Kehidupan Burung di Grand Canyon

Nota Burung®

Kehidupan Burung di Grand Canyon

Ditulis oleh Frances Wood

Ini ialah BirdNote!

[Music from Aaron Copland throughout]
Dengan pemandangan yang mengagumkan dan masa geologi yang dipamerkan, Grand Canyon juga menawarkan habitat unik untuk burung, sesetengahnya sangat jarang berlaku.
Perkara pertama yang anda mungkin lihat ialah Burung Lembu Gangsa, burung gelap berekor panjang yang merayap di halaman rumah persinggahan dan restoran.
[Vocalizations of Bronzed Cowbird]
Burung gagak biasa memanggil dan bertengkar dari dahan pokok pain yang kurus.
[Calls of Ravens]
Sambil merenung ke seberang dinding ngarai yang terang, anda dapat melihat bentuk gelap terapung di bahagian atas. Burung-burung besar yang memegang sayap mereka dalam “V” yang luas adalah Burung Hering Turki.
Tiba-tiba satu bayang besar terapung merentasi landskap dan anda menjeling ke arah matahari. Untuk detik yang menakjubkan, sayap sepanjang sembilan kaki terapung di atas rim ngarai. Tebing burung menunjukkan bahagian bawah keputihan, kemudian jatuh dari pandangan.
Burung terbesar dari semua burung Amerika Utara, California Condor, telah mencelupkan sayapnya kepada anda!
Adakah anda ingin memperkenalkan rakan anda kepada BirdNote? Jemput mereka untuk menerima cerita setiap minggu. Mulakan di laman web kami, BirdNote.org.
Saya Mary McCann.
[Go out with Aaron Copland music]
Jika anda terlepas BirdNote, anda sentiasa boleh mendapatkan episod terkini. Hanya beritahu pembesar suara pintar anda, “Mainkan podcast BirdNote.” Ketahui lebih lanjut di tapak web kami, BirdNote dot org.
###
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Bronzed Cowbird direkodkan oleh GA Keller; Common Raven oleh Gerrit Vyn.
Pilihan muzik daripada Aaron Copland “Suite from the Ballet Billy The Kid: Introduction the Open Prairie” daripada Copland: Fanfare For the Common Man, yang dipersembahkan oleh The Royal Philharmonic Orchestra, 2009 Royal Philharmonic Master Works.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Ogos 2016/2019/2021 Narator: Mary McCann

ID# grandcanyon-01-2011-08-08

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *