Keahlian Pelaut Asas: Cara Berperahu Lebih Baik

Salah satu cara terbaik untuk memperkasakan diri anda di atas air ialah mempelajari kemahiran asas pelayaran. Jika anda tidak pasti bagaimana atau di mana untuk bermula, semak kemahiran berperahu dan kursus pelayaran yang diadakan oleh US Coast Guard Auxiliary, US Power Squadron, dan agensi bot negeri. Anda juga harus meluangkan banyak masa di belakang menerajui di bawah bimbingan bot berpengalaman sambil mengingati objektif kursus.

Terdapat beberapa kemahiran pelayaran praktikal dan petua keselamatan menaiki bot yang boleh anda pelajari yang akan membantu anda menjadi pelaut yang lebih baik. Beberapa contoh kemahiran berperahu dan objektif pelayaran adalah seperti berikut:

  1. Ketahui undang-undang dan peraturan berperahu negeri dan persekutuan yang terpakai sebelum anda mengemudi. Semak halaman negeri untuk pautan kepada undang-undang dan peraturan semasa. Ingat bahawa undang-undang dan peraturan ini tertakluk kepada perubahan, jadi anda sentiasa menjadi idea yang baik untuk menyemak kemas kini.
  2. Ketahui tentang cuaca dan pasang surut air, termasuk cara meramal dan laluan mempertimbangkan perubahan keadaan cuaca. Ikuti ramalan cuaca marin, ambil tahu tentang sebarang perubahan arah angin atau suhu, dan sentiasa perhatikan langit.
  3. Belajar navigasi dan kemahiran membaca carta. Ini harus termasuk keupayaan untuk membantu navigasi, carta navigasi, kompas dan GPS (sistem kedudukan global).
  4. Dapatkan pemahaman asas tentang penyelenggaraan enjin dan vesel. Ketahui cara bot anda beroperasi, bila penyelenggaraan diperlukan, dan cecair atau alat ganti yang perlu anda simpan di atas kapal.
  5. Pelajari kemahiran pengendalian bot utama seperti berlabuh dalam angin, keluar dan kembali ke gelinciran, gerakan jarak dekat dan berlabuh. Pertimbangkan untuk mengikuti kelas praktikal melalui kumpulan seperti Skuadron Kuasa AS atau Perahu Kuasa AS.
  6. Tahu cara menggunakan Radio VHF marin. Harap maklum bahawa saluran 16 hanya digunakan untuk panggilan kecemasan dan panggilan telefon. Jika anda perlu berkomunikasi dengan kapal lain, panggil kapal pada 16 dan kemudian tukar ke saluran kerja pada jalur rekreasi seperti untuk meneruskan perbualan.
  7. Ketahui cara mengikat simpulan dan mengamankan garisan dok. Ketahui cara untuk mengikat simpulan cleat hitch, simpul cengkih, simpul boling, simpul bengkok anchor dan gunakan garis spring. Anda akan lebih yakin dan selesa di sekeliling bot apabila tiba masanya untuk mengikat dok atau meletakkan spatbor.

Mempelajari kemahiran asas pelayaran seperti ini akan membolehkan anda menaiki bot dengan lebih baik dan menaiki bot dengan lebih selamat. Semak senarai kursus keselamatan bot dalam talian di negeri anda untuk tarikh dan masa kursus yang akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *