Duck Hollow, 3 Nov 2022 (foto oleh Kate St. John)
  • Rainbow over Pittsburgh, 6 Nov 2022, 1pm: Pada hari Ahad saya mendaki di Hays Woods bersama Linda Roth (di latar depan) dan 40 Ekar AKA Penggemar Hays Woods. Kami terperangkap dalam hujan lebat yang singkat tetapi terdapat ganjaran Langit Besar: pelangi yang indah.
Pelangi seperti yang dilihat dari Hays Woods, Pittsburgh, 6 Nov 2022 (foto oleh Kate St. John)
  • Langit bersinar sebelum matahari terbit pada hari yang cerah, 7 Nov 2022, 6:27 pagi.
Matahari Terbit, 7 Nov 2022 (foto oleh Kate St. John)

Teruskan mencari lebih banyak kesan atmosfera.

(gambar oleh Kate St. John)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *