Kajian: Kotak sarang meningkatkan nombor Roseate Tern

Selama bertahun-tahun, pemuliharaan yang bekerja untuk melindungi Roseate Terns yang terancam telah menyediakan kotak sarang untuk burung di pulau pembiakan mereka di Ireland, timur laut AS dan timur Kanada. A kajian baru yang diterbitkan minggu ini oleh Persatuan Ekologi British menunjukkan bahawa kotak-kotak itu membuat perbezaan besar untuk kejayaan pembiakan burung.

Walau bagaimanapun, itu tidak selalu jelas. Pada tahun 2020 ringkasan daripada Burung Duniapenulis menyatakan bahawa “Roseate Terns sedia menerima pakai tapak tiruan ini dan di beberapa koloni nampaknya lebih menyukainya daripada semua tapak semula jadi. Walaupun tapak sarang tiruan ini mungkin membenarkan lebih banyak pasangan bersarang di beberapa koloni berbanding yang boleh berbuat demikian semasa ketiadaan mereka, ini tidak ditunjukkan dalam kajian terkawal dan tidak jelas sama ada mereka menambah kejayaan pembiakan atau hanya menampung pasangan yang akan berjaya membiak. di tapak semula jadi.”

Hari ini, ahli pemuliharaan dan saintis dari BirdWatch Ireland, Trinity College Dublin dan University College Dublin mengatakan bahawa kotak sarang sangat membantu dalam kejayaan luar biasa Roseate Terns di Pulau Rockabill, di luar pantai Dublin.

Ireland adalah rumah kepada majoriti Roseate Terns Eropah, dan Rockabill kecil, yang kira-kira sebesar padang bola sepak (1.5 hingga 2 ekar), menjadi tuan rumah kepada 85% penduduk Eropah. Bilangan pasangan pembiakan kini 10 kali ganda berbanding ketika projek itu dimulakan pada tahun 1989, dan anak ayam yang menetas dan berkembang biak di Rockabill telah meneruskan untuk meningkatkan koloni penting lain di Wexford dan England.

Dan setiap tahun selama 33 tahun yang lalu, warden pemuliharaan BirdWatch Ireland telah meletakkan beratus-ratus kotak sarang kayu di Pulau Rockabill, yang sebenarnya menyediakan rumah-rumah kecil yang selamat untuk bersarang bagi terner.

Roseate Tern meningkat, tetapi bahaya kekal

Seperti kebanyakan burung laut, Roseate Terns bersarang di atas tanah, tetapi kebanyakan spesies tern lebih suka kawasan lapang untuk bertelur, Roseate bersarang di tempat terlindung – biasanya di bawah tumbuh-tumbuhan atau di sebelah jurai berbatu atau di celah-celah. Mereka suka sarang mereka disembunyikan dari atas dan dari jauh untuk melindungi mereka daripada pemangsa dan cuaca buruk.

Kehidupan boleh menjadi sukar bagi seorang warden di Pulau Rockabill. Foto oleh Brian Burke

Para saintis berharap kotak sarang akan menyediakan tempat perlindungan tambahan, tetapi dengan menganalisis 15 tahun data yang membandingkan kesan sarang terbuka tradisional dengan sarang dalam kotak sarang, mereka mendapati strategi mereka memberi kesan positif yang lebih besar.

Analisis mereka menunjukkan bahawa kotak sarang membantu Roseate Terns mempunyai lebih banyak kejayaan dalam membesarkan anak mereka: Lebih banyak telur menetas, dan lebih banyak anak ayam terselamat untuk menjadi juvana apabila mereka dilahirkan di dalam kotak sarang.

Ini menunjukkan bahawa kotak sarang membantu melindungi tern daripada cuaca buruk, pemangsa, dan juga daripada pertengkaran dengan jiran mereka, sambil juga menggunakan ruang terhad yang terbaik di pulau kecil ini dengan membenarkan kepadatan sarang yang lebih tinggi.

“Sungguh mengagumkan apabila mendapati bahawa lebih tiga dekad kerja keras oleh warden BirdWatch Ireland – pada masa itu mereka mengeluarkan ratusan kotak sarang di pulau itu setiap tahun – adalah lebih berbaloi,” kata Darren O’Connell, pengarang bersama artikel dan Felo Penyelidik di Kolej Universiti Dublin. “Apa yang kelihatan seperti strategi pemuliharaan yang mudah terbukti sangat berkesan dengan memberi impak yang sangat positif terhadap pembiakan Roseate Tern.”

Pengarang bersama Brian Burke, Pegawai Saintifik dengan BirdWatch Ireland, menambah: “Sekarang bagus untuk mempunyai sains untuk menyokong apa yang telah kami lakukan, dan semoga projek pemuliharaan lain boleh belajar daripada ini.”

Kotak sarang yang digunakan oleh warden adalah murah dan mudah dibuat, dan pada satu lagi nota positif, banyak yang telah dibuat dan dihiasi dengan warna-warni oleh pelajar di Kolej Komuniti Balbriggan tempatan, membantu membuka mata muda tentang kepentingan memulihara biodiversiti berharga kita.

Terima kasih kepada Trinity College Dublin kerana menyediakan berita ini.

Tonton video tentang Roseate Terns menggunakan kotak sarang di Ireland

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *