Kedudukan acara teratas dunia Tim dan Jonelle Price

 • Pasukan suami dan isteri New Zealand Tim dan Jonelle Price telah menjadi pasangan pertama yang memegang dua tempat teratas dalam ranking dunia acara FEI.

  Tim telah mengambil kedudukan nombor satu daripada Oliver Townend, yang berada di tempat teratas sejak tiga tahun lalu. Jonelle telah menduduki tempat kedua dan berada 41 mata di belakang suaminya.  “Kali terakhir Tim berada di kedudukan teratas dunia adalah pada Ogos 2019. Sejak itu, Tim telah dapat beraksi di peringkat tertinggi, yang membolehkannya mengekalkan kedudukan dalam 10 teratas ranking dunia acara, ” kata jurucakap FEI.

  The Prices telah menikmati kejayaan 2022. Tim mendapat gangsa individu pada acara Kejohanan Dunia di Pratoni di Falco. Beliau berada di tempat ketiga di Burghley bersama Vitali, dan telah menikmati beberapa tempat 10 teratas di CCI4*. Dia memenangi CCI4*-L di Boekelo (6-9 Oktober), dan membantu New Zealand meraih perak – di belakang Brits – dalam pertandingan Piala Negara.

  Jonelle, yang juga sebahagian daripada skuad Kiwi di Boekelo menunggang Killbunny Andy, berada di tempat ke-11 di Badminton dan keempat di Burghley dengan kuda betina Classic Moet berusia 19 tahun yang amat disayangi. Jonelle berada di tempat ke-10 secara individu di Kejohanan Dunia bersama McClaren.

  Tim dan Jonelle membuat perpindahan tetap ke UK pada 2005, dan pasangan itu berkahwin pada 2013. Mereka menjadi suami isteri pertama yang menunggang bersama dalam pasukan Olimpik yang sama, di Rio pada 2016. Sejak itu mereka telah mengalu-alukan dua anak, Otis dan Abel.

  Mengulas mengenai kedudukan dunia baharu, Prices berkata: “Pada suatu masa dahulu, dua kanak-kanak bandar kecil bermimpi bahawa bersama-sama mereka boleh menewaskan dunia. Dan mereka melakukannya. Tamat.”

  Oliver Townend kini menduduki tempat ketiga di dunia, Ros Canter keempat, dan pelumba AS Will Coleman berada di tempat kelima. Juara dunia individu baharu Yasmin Ingham telah naik dari tempat ke-20 kepada tempat kelapan. Tom McEwen juga telah berpindah ke 10 teratas, dan menduduki tempat kesembilan.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *