Kemas kini nyahsenarai bil gading: Fed ‘melihat segala-galanya’

Sudah setahun sejak pegawai hidupan liar persekutuan berkata sudah tiba masanya untuk melabelkan Burung Belatuk Ivory-billed telah pupus, tetapi mereka belum membuka halaman mengenai spesies yang sukar difahami ini.

Perkhidmatan Ikan dan Hidupan Liar AS (FWS) masih menyemak semua bahan yang diterimanya, selepas mengumumkan September lalu bahawa perkhidmatan itu bertujuan untuk memerintah Ivory-bill pupus, bersama-sama dengan 22 spesies burung, kupang, ikan dan spesies lain. kelawar.

“Kami sedang melihat semua yang telah diberikan kepada kami semasa tempoh ulasan,” kata Amy Trahan, ahli biologi ikan dan hidupan liar dengan FWS dan orang yang memberi tumpuan dalam semakan status Burung Belatuk Ivory-billed. “Kita perlu membuat keputusan berdasarkan sains terbaik yang ada.

“Kami bekerja keras dan melihat segala-galanya, dan memastikan semua pangkalan kami dilindungi,” katanya dalam temu bual minggu lalu. “Kami melakukan ini secara saintifik.”

Tidak menghairankan, orang yang mengikuti cerita Ivory-bill mempunyai banyak pendapat tentang cadangan untuk menyahsenarai burung belatuk ini di bawah Akta Spesies Terancam (ESA), dan mereka mengarahkan sejumlah besar komen dan maklumat awam kepada agensi persekutuan.

“Terdapat ramai orang yang mempunyai banyak keghairahan (tentang Ivory-bills), dan dengan pendapat yang berbeza-beza,” kata Trahan “Ia adalah spesies yang sangat berkarisma, dan orang ramai benar-benar berminat dengannya. Saya faham sepenuhnya.”

Pada mulanya, agensi itu mempunyai masa sehingga 30 September tahun ini untuk memuktamadkan keputusannya, mengikut undang-undang persekutuan. Bagaimanapun, pegawai memutuskan untuk melanjutkan tarikh akhir keputusan sehingga enam bulan. Ini mungkin memberi agensi itu sehingga 30 Mac 2023, kerana ESA membenarkan lanjutan “tidak lebih daripada” enam bulan jika pegawai menentukan terdapat “percanggahan pendapat yang ketara” tentang cadangan perubahan seperti menyahsenarai spesies.

“Menyedari perselisihan pendapat yang ketara di kalangan pakar mengenai status spesies, [FWS] sedang melanjutkan tarikh akhir untuk memberi masa tambahan untuk menyemak maklumat,” pegawai dinyatakan dalam Julai. Agensi itu menyatakan bahawa ia sedang mencari maklumat baharu, termasuk “bukti video atau fotografi yang jelas tentang kehadiran burung belatuk berparuh gading yang boleh berulang kali ditafsirkan dengan cara yang sama oleh pemerhati bebas, seperti bukti fotografi definitif yang dikumpul oleh pemerhati lapangan.”

Melihat ke hadapan untuk beberapa bulan akan datang, persoalan timbul: Betulkah bagaimana lanjutan enam bulan akan dimainkan? Sekiranya orang ramai tidak menjangkakan tiada keputusan mengenai rang undang-undang Ivory sebelum 30 Mac, atau adakah mungkin FWS boleh membuat keputusan sebelum itu?

Jurucakap Trahan dan agensi Ian Fischer enggan mengulas mengenai sebarang tarikh khusus untuk keputusan itu; sebagai tindak balas kepada soalan susulan, Fischer menyatakan, “Kami menjangkakan mengumumkan keputusan kami tentang burung belatuk berparuh gading sekitar musim bunga 2023.”

Mereka juga enggan mengulas mengenai bahan khusus mengenai rang undang-undang Ivory yang diserahkan kepada agensi itu, seperti laporan terperinci daripada Projek Utama tentang cariannya di Louisiana sepanjang dekad yang lalu.

Didalam kertas awal tahun inidan a persembahan maya kepada dua kakitangan FWS pada musim panas ini, penyelidik Project Principalis berpendapat bahawa bil Ivory yang masih hidup muncul dalam beberapa gambar kamera jejak projek dan klip daripada rakaman dron. Kamera mereka menangkap beberapa imej ini baru-baru ini pada Disember 2021. “Kami digalakkan dan bertenaga dengan apa yang telah kami capai,” kata penyelidik dalam kertas kerja mereka. “Penemuan kami, dan kesimpulan yang diambil daripada mereka, mencadangkan masa depan yang semakin penuh harapan untuk Burung Belatuk Ivory-billed.”

Projek itu tetap yakin bahawa gambar dan klipnya menunjukkan Ivory-bills di Louisiana, ahli pasukan Steve Latta menyatakan minggu lepas, menjawab soalan melalui e-mel. Para penyelidik telah “mengkaji spesies ini selama bertahun-tahun dan telah berusaha keras ke dalam badan kerja kami,” tulisnya.

Latta ialah pengarah pemuliharaan dan penyelidikan lapangan untuk National Aviary bukan untung, rakan kongsi dalam Project Principalis. Ahli bekas Project Coyote memulakan kerja di Louisiana pada tahun 2009, dan pihak-pihak tersebut menggunakan nama semasa selepas National Aviary menjadi rakan kongsi.

“Kami berasa gembira apabila mengetahui pada musim panas ini bahawa USFWS telah melanjutkan tarikh akhir mereka untuk membuat keputusan mengenai status Ivory-bill dalam Senarai Spesies Terancam,” kata Latta. “Kepupusan adalah tragis, dan kami percaya bahawa agensi itu menggunakan semua data yang ada semasa mereka menilai status Ivory-bill.”

Seperti yang diketahui oleh sesiapa yang biasa dengan sejarah semula jadi dan budaya spesies ini, mendapatkan bukti kukuh bahawa Ivory-bils masih mendiami hutan bawah tanah selatan telah terbukti menjadi tugas yang sukar. Jika spesies itu tidak hilang sepenuhnya, maka sudah tentu ia jarang berlaku, dan ia berkemungkinan menjauhi aktiviti manusia apabila boleh.

Tetapi hasil daripada Project Principalis setakat ini, Latta berhujah, menunjukkan potensi keberkesanan pendekatannya di Louisiana — mencari secara intensif selama beberapa tahun, dan menggabungkan pemerhati lapangan mencari sebarang pemandangan, bunyi atau tanda-tanda lain Ivory-bill dengan teknologi seperti kamera jejak dan dron.

“Ini adalah masa yang tepat untuk melawati semula tapak lain di mana Ivory-bills telah dilaporkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan melaksanakan carian jangka panjang yang lebih teliti,” tambahnya.

Eksklusif: Video ditawarkan sebagai bukti Burung Belatuk berparuh Gading

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *