Keketatan pita hidung sedang disemak dalam kajian baru yang diterbitkan

 • Data baharu telah menyerlahkan sikap penunggang terhadap ketegangan pita hidung – ketika Kanada mengambil langkah ke arah melaksanakan peraturan taktik baharu.

  Pada bulan Januari, H&H melaporkan bahawa Ekuestrian Kanada (EC) telah melancarkan projek perintis pengukur pita hidung, dengan pandangan untuk melaksanakan peraturan yang mencerminkan cadangan saintifik; bahawa ikat hidung kuda “tidak sepatutnya cukup ketat untuk menghalang peletakan dua jari dewasa di antara ikat hidung dan satah hidung bahagian hadapan” (berita, 13 Januari).  Pada masa ini peraturan SPR mengatakan bahawa penyalahgunaan kuda di pertandingan yang dibenarkan SPR tidak diterima. Tindakan kekejaman boleh termasuk ikat hidung yang digunakan sedemikian rupa sehingga mengganggu pernafasan kuda, atau cukup ketat untuk menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan.

  Sebagai sebahagian daripada pengurus projek mengukur kekencangan 551 ikat hidung merentasi 32 pertandingan menggunakan tolok tirus Persatuan Antarabangsa untuk Ekuiti (ISES), alat yang mengukur ruang antara pita hidung dan satah hidung dengan tepat. Lebih 1,500 ahli EC turut mengambil bahagian dalam tinjauan mengenai kesesuaian pita hidung – dan perubahan peraturan yang berpotensi.

  Penyelidik kini telah menerbitkan penemuan dari kerja itu, dalam Haiwan. Daripada 551 ukuran yang diambil, 71% melepasi ukuran 1.5cm (dua jari); 19% melepasi 1cm (satu jari); dan 10% terlalu ketat untuk memuatkan tolok tirus. Steward sebulat suara bersetuju bahawa ikat hidung yang terlalu ketat menimbulkan isu kebajikan; 60% percaya peraturan semasa adalah mencukupi dan 40% tidak. Steward juga mengulas mengenai isu lain, seperti ikat hidung yang diletakkan terlalu tinggi atau terlalu rendah.

  Daripada 1,528 responden tinjauan, hanya 181 pelumba profesional merasakan ikat hidung yang terlalu ketat adalah isu kebajikan, berbanding 613 pesaing amatur. Secara keseluruhan, 326 responden berkata boleh memuatkan hanya satu jari di antara ikat hidung dan satah hidung adalah boleh diterima. Hanya lebih 74% daripada responden kebanyakannya bersetuju bahawa semua disiplin harus mempunyai peraturan piawai yang sama untuk kesesuaian pita hidung dan bahawa tolok ukuran adalah kaedah yang adil untuk mengukur ini – tetapi hanya 65% bersetuju bahawa kesesuaian pita hidung harus diukur pada satah hidung.

  Para penyelidik membincangkan bahawa kesesuaian pita hidung bergantung pada banyak faktor, termasuk baka dan bentuk kuda dan jenis pita hidung yang digunakan.

  “Walaupun tolok tirus jalur hidung diakui tidak boleh mengambil kira semua jenis konformasi kepala, ia adalah dalam bidang sains untuk mencipta tolok yang boleh,” kata mereka.

  “Namun, buat masa ini, peraturan standard di seluruh lembaga mungkin tidak diterima dengan baik oleh pesaing yang sudah merasa terbebani oleh peraturan.”

  Para penyelidik menyimpulkan bahawa maklumat yang salah dan salah faham tentang penyelidikan pita hidung adalah jelas, menunjukkan keperluan untuk pendidikan penunggang dan jurulatih tentang kepentingan pemasangan pita hidung yang sesuai – dan akibat daripada pita hidung yang terlalu ketat.

  “Menjadikan ikat hidung sebagai pilihan dalam disiplin yang pada masa ini memerlukannya adalah dicadangkan. Walaupun pandangan berbeza, terdapat keinginan yang jelas untuk meningkatkan kualiti hidup kuda,” kata mereka.

  Jurucakap SPR memberitahu H&H badan itu melancarkan projek untuk menyiasat keperluan dan penerimaan piawaian baharu untuk mengukur pita hidung, sebelum mereka merumuskan cadangan perubahan peraturan.

  “SPR berminat untuk berkongsi dan menyokong hasil kertas itu serta data yang dikumpul untuk memaklumkan kepada masyarakat dan memberi maklumat berhubung cadangan perubahan peraturan yang telah dikemukakan kepada jawatankuasa peraturan negara,” kata jurucakap itu.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *