Keputusan ujian merentas desa Pau Horse dipengaruhi oleh peranti mudah pecah

 • Peranti merentas desa mudah pecah menjadi topik perdebatan selepas fasa lima bintang Pau Horse Trials merentas desa pada hari Sabtu (29 Oktober), apabila sembilan penunggang mengaktifkan MIMClip pada pagar 21B.

  Pelumba yang mendapat 11 sepakan penalti pada 21b, satu sudut pada langkah melengkung dari log/jatuh ke kompleks air ketiga, termasuk ketua dressage Felix Vogg (Colero). Terdapat juga tiga pesaing British – Mollie Summerland (Charly Van Ter Heiden), Aaron Miller (KEC Deakon) dan David Doel menaiki kuda pertamanya Ferro Point.  Subjek itu menjadi perbincangan di kalangan penunggang kerana ada yang menganggap mereka tidak mencecah pagar dengan kuat sehingga menyebabkannya runtuh, walaupun sudah pasti terdapat beberapa kes di mana peranti yang disimpan terjatuh. Ada yang menggesa agar sistem rayuan diperkenalkan semula, di mana juri tanah menilai sama ada 11 penalti yang diberikan untuk peranti mudah pecah yang pecah boleh dikeluarkan jika mereka merasakan kuda itu tidak berisiko terjatuh.

  Pengaktifan itu sangat mahal untuk Felix Vogg, yang mendahului memasuki rentas desa, dan menamatkan acara itu di tempat ke-17.

  Selepas pertandingan tamat, Felix berkata: “Saya benar-benar bersetuju bahawa sukan ini perlu menjadi lebih selamat untuk penunggang dan kuda, dan ada baiknya terdapat kemajuan di dalamnya. Tetapi tidak ada penyelidikan yang mencukupi pada masa ini – kami hanya mengambil sistem dan menghukum penunggang jika mereka mengaktifkannya – tidak kira berapa banyak kuda yang menyentuhnya sebelum ini.

  “Pada setiap acara kami mempunyai pelumba yang kecewa, pemilik dan sebagainya kerana MIMclips yang tidak sepatutnya diaktifkan.

  “Jadi sekarang persoalannya: adakah pagar itu sangat berbahaya? Adakah kita mempunyai pelumba yang teruk pada tahap lima bintang? Apakah kesalahan yang dilakukan oleh penunggang sehingga mereka tidak dapat melompat pagar dengan bersih? Adakah ia salah sistem? Atau adakah pagar yang salah di tempat yang salah? Atau mungkin sesuatu yang lain?

  “Adakah mungkin sistem keselamatan menjadi punca kebimbangan, masalah dan sistem strategik untuk mempengaruhi keputusan akhir merentas desa apabila ia hanya melindungi kuda dan penunggang?

  “Masanya sepatutnya tamat di mana penunggang perlu melihat ke belakang ke seluruh negara untuk melihat sama ada pagar telah runtuh.”

  Pereka kursus Pierre Michelet berkata: “Keselamatan adalah yang terpenting, jadi ia adalah salah satu perkara itu dan penunggang perlu menunggang dengan mengambil kira perkara itu. Beberapa insiden hari ini dengan MIMclips memang menghalang kejatuhan yang serius, manakala yang lain lebih seperti pagar yang jatuh dalam acara lompat dan pelumba tersebut dikenakan hukuman yang keras oleh 11 penalti.”

  Ujian Kuda Pau merentas desa terbukti berpengaruh tetapi tanpa sebarang kejatuhan yang serius. Empat pelumba menamatkan saingan dengan jelas dalam masa optimum 11 minit daripada 47 pelumba (8.5%). Ini ialah David Doel pada Galileo Nieuwmoed, yang akhirnya menduduki tempat keempat, Karim Florent Laghouag dan Triton Fontaine, yang kedua, Maxime Livio dengan Carouzo Bois Marotin (ketujuh) dan Luc Chateau di Viens Du Mont (kesembilan).

  Secara keseluruhan, 21 kombinasi selesai dengan jelas tetapi dengan kesilapan masa (44.7% daripada medan) dan 38 daripada 47 permulaan selesai (80.9%).

  • Apakah pandangan anda tentang MIMClips dan penalti yang berkaitan dengannya dalam acara FEI? Beritahu kami pendapat anda dengan menghantar e-mel ke [email protected], termasuk nama anda, bandar dan daerah terdekat.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ikuti semua berita, cerapan di sebalik tabir dan aksi terbaik daripada Pau Horse Trials tanpa had pada jumlah yang anda boleh baca dari serendah £1 setiap minggu dengan Langganan tapak web tanpa had Horse & Hound. Daftarlah sekarang. Selain itu, nikmati laporan majalah penuh kami tentang Pau Horse Trials dalam majalah bertarikh 3 November.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *