Kancil Kota di Rut

Doe minum dari kolam di Tanah Perkuburan Homewood, Pittsburgh, 10 Oktober 2022 (foto oleh John English)

25 Oktober 2022

Jika anda telah menonton rusa ekor putih (Odocoileus virginianus) di Kota Pittsburgh anda perasan bahawa mereka telah mengubah tingkah laku mereka sejak awal September. Pada masa itu rusa mudah ditemui secara berkumpulan pada siang hari tetapi kini pada bulan Oktober mereka kelihatan hilang. Tidak lama lagi — tidak lama lagi — mereka akan menghadapi lalu lintas. Semua ini adalah sebahagian daripada musim pembiakan mereka, dipanggil kebiasaannyayang didorong oleh fotokala.

Pada penghujung musim panas, rusa ekor putih melepak dalam kumpulan bujang jantan dewasa dan kumpulan matriarki dengan anak rusa. Apabila kebiasaan melalui fasa, yang diterangkan di bawah, dinamik berubah. Di bandar kami tinggal dengan begitu banyak rusa yang bagus mengetahui fasa.

Fasa Pra-Rut: Pada akhir September dan awal Oktober paras testosteron meningkat dengan ketara, mereka menggosok pada pokok dan melepaskan baldu dari tanduknya. Kumpulan bujang berpecah apabila setiap lelaki pergi sendirian dan menyesuaikan kawasan rumahnya. Semasa fasa ini, orang ramai makan banyak, terutamanya acorn. Sebaik sahaja kebiasaannya bermula, mereka akan terlalu sibuk untuk makan sambil mengejar, membiak dan menjaga.

Buck di atas pokok, Fall 2008 (foto oleh USFWS Mountain-Prairie melalui lesen Flickr Creative Commons)

Sapuan dolar masih segar di Taman Schenley pada 9 Oktober 2022. Sejurus selepas ini, wang itu “hilang” dari taman.

Buck menggosok di Schenley Park, 9 Oktober 2022 (foto oleh Kate St. John)

Bucks juga bersaing untuk menyelesaikan pesanan mereka seperti yang ditunjukkan dalam foto dari Tennessee ini. Saya tidak pernah melihat sparring di taman bandar.

Dua dolar mengunci tanduk, Great Smoky Mountains, Tennessee (foto dari Wikimedia Commons)

Fasa Mencari dan Mengejar: Apabila betina mula mengalami estrus, jantan mencari dan mengejar dalam keadaan panas. Duit banyak bergerak, purata 3-6 batu setiap hari. Sementara itu kumpulan rusa betina+kuda berpecah apabila betina dewasa terganggu. Berhati-hati! Mereka mungkin terserempak dengan lalu lintas.

Kumpulan akhir musim panas telah pun berpecah di Schenley dan Frick Parks. Satu-satunya rusa yang saya lihat baru-baru ini ialah betina tunggal atau anak rusa hampir dewasa.

Pada kemuncaknya, orang ramai membuat lawatan panjang keluar dari kawasan rumah mereka untuk mencari betina, kadang-kadang 10-20 batu. Puncak juga termasuk fasa “menjaga” di mana wang dan tidak berpasangan dan bersembunyi dalam penutup tebal untuk membiak berulang kali.

Fasa Pasca Rut: Aktiviti menurun secara mendadak pada awal Disember selepas kebanyakannya membiak. Orang dewasa berhenti mengembara dan menetap di kawasan rumah mereka. Jantan masih mempunyai tanduk dan ada yang akan mencari anak rusa yang baru matang yang datang ke estrous (warna merah dalam graf di atas), tetapi kelebihan yang panik telah hilang.

Bilakah kita akan melihat rusa dalam kumpulan malas lagi di taman bandar? Tunggu dan lihat.

Mendengar tentang sedozen+ rusa di Taman Schenley; Katedral pembelajaran dalam jarak jauh, Mac 2019 (foto oleh Kate St John)

Sumber untuk artikel ini:

(foto oleh John English, Kate St. John dan lesen Creative Commons daripada USFW Flickr dan Wikimedia Commons. Graf terbenam dari tapak web Boone & Crockett Club)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *