Kajian baharu meramalkan masa depan yang teruk untuk pemancing trout Montana | Majalah Hatch

Terdapat berita baik dan berita buruk untuk pemancing dan penduduk Montana. Berita baik? Menurut kajian baru oleh US Geological Survey yang diterbitkan pada 7 September dalam jurnal itu Kemajuan Sainsmemandangkan kemarau dan perubahan iklim menjejaskan perairan ikan trout Treasure State, pemancing bertindak balas dengan mengubah tabiat memancing mereka dan menyebarkan tekanan memancing di sekitar perairan yang lebih berdaya tahan. Berita buruk? Ia berkemungkinan pembetulan jangka pendek, dan perubahan iklim mungkin akan memberi kesan yang lebih berat – ia tidak menjadi lebih sejuk di luar sana. Lama kelamaan, walaupun perubahan dalam tingkah laku pemancing tidak akan mencukupi untuk mengekalkan perubahan iklim daripada memberi kesan kepada lebih banyak sungai dan sungai Montana.

Keputusan? Montana akan kehilangan kira-kira 35 peratus daripada air trout sedia ada yang boleh dihuni menjelang 2080, kajian itu meramalkan. Bukan sahaja berita buruk itu untuk pemancing, yang menghargai Montana sebagai destinasi trout trofi, tetapi ia akan mengakibatkan kerugian hampir $200 juta hasil negeri. Ini adalah kali pertama, menurut pengarang kajian, bahawa mana-mana kajian berkaitan iklim yang melibatkan ikan dan memancing telah mengambil kira kesan ekonomi perubahan iklim terhadap pemancing.

“Walaupun perubahan iklim ini mungkin mempunyai kesan ekologi yang penting ke atas perikanan air tawar, bagaimana dinamik ini mempengaruhi kebolehpercayaan peluang memancing dan pendapatan yang berkaitan tidak pernah diukur secara empirikal,” kata kajian itu.

Di Montana, memancing bertanggungjawab untuk 20 peratus daripada semua hasil pelancongan, kata penulis kajian itu, yang berjumlah lebih daripada $750 juta setahun. Dan nilai ekonomi itu didorong terutamanya oleh pemancing bukan pemastautin yang melawat Montana sebagai destinasi memancing, membelanjakan hampir $700 sehari semasa di sana. Pemancing pemancing di Montana membelanjakan hanya $90 sehari apabila mereka meneroka aktiviti memancing, kata kajian itu.

“Perikanan air sejuk yang menyokong industri pelancongan yang besar ini mungkin berisiko kerana rantau ini meningkat dua kali ganda kadar purata global sepanjang abad lalu, menyumbang kepada suhu air yang lebih panas, aliran aliran musim panas yang lebih rendah, dan peningkatan kekerapan dan keterukan kejadian kemarau, ” kajian itu berbunyi. “Perubahan iklim ini mengubah kelimpahan dan pengedaran spesies trout di seluruh rantau ini. Kesan gabungan perubahan iklim ini boleh menjejaskan perikanan trout dengan ketara dengan mengalihkan kedua-dua ikan dan nelayan merentasi angkasa, dengan kesan sosioekonomi yang berpotensi teruk. Oleh itu, memahami bagaimana perubahan iklim akan menjejaskan komponen sosial, ekonomi dan ekologi perikanan air sejuk akan menjadi penting untuk meningkatkan daya tahan dan penyesuaian perikanan dan komuniti tempatan.”

Kajian itu meramalkan untuk menyediakan sesuatu pelan hala tuju untuk pengurusan perikanan pada masa hadapan. Tetapi apabila model iklim global – yang secara sejarahnya sederhana dari segi meramalkan keterukan kesan perubahan iklim yang akan datang selama bertahun-tahun – meramalkan kehilangan 35 peratus air trout Montana dalam masa kurang daripada 60 tahun, adalah tidak munasabah untuk bertanya sama ada ia hanya hanya terlambat untuk melakukan apa-apa yang bermakna untuk menangkis perkara terburuk yang akan datang.

Dengan kata lain, “Adakah kita benar-benar kacau di sini?”

Todd Tanner, pemastautin Montana dan pengarah eksekutif kumpulan pemuliharaan memburu dan memancing bukan untung Conservation Hawks, menyatakan bahawa maklumat dalam laporan itu tidak mengejutkan. Kumpulannya, yang berusaha untuk menyampaikan krisis iklim merentasi komuniti sukan, sentiasa menggesa pemancing, pemburu dan pengurusan perikanan dan permainan negeri dan persekutuan untuk mengambil kira sains.

“Kami mempunyai peluang untuk melakukan sesuatu tentang perubahan iklim untuk masa yang lama,” katanya. “Tetapi kami belum melakukannya. Jika kami benar-benar memberi tumpuan untuk melindungi perikanan kami, kami akan menangani perkara ini sekarang.”

masa depan yang teruk untuk memancing ikan trout montana

Angka daripada kajian menunjukkan (A) potensi perubahan dalam perbelanjaan nelayan merentas sungai Montana terpilih di bawah kemarau yang melampau dan (B) perubahan dalam perbelanjaan tahunan oleh nelayan sebagai tindak balas kepada kehilangan habitat air sejuk menjelang 2080 di bawah senario pelepasan A1B.

Tanner memberi amaran kepada pemancing dan ahli ekonomi untuk mengambil unjuran ekonomi kajian dengan sebutir garam. Walaupun ia kelihatan, ia mungkin tidak akan terbukti tepat, katanya.

“Unjuran pendapatan mungkin tidak akan terbukti,” katanya, sambil menyatakan bahawa model terdahulu telah terbukti tidak tepat – kami sedang berhadapan dengan kesan daripada perubahan iklim sekarang yang ramai saintis meramalkan akan datang beberapa dekad lagi. “Para saintis meletakkan gabenor dalam penyelidikan mereka, dan jenis bermain selamat. Fakta mereka mengatakan perkara ini dengan tahap kekhususan ini adalah penting, tetapi adakah ia tepat? Saya meraguinya. Mereka mengatakan kita boleh kehilangan 35 peratus habitat ikan trout menjelang 2080 — ini mungkin bermakna kita boleh kehilangan penangkapan ikan trout di 50 atau 60 peratus daripada sungai utama kita menjelang 2050. Saya ingin terbukti salah, tetapi saya tidak fikir itu akan berlaku.”

Tanner juga meletakkan kajian dalam perspektif. Berita minggu ini bahawa Glasier Thwaites di Antartika bergantung pada “dengan kukunya” seharusnya mendorong tindakan di seluruh dunia untuk membendung pelepasan karbon dan memperlahankan kesan perubahan iklim. Apabila “glasier kiamat” sebesar negeri Florida runtuh (dan kemungkinan besar akan runtuh), paras laut global boleh meningkat sehingga dua kaki.

“Apabila bandar pantai seperti New York, Boston dan Miami berada di bawah air,” kata Tanner, “adakah kita benar-benar akan mengambil berat bagaimana memancing ikan trout di Montana?”

Kajian itu melihat bagaimana perubahan iklim telah menjejaskan perikanan trout Montana dari 1983 hingga 2017. Tidak menghairankan, tekanan memancing di Montana meningkat dua kali ganda dalam tempoh masa itu — yang menjelaskan mengapa memancing sangat penting kepada hasil pelancongan keseluruhan negeri. Ia juga menyatakan bahawa pemancing bersedia untuk bergerak sedikit – untuk mencari perairan yang tidak mengalami kenaikan suhu yang disebabkan oleh kemarau atau penutupan “hoot owl” disebabkan oleh suhu air suam tersebut – mungkin sebab Montana masih mengumpul wang tunai yang banyak. daripada pemancing yang melawat negeri ini.

Tetapi, kajian itu memberi amaran, ia mungkin tidak akan bertahan, sekurang-kurangnya selagi model iklim meramalkan lebih banyak haba dan lebih banyak kemarau terima kasih kepada perubahan iklim global.

“Kehilangan habitat air sejuk diunjurkan menyebabkan kesan ekonomi yang meluas di seluruh (Montana), dengan perbelanjaan diunjurkan menurun dalam 64 dan 76 peratus bahagian sungai masing-masing menjelang 2040 dan 2080,” kata kajian itu.

Seperti yang dinyatakan oleh Tanner, ini benar-benar masalah mendengar saintis dan kemudian menterjemah maklumat yang mereka kongsikan kepada tindakan.

“Ia akan menyebalkan,” kata Tanner. “Saya kurang memberi tumpuan kepada ekonomi dan lebih kepada garis arah aliran. Kami tidak memberi perhatian pada masa lalu, dan jika itu berterusan, ia mungkin akan menjadi lebih buruk daripada yang mereka ramalkan. Saya berharap untuk yang terbaik … tetapi saya tidak mempunyai banyak kepercayaan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *