Jurutera kimia menukar makmal dengan kuda – dan meningkatkan kerjayanya

 • Seorang jurutera kimia yang mengambil menunggang sebagai cara untuk berehat di luar makmal telah memuji kuda kerana membantunya dengan projek penyelidikannya, dan mengesyorkan profesional lain menyertai sukan itu.

  Prabhuraj Balakrishnan pernah pergi berjoging dengan rakan-rakan di Wythenshawe Park untuk berehat semasa belajar untuk PhD di Universiti Manchester pada 2012, dan apabila dia kerap melihat penunggang di taman itu dia memutuskan untuk mencuba hobi baharu.  “Melihat orang menggodam di seberang taman mencetuskan minat saya terhadap kuda,” kata doktor berusia 31 tahun itu H&H.

  “Saya mula melakukan penggodaman dengan Wythenshawe Park Riding Stables dan ia mendorong saya untuk mempelajari lebih lanjut, jadi saya memulakan pelajaran berkumpulan dan kemudian mengambil pelajaran peribadi.”

  Prabhuraj, yang merupakan finalis dalam anugerah penyelidik muda tahun 2020 Institut Jurutera Kimia, berkata dia tidak lama kemudian menyedari menunggang mempunyai manfaat mental, serta fizikal.

  “Penyelidikan saya bermakna saya sentiasa bekerja di makmal jadi saya mencari sesuatu yang berbeza untuk dilakukan. Saya mencuba sukan lain tetapi menunggang berasa berbeza. Ia membina kekuatan fizikal anda, tetapi juga kekuatan mental anda kerana anda berhadapan dengan haiwan seberat 1,000 paun,” katanya.

  “Saya pernah berasa segar selepas menunggang dan percaya berehat pada hujung minggu dengan kuda membawa saya untuk melakukan penyelidikan saya dengan baik.”

  Prabhuraj terus mengikuti pelajaran mingguan dan sangat gemar melompat pertunjukan.

  “Kakitangan di sekolah menunggang kuda sentiasa bersabar. Sebagai permulaan, saya akan melakukan banyak kesilapan dan banyak terjatuh, dan pada satu ketika terfikir mungkin menunggang bukan untuk saya, tetapi ia sentiasa bagus dan memberangsangkan,” katanya.

  “Saya sangat mengesyorkan menunggang kepada orang lain yang ingin mencubanya. Ia tidak seperti sukan lain di mana ia hanya seorang, anda adalah satu pasukan dengan kuda anda dan anda perlu membina kimia itu dan ia adalah cara yang baik untuk membuat kawan baharu juga.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  “Mereka menutup sempadan pada tengah malam, dan jika penerbangan anda mendarat selepas itu, anda telah dihantar pergi”

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *