Keadaan Burung 2022

Kita Boleh Bengkokkan Lengkung untuk Membawa Burung Kembali

Amerika Syarikat dan Kanada telah kehilangan 3 bilion burung pembiakan sejak 1970-kehilangan 1 dalam 4 burung, menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Sains pada tahun 2019. Ini kemerosotan curam dalam kelimpahan boleh diterbalikkan dengan skala baru tindakan pemuliharaan itu memberi manfaat bukan sahaja kepada burung tetapi juga hidupan liar dan manusia. Apabila burung berkembang, kita semua menang.

Tindakan Diperlukan—70 Spesies Burung Berada di Titik Tinting

Laporan State of the Birds 2022 membunyikan penggera tentang kehilangan populasi yang curam di hampir semua habitat. Laporan itu mengenal pasti 70 spesies Tipping Point yang telah kehilangan separuh atau lebih daripada populasi pembiakan mereka sejak 1970, dan akan kehilangan separuh lagi atau lebih dalam tempoh 50 tahun akan datang.

Oleh itu, mari kita bantu burung sebelum ia terancam—sebelum mereka memerlukan pembiayaan tambahan, perlindungan dan kerja berdekad-dekad untuk dibawa pulang. Pemuliharaan proaktif ialah strategi terpantas, paling berkesan, dan peluang terbaik kami untuk berjaya ialah sekarang.

Faedah Pemuliharaan Burung Semua Orang

Kehilangan 3 bilion burung adalah krisis biodiversiti mendesak yang memerlukan tindakan. Dan pulangan untuk membantu burung akan melampaui burung. Pemuliharaan burung menawarkan peluang berani untuk usaha sukarela yang dipimpin oleh tempatan yang akan melindungi, menghubungkan dan memulihkan tanah dan perairan kita.

Tindakan dan inisiatif untuk membawa pulang burung juga boleh memainkan peranan dalam mencapai matlamat negara untuk perlindungan biodiversiti yang lebih luas, daya tahan iklim dan keadilan alam sekitar—semuanya sambil mengekalkan prinsip memberi manfaat kepada semua orang, mengukuhkan ekonomi, menggunakan sains sebagai panduan, menghormati Kedaulatan puak, dan memperkasakan pemilik tanah persendirian sebagai pemandu pemuliharaan. Intinya ialah pemuliharaan burung memberi manfaat kepada semua orang: hidupan liar, manusia, keseluruhan ekosistem dan Planet Bumi.

Laporan Keadaan Burung yang Lalu

2019 Keadaan Burung: Burung Amerika dalam Krisis

2017 Negeri Burung: Laporan Khas Bil Ladang

Negeri Burung Amerika Utara 2016

Arkib Laporan Negeri Burung dari 2009–2014

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *