Kepelbagaian Burung Satu-Satu-Jenis Hawai’i | Nota Burung

Nota Burung®

Kepelbagaian Burung Satu-Satu-Jenis Hawai’i

Diadaptasi daripada podcast Terancam

Ini ialah BirdNote.

[Palila song]

Hawai’i adalah rumah kepada banyak burung yang tidak ditemui di tempat lain. Dalam contoh pemilihan semula jadi yang menakjubkan, burung yang dipanggil honeycreeper berkembang untuk mengisi pelbagai peranan yang berbeza dalam ekosistem Hawaii. Ia adalah satu proses yang dipanggil sinaran penyesuaian, kata Colleen Cole, pengurus program Perikatan Tiga Gunung.

Colleen Cole: Kisah, terutamanya sinaran adaptif tumbuhan menjalar madu adalah kisah yang harus membuatkan semua orang terpesona. Sekawan kecil sejenis burung finch Eurasia menemui jalan mereka ke pulau-pulau yang baru muncul ini di tengah-tengah Pasifik yang luas — terpesong jauh dari laluannya, dari suatu tempat, sekawan kecil burung burung burung itu menemui jalan mereka ke sini dan mereka tinggal di sini. Dan ini adalah satu spesies yang terpancar ke dalam berpuluh-puluh spesies dan mereka memenuhi setiap niche yang ada.

Malangnya, banyak burung asli Hawaii telah pupus, termasuk lebih separuh daripada burung menjalar madu. Ancaman yang mereka hadapi termasuk kehilangan habitat, penyakit, dan spesies mamalia yang diperkenalkan yang memangsa mereka. Tetapi beberapa burung menjalar madu, seperti burung yang dipanggil Palila, bertahan untuk terus hidup.

Alex Wang: Saya rasa ini adalah spesies yang boleh diselamatkan, terus terang.

Ini Alex Wang, ahli biologi hidupan liar untuk negeri ini. Dia berkata ada cara untuk melindungi Palila daripada bahaya.

Alex Wang: Negara Palila di atas sini, ia akan menjadi tempat yang sesuai untuk membina pagar kalis pemangsa yang akan menghalang kucing, luwak dan tikus. Dan jika kita meletakkan itu di mana Palila membiak, mereka akan mempunyai peluang yang baik untuk pulih.

Ketahui lebih lanjut tentang burung Hawai’i dan orang yang berusaha menyelamatkannya di podcast Terancam. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote.org. Saya Ari Daniel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Ogos 2022
Pencerita: Ari Daniel

ID# honeycreeper-02-2022-08-11 honeycreeper-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *