Kanak-kanak Berkeperluan Khas Boleh Memancing Juga!

Memancing merupakan sukan yang boleh dinikmati oleh semua orang termasuk mereka yang berkeperluan khas. Terdapat beberapa perkara dalam hidup yang lebih menggembirakan daripada melihat kanak-kanak berkeperluan khas berseri-seri dengan kegembiraan selepas menangkap ikan. Tidak kira apa batasan seseorang, keseronokan tangkapan adalah sama untuk semua orang. Kanak-kanak berkeperluan khas selalunya tidak boleh pergi bersendirian, mereka perlu dibawa. Yayasan CAST for Kids telah menganjurkan acara memancing untuk kanak-kanak berkeperluan khas selama 27 tahun.

Pada 2018, CAST for Kids menganjurkan hampir 80 acara memancing di 33 negeri untuk kanak-kanak berkeperluan khas. Berikut adalah beberapa petua yang telah kami pelajari selama bertahun-tahun untuk menjayakan perjalanan memancing:

  1. Utamakan keselamatan. Sentiasa bertegas bahawa kanak-kanak berkeperluan khas memakai jaket keselamatan pada setiap masa semasa memancing sama ada dari bot atau dari pantai. Cari satu yang bersaiz sesuai, dan padankannya dengan selesa, membolehkan pergerakan mudah. Ikuti petua keselamatan ini apabila memancing bersama anak-anak.
  2. Gunakan Rod Spincast. Kekili spincasting yang ringkas, atau kekili “butang tekan” ialah kekili yang paling mudah untuk digunakan oleh seseorang. Reka bentuk yang ringkas memudahkan pemutus, membolehkan kanak-kanak berasa berjaya dalam usaha memancing mereka.
  3. Mana-mana Ikan adalah Ikan yang Baik. Kanak-kanak berkeperluan khas tidak mengambil berat tentang spesies ikan yang mereka tangkap. Bluegill terkecil akan membawa senyuman besar ke muka mereka. Jangan risau tentang jenis ikan yang mereka tangkap, hanya fokus untuk menangkap sesuatu! Apa sahaja spesies yang paling mudah ditangkap harus menjadi sasaran anda.
  4. Umpan dan Tackle. Satu masa yang terbukti, persediaan bobber dan cacing yang mudah sepatutnya menjadi semua yang anda perlukan untuk membantu kanak-kanak menangkap ikan. Jika menyasarkan ikan panfish kecil seperti bluegill atau hinggap, mulakan dengan mengikat mata kail umpan kecil bersaiz 10. Pasang pukulan belah kecil kira-kira 1′ di atas cangkuk, dan bobber kecil kira-kira 3′ di atas cangkuk anda. Gunakan sebahagian kecil crawler malam atau cacing merah untuk umpan.
  5. Galakan. Pastikan perkara yang positif dan menyeronokkan untuk kanak-kanak. Galakkan mereka bahawa mereka boleh melakukannya! Sesetengah kanak-kanak berkeperluan khas mungkin memerlukan bantuan menetapkan mata kail apabila mereka digigit, atau mungkin memerlukan bantuan untuk menangkap tangkapan mereka. Raikan tangkapan mereka bersama mereka!

Memancing boleh menjadi cara terbaik untuk kanak-kanak berkeperluan khas untuk mengatasi batasan, dan percaya mereka boleh mencapai apa sahaja! Sebelum merancang perjalanan anda yang seterusnya, pastikan anda menyemak peraturan memancing di negeri anda dan membeli lesen memancing anda dalam talian.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *