Kajian: Kacukan Chickadee lebih suka landskap yang diubah oleh manusia

Hibrid dua burung penyanyi Amerika Utara biasa, Black-capped dan Mountain Chickadees, lebih berkemungkinan ditemui di tempat-tempat di mana manusia telah mengubah landskap dalam beberapa cara, mencari penyelidikan baharu dari University of Colorado Boulder.

Diterbitkan minggu lepas di Biologi Perubahan Globalia merupakan kajian pertama yang mengaitkan penghibridan secara positif dalam mana-mana spesies dengan perubahan landskap yang disebabkan oleh manusia, dan yang pertama untuk meneliti perhubungan ini merentas julat keseluruhan spesies — merangkumi hampir semua bahagian barat Amerika Utara.

Makalah itu juga bercanggah dengan andaian lama bahawa kedua-dua burung ini jarang berhibrid, sebaliknya mendapati bahawa kacukan Black-capped dan Mountain Chickadee (yang dikenal pasti menggunakan alat genetik) berlaku di seluruh Amerika Syarikat dan Kanada.

“Ini adalah burung biasa. Jika anda pergi ke mana-mana sahaja di Amerika Utara, anda akan menemui anak ayam,” kata Kathryn Grabenstein, pengarang utama kajian dan rakan pasca doktoral di Jabatan Ekologi dan Biologi Evolusi CU Boulder. “Dan apa yang kami temui sekarang ialah jika anda melihat anak ayam di tempat tinggal kedua-dua Ayam Bertudung Hitam dan Gunung, mereka mungkin sekurang-kurangnya sedikit ayam Kacukan.”

Hibridisasi — pembiakan antara spesies yang berkait rapat untuk menghasilkan keturunan campuran keturunan — adalah perkara biasa dalam perkembangan kehidupan di Bumi dan dianggap sangat penting dalam evolusi tumbuhan. Analisis baharu burung penyanyi ini menambah kepada bukti yang semakin meningkat bahawa penghibridan juga agak relevan dalam evolusi vertebrata.

Gangguan manusia

Apa yang tidak boleh dikatakan oleh kajian ini ialah mengapa kacukan chickadee ini lebih biasa di tempat di mana manusia telah mengubah landskap, tetapi ia adalah yang pertama seumpamanya untuk mengkaji korelasi ini berasingan daripada perubahan iklim.

Perubahan iklim sering mengubah julat spesies — tempat ia hidup, berkeliaran atau berhijrah — membawa spesies bersentuhan antara satu sama lain yang biasanya tidak akan berinteraksi, yang boleh membawa kepada penghibridan. Sebaliknya, kajian ini melihat dua spesies berkaitan yang julatnya sudah bertindih dan memberi tumpuan kepada pembolehubah “gangguan” manusia seperti membina bandar, membersihkan tanah, menanam pokok, mencipta takungan dan pencemaran bunyi.

Dengan cara ini, para penyelidik secara eksklusif boleh memeriksa sama ada perubahan kepada struktur fizikal persekitaran mempengaruhi interaksi antara dua spesies yang sudah berada di tempat yang sama.

“Ia tidak membawa spesies baru bersentuhan antara satu sama lain – ia mengubah peraturan perundingan antara mereka,” kata Grabenstein.

Sebagai contoh: Di Banjaran Hadapan Colorado, savana pain ponderosa dahulu dengan pokok-pokok daun luruh di sepanjang sungai telah berubah menjadi hutan bandar. Peralihan ini tidak semestinya baik atau buruk, kata Grabenstein, tetapi matlamat penyelidikan adalah untuk membantu memahami maksud perubahan ini kepada tanah dan air oleh manusia untuk spesies ini.

“Apakah akibat daripada cara kita mengubah suai landskap? Kami memikirkannya kebanyakannya dari segi kehilangan habitat, tidak semestinya dari segi pengubahsuaian interaksi spesies, “kata Scott Taylor, pengarang bersama kajian dan profesor ekologi dan biologi evolusi. “Kertas ini mengubah pemahaman kita tentang sistem ini dengan sangat baik.”

10 tahun dalam pembikinan

Hibrid F1 Black-capped x Mountain Chickadee yang disahkan secara genetik ditemui di Boulder County, Colorado, pada tahun 2021 sebagai sebahagian daripada Kajian Boulder Chickadee. Betina ini membina sarang yang tidak lengkap (sarang harus mempunyai secawan bulu tenunan di tengah), gagal bertelur, dan kemudian mengeram bahagian bawah kotak sarang ini selama 2 minggu sebelum ditinggalkan. Foto oleh Will Anderson.

Penyelidikan yang diterbitkan sebelum ini oleh Grabenstein dan Taylor menemui contoh pelbagai spesies yang menghibridkan selepas manusia mengganggu habitat mereka, tetapi mereka ingin mendokumenkan contoh yang jelas tentang perkara ini yang berlaku merentasi julat geografi yang luas. Berdasarkan pemerhatian tempatan kemungkinan hibrid Black-capped dan Mountain Chickadees di beberapa bandar dan bandar di seluruh Barat, mereka menyedari kedua-dua spesies ini akan menjadi calon yang baik untuk kajian.

Chickadees Bertudung Hitam dan Gunung dianggarkan telah menyimpang daripada nenek moyang yang sama lebih 2 juta tahun yang lalu, tetapi mereka masih bertindih merentasi banyak kawasan di barat AS, termasuk Pergunungan Rocky. Chickadees bertopi hitam mempunyai kepala hitam, tepi putih pada sayapnya dan cenderung lebih berwarna buff atau kayu manis di sisinya. Sebaliknya, Chickadees gunung berwarna kelabu, mempunyai kening putih yang besar dan tidak mempunyai tepi putih pada sayapnya. Kacukan generasi awal selalunya mempunyai sedikit kedua-duanya: kening putih nipis, pewarna buff pada sisinya, dan beberapa tepi putih pada sayapnya.

Untuk menguji hipotesis mereka tentang burung-burung ini, para penyelidik menyusun data pemerhatian dari eBird, tapak burung dalam talian, dan sampel DNA daripada 196 Black-capped dan 213 Mountain Chickadees di 81 tapak di Amerika Utara, dikumpulkan sejak sedekad lalu oleh pengarang bersama Ken. Otter dari University of Northern British Columbia dan Theresa Burg dari University of Lethbridge. Mereka mendapati korelasi yang positif dan ketara antara kacukan kedua-dua spesies ini dan kawasan di mana manusia telah mengganggu habitat mereka dalam beberapa bentuk — serta Chickadees Bertudung Hitam ditemui lebih kerap di kawasan yang terganggu ini berbanding Chickadee Gunung.

Kajian ini juga merupakan petanda positif untuk sains. Penjujukan DNA 409 burung adalah satu kajian besar: Hanya sedekad yang lalu, kajian saiz ini mungkin tidak dapat dilakukan kerana jumlah masa dan wang yang besar yang diperlukan. Memandangkan tanda harga penjujukan DNA telah menurun secara mendadak dan menjalankan sampel menjadi lebih cekap, alat genomik yang tepat ini telah menjadi lebih mudah diakses oleh lebih ramai penyelidik, membolehkan mereka meningkatkan pemahaman kita tentang cara manusia memberi kesan kepada biodiversiti pada peringkat genetik.

Masa depan hibridisasi

Bertudung hitam (kiri) dan Mountain Chickadee (kanan) ditangkap di Stesen Penyelidikan Gunung CU Boulder. Foto oleh Georgy Semenov

Hibridisasi ini tidak mungkin membawa kepada penciptaan spesies chickadee baharu, walau bagaimanapun. Kacukan betina daripada ibu bapa Black-capped dan Mountain Chickadee berkemungkinan steril tetapi boleh bertahan. Kacukan jantan dengan induk dari setiap spesies, walau bagaimanapun, boleh membiak, dan nampaknya melakukannya secara dominan dengan Chickadees Bertudung Hitam.

Ia menjadikan kajian hibridisasi seperti cuba mencapai sasaran yang bergerak, kata Grabenstein, tetapi masih banyak yang perlu dipelajari daripada variasi genetik dalam ahli spesies yang berbeza.

Penyelidikan burung penyanyi ini juga akan memaklumkan Kajian Boulder Chickadee tempatan, yang diasaskan oleh Grabenstein dan Taylor. Bekerjasama dengan pemilik tanah dan majlis perbandaran tempatan di mana burung-burung ini hidup dan bersarang, para penyelidik akan terus meneliti sebab-sebab mengapa burung-burung ini berhibrid.

Buat masa ini, tidak perlu mengalihkan pengumpan burung atau kotak burung, kata Grabenstein.

“Sukar untuk mengatakan sama ada hibridisasi ini baik atau buruk, tetapi ia berlaku, dan kami hanya akan memahami kesannya melalui kajian berterusan,” kata Taylor, juga pengarah Stesen Penyelidikan Gunung CU Boulder dan seorang felo di Institut Artik dan Alpine Penyelidikan (INSTAAR). “Ia sememangnya sesuatu yang perlu dipertimbangkan apabila memikirkan masa depan beberapa burung ini yang kami sangat kenali di halaman belakang rumah kami.” — Kelsey Simpkins, penulis sains, Universiti Colorado Boulder.

Terima kasih kepada Universiti Colorado Boulder kerana menyediakan berita ini.

Kajian: Oriol hibrid bukan tanda spesies bergabung

Burung biru hibrid dan sebab ia mungkin menjadi lebih biasa

Surat berita memerhati burung

Baca surat berita kami!

Daftar untuk mendapatkan e-surat berita percuma kami untuk menerima berita, foto burung, menarik dan petua ID, dan banyak lagi dihantar ke peti masuk anda.

Daftar Percuma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *