Kad Laporan Artik | Nota Burung

Nota Burung®

Kad Laporan Artik

Ditulis oleh Ariana Remmel

Ini ialah BirdNote.

[Ruddy Turnstone calls, ML 516982]

Anda boleh menemui Ruddy Turnstones berwarna belacu ini mencari makan krustasea di enam benua pada musim sejuk. Tetapi apabila tiba masanya untuk membiak, turnstones dan banyak burung pantai lain mengekorinya ke tundra Artik.

Ia adalah ekosistem yang unik dan penting sehingga setiap tahun, Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Negara mengeluarkan Kad Laporan Artik yang memperincikan bagaimana rantau ini telah terjejas oleh peningkatan suhu global. Salah satu perubahan terbesar dapat dilihat dari angkasa.

JJ Frost: Tundra semakin semak. Pokok renek semakin banyak, semakin padat, mereka menjajah kawasan baru.

Itulah ahli ekologi landskap JJ Frost, yang mengkaji fenomena ini, yang dipanggil penghijauan tundra. Sepanjang sepuluh tahun yang lalu, data satelit telah menunjukkan lima ukuran kehijauan tertinggi pernah direkodkan, menunjukkan bahawa pokok renek merebak di utara.

JJ Frost: Jadi bagi burung, maksudnya ada yang menang dan yang kalah.

Burung pantai yang bersarang di antara tumbuhan tundra rendah mungkin akan menemui belukar berkayu yang menceroboh tempat pembiakan mereka. Tetapi burung penyanyi seperti Yellow-rumped Warbler boleh menerokai habitat pembiakan hutan boreal mereka apabila tundra menjadi lebih berhutan.

Peralihan ekosistem Artik boleh mempunyai kesan riak untuk burung yang berhijrah di seluruh dunia, kata Frost. Kerana setiap kali anda melihat Batu Putar Ruddy,

JJ Frost: Anda sebenarnya menyaksikan dan melihat produk ekosistem Artik.

[Ruddy Turnstone calls, ML 516982]

Untuk maklumat lanjut tentang cara anda boleh melindungi habitat Artik untuk burung, mulakan di tapak web kami, BirdNote dot org. Saya Ariana Remmel.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Ruddy Turnstone ML516982 dirakam oleh L. DeCicco.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote Julai 2022 Narator: Ariana Remmel

ID# tundra-02-2022-07-14 tundra-02

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *