Kemenangan Bersejarah: Akses Luaran yang Saksama Menjadi Undang-undang di California

Kita berjaya! Gabenor Gavin Newsom menandatangani Akta Akses Luaran yang Saksama (AB 30) menjadi undang-undang, satu pencapaian bersejarah ke arah mencapai peluang saksama untuk akses yang selamat dan berpatutan kepada alam semula jadi untuk semua warga California.

Pelaksanaan AB 30 akan menghasilkan lebih banyak taman dan kawasan lapang di seluruh California, terutamanya dalam komuniti yang kehilangan kawasan semula jadi. Memperluaskan kawasan hijau akan meningkatkan rekreasi luar yang sihat, menghubungkan komuniti dengan alam semula jadi, mewujudkan habitat burung dan membina komuniti mesra burung.

Berpuluh-puluh ribu ahli Audubon California menyuarakan sokongan mereka terhadap AB 30 sejak dua tahun lalu dan membantu menyampaikan kemenangan besar ini untuk komuniti California.

Berjuta-juta orang California masih kekurangan akses ke taman bandar asas atau pokok jalan bandar yang meneduhkan rumah dan mengindahkan kawasan kejiranan. AB 30 membantu membetulkan kesilapan ini dengan menetapkannya sebagai dasar negara bahawa semua warga California harus mempunyai akses kepada alam semula jadi dan faedahnya dan bahawa agensi negeri harus melaksanakan dasar ini melalui program, geran dan dasar mereka.

Sertai kami dalam mengucapkan terima kasih kepada Ahli Dewan Undangan Negeri Ash Kalra yang mengarang rang undang-undang ini dengan kerjasama Audubon California, serta Gabenor Newsom kerana menandatangani rang undang-undang itu menjadi undang-undang. Tandatangani surat terima kasih sekarang.

Satu kajian baru-baru ini oleh Yayasan Akses Hispanik dan Pusat Kemajuan Amerika mendapati bahawa komuniti warna tiga kali lebih berkemungkinan daripada komuniti kulit putih untuk tinggal di kawasan miskin taman dan kawasan yang tidak mempunyai alam semula jadi. Hampir 70 peratus komuniti berpendapatan rendah kekurangan akses ke denai atau taman kejiranan berbanding kawasan yang lebih mewah.

Komuniti di seluruh negeri terus mengalami kesan berleluasa daripada amalan garis merah, pemberian pinjaman dan perumahan yang tidak sah yang meletakkan Afrika Amerika, Latin, Yahudi, Asia dan komuniti terpinggir lain ke kawasan yang tidak mempunyai alam semula jadi. Sebaliknya, jalan yang dibarisi pokok, taman dan kawasan hijau lain tertumpu di kawasan kejiranan yang lebih kaya dan lebih putih.

Akses kepada alam semula jadi untuk komuniti adalah lebih daripada sekadar mempunyai ruang hijau yang cantik di kawasan kejiranan. Masa di kawasan semula jadi mengurangkan tahap kemurungan, penyakit dan keganasan. Ia menjemput hidupan liar dan tumbuhan asli kembali ke dalam kehidupan seharian manusia dan menawarkan kerehatan dan keseimbangan daripada tekanan kehidupan seharian.

Setiap orang di California berhak mendapat manfaat ini, yang telah terlalu lama disimpan daripada terlalu banyak. Pelaksanaan rang undang-undang ini akan merapatkan jurang dalam akses kepada ruang semula jadi untuk orang kulit berwarna dan warga California yang berpendapatan rendah yang telah menderita akibat keputusan perancangan selama lebih satu abad yang terhad, dan dalam beberapa kes menghapuskan akses kepada aktiviti luar.

Oleh itu, apabila AB 30 dilaksanakan, Audubon menjangkakan untuk melihat lebih banyak taman, kawasan lapang dan kawasan hidupan liar dalam komuniti yang tidak mempunyai akses kepada alam semula jadi. Ini bermakna lebih ramai Tanager Barat dan Warbler Kuning berhijrah melalui kawasan kejiranan orang ramai. Ini bermakna lebih banyak pokok dan tumbuhan asli yang mekar di kawasan hijau yang mudah berjalan kaki dari rumah orang ramai. Ini bermakna orang California yang lebih sihat, lebih bahagia berhubung dengan sumber asli negeri yang luar biasa.

Terima kasih kepada komuniti Audubon kami kerana mencipta sejarah bersama kami!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *