Kekurangan vaksinasi selesema kuda dipulihkan – apabila pelbagai wabak berlaku

 • Kekurangan vaksinasi selesema kuda di UK dianggap telah dipulihkan – kerana wabak baru-baru ini menunjukkan keperluan untuk langkah kawalan penyakit.

  H&H melaporkan pada musim panas dan musim luruh ini bahawa terdapat kebimbangan tentang kekurangan, disebabkan oleh isu yang dialami oleh pembekal. Tetapi Persatuan Veterinar British Equine (BEVA) memberitahu H&H adalah dijangka bahawa vaksinasi yang tidak tersedia buat sementara waktu akan tersedia minggu depan, dan sepatutnya sudah cukup di sini kerana vaksin alternatif telah diimport dari AS.  Tetapi dalam beberapa hari kebelakangan ini, beberapa kes selesema kuda telah dilaporkan, beberapa dikaitkan dengan penjualan kuda Shetland di Worcestershire (16-18 Oktober) dan yang lain dalam kuda yang diimport baru-baru ini dari Ireland. Yang terakhir termasuk “berbilang kes” yang dilaporkan pagi ini (4 November).

  Presiden BEVA David Rendle memberitahu H&H kes menunjukkan kepentingan vaksinasi, dan langkah biosekuriti yang digunakan untuk kuda yang tiba di halaman.

  “Tiada keperluan untuk vaksinasi sebelum kemasukan ke jualan Shetland dan beberapa kuda yang tidak divaksin yang menghadiri jualan itu mengalami ‘selesema selepas mereka pulang ke rumah dan telah menyebarkan jangkitan kepada rakan kandang,” kata Encik Rendle.

  “Kami menyedari enam wabak merebak di seluruh England, Scotland dan Wales. Masyarakat baka telah bertindak dengan sangat bertanggungjawab dan telah membatalkan acara selanjutnya yang mengehadkan potensi penyebaran selanjutnya. Shetland Pony Stud Book Society telah memaklumkan keahliannya dan mereka yang menghadiri jualan dengan sangat bertanggungjawab dan segera. Penghargaan juga mesti diberikan kepada penganjur The North dan Mid Wales Shetland Pony Show untuk tindakan segera mereka, yang berkemungkinan telah menghalang penularan seterusnya influenza kuda.”

  Encik Rendle menegaskan bahawa wabak ini adalah peringatan tentang kepentingan memvaksin kuda yang bercampur dengan orang lain, dan mereka yang berada di rumah yang bersentuhan dengan mereka.

  “Kuda yang tidak divaksinlah yang telah menyebarkan jangkitan dan kuda yang tidak divaksinasi telah menjadi sakit,” katanya. “Kami sering leka dengan selesema dan lupa bahawa sebelum vaksinasi diwajibkan untuk persaingan, wabak adalah lebih biasa. Ia adalah keadaan yang boleh membawa maut yang tidak boleh kita ambil mudah.

  “Kekurangan vaksin baru-baru ini sangat malang tetapi selagi orang ramai kembali memberi vaksin pada selang enam hingga 12 bulan (enam bulan untuk kuda yang bersaing dan bercampur secara teratur, 12 untuk kuda berisiko rendah) tidak akan ada bahaya yang berpanjangan. . Dalam masa ekonomi yang semakin mencabar, mungkin tergoda untuk mempertimbangkan untuk menjimatkan kos vaksinasi tetapi kos ini adalah kecil berbanding kos perlu merawat kuda yang mengalami ‘selesema, kos untuk industri menangani wabak influenza, dan kebanyakannya. yang penting, kos kebajikan kepada kuda penyakit itu sendiri.”

  Pada 28 Oktober, Persatuan Buku Stud Pony Shetland berkata: “Pertubuhan telah diminta untuk memaklumkan ahli tentang kes selesema kuda yang disahkan di kuda Shetland yang dibeli daripada jualan di Worcester pada 18 Oktober. Jika anda membeli seekor kuda, sila berhati-hati dan dapatkan nasihat veterinar jika anda mempunyai sebarang kebimbangan.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *