Kajian Pemuliharaan Memancing Musim Sejuk

Hanya kerana sekarang sejuk tidak bermakna memancing berhenti. Hebatnya, beberapa bahagian utara negara tidak sabar-sabar untuk memancing melalui lapisan ais padu yang tebal. Ikan, walaupun lembap sekarang, terus menggigit, walaupun dalam suhu paling rendah tahun ini. Anda hanya perlu menyesuaikan teknik dan peralatan memancing anda. Sebaik sahaja kita menangkap ikan pada musim sejuk, kita masih perlu mengingati cara terbaik untuk memulihara perikanan untuk masa depan.

Sebagai contoh, apabila memancing ais dalam keadaan sejuk, terdapat banyak petua untuk membantu pemancing kekal hangat dan selamat. Ikan memerlukan perhatian tambahan semasa suhu yang sangat sejuk juga. Insang dan mata ikan boleh membeku dalam hanya beberapa saat pendedahan udara sejuk. Jika anda bercadang untuk melepaskan ikan, pastikan ia basah, sediakan alatan yang betul dan lakukan dengan cepat.

Beri perhatian kepada set cangkuk. Gigitan dalam air sejuk mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih lembut. Malah, anda mungkin mula merasakan berat badan di hujung talian anda. Menetapkan cangkuk lebih awal memastikan cangkuk itu dekat dengan tepi mulut. Jika anda menggunakan tip-up, pertimbangkan teknik cangkuk bulatan.

Jangan lupa patuhi peraturan. Hanya kerana ikan mungkin telah ditangkap dalam keadaan yang sangat sejuk, sekatan saiz yang sama dikenakan. Baru-baru ini saya membaca laporan bahawa dua muskies 50+ inci telah ditangkap melalui ais di tasik tempatan. Kedua-dua ikan dilepaskan. Bukan sahaja orang lain mungkin akan mengalami ikan yang menakjubkan, tetapi pemangsa utama itu menjalankan tugas mereka untuk menjaga ikan seperti crappie daripada terbantut.

Sehingga keluarga saya dapat mencari masa bercuti untuk ke selatan dan melarikan diri dari kesejukan, kami akan memanfaatkannya sebaik mungkin. Memancing musim sejuk boleh menjadi hebat selagi anda mengambil langkah berjaga-jaga tambahan untuk anda dan ikan.

Harap semua orang menemui sijil hadiah untuk lesen memancing 2017 dalam stok mereka!


Andy Whitcomb

Andy Whitcomb

Andy ialah seorang penulis luar (http://www.justkeepreeling.com/) dan Ayah yang tertekan telah menyumbang lebih 380 blog ke takemefishing.org sejak 2011. Dilahirkan di Florida, tetapi dibesarkan di tebing kolam ladang Oklahoma, dia kini mengejar pike, smallmouth bass dan steelhead di Pennsylvania. Selepas memperoleh BS dalam Zoologi daripada OSU, beliau bekerja di tempat penetasan ikan dan sebagai juruteknik penyelidikan perikanan di OSU, Iowa State, dan Michigan State.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *