Kelab Burung Feminis | Nota Burung

BirdNote®

Kelab Burung Feminis

Diadaptasi daripada podcast Bring Birds Back

Ini ialah BirdNote.

[Dawn chorus, ML 229518]

Kelab Burung Feminis, atau singkatannya FBC, ialah kumpulan burung yang bertujuan untuk memastikan orang dari semua latar belakang berasa dialu-alukan, kata ahli lembaga FBC Jeana Fucello.

Jeana Fucello: Misi utama kelab adalah untuk cuba mencipta ruang di mana orang ramai boleh berasa selesa untuk datang ke acara dan pergi birding bersama kami kerana ia tidak selalunya paling selesa bersendirian dalam alam semula jadi. Adalah sangat baik untuk dapat menawarkan ruang di mana orang boleh datang dan satu: tidak berasa bodoh kerana tidak mengetahui apa-apa jika mereka baru dan dua: berasa seperti mereka dilindungi oleh, seperti, nombor yang kita ada.

Pada acara kumpulan ini, birding dan keadilan sosial berjalan seiring, kata Kasia Chmielinski, pengasas bersama bab Jersey City FBC.

Kasia Chmielinski: Jadi kita akan bercakap tentang bukan sahaja, anda tahu, siapa yang pernah berada di tanah itu secara sejarah, tetapi juga tentang syarikat dan pembersihan toksik dan, atau perkara yang belum dibersihkan dan, jenis, emm, perselisihan faham atau pergaduhan yang telah berlaku untuk menjadikan tempat ini seperti hari ini supaya orang juga dikontekstualkan. Jadi harap anda belajar sesuatu tentang sejarah.

[Dawn chorus, ML 229518]

Ketahui lebih lanjut tentang Kelab Burung Feminis pada podcast Bring Birds Back. Dengar dalam apl podcast anda atau di BirdNote dot org. Saya Tenijah Hamilton.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Korus lagu burung ML229518 dirakam oleh D. McCartt.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote September 2022
Pencerita: Tenijah Hamilton

ID# PodBBB-14-2022-09-19 PodBBB-14

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *