Julai sebelum Subuh – Aldo Leopold

Nota Burung®

Julai sebelum Subuh –
Aldo Leopold

Ditulis oleh Bob Sundstrom

Ini ialah BirdNote!
[Field Sparrow song]
Lagu bersiul manis melaju ke arah getaran yang merdu. [Field Sparrow song] Ia masih gelap, sejam sebelum subuh pada pagi Julai ini di kawasan desa Wisconsin. A Field Sparrow mengumumkan hari baharu [Field Sparrow song].
Ini adalah lagu burung pertama yang Aldo Leopold bangun di ladangnya pada tahun 1940-an. Dalam Sand County Almanac, penulisan klasik pemuliharaan dan alam semula jadi, Aldo Leopold menghidupkan pemandangan alam semula jadi, sebulan pada satu masa.
Bayangkan seorang lelaki duduk di bangku di luar pintu kabinnya, menunggu korus subuh, secawan kopi di tangan, “menghadap,” seperti yang dikatakan oleh Leopold, “bangunan putih bintang pagi.” Dia menulis: “Sebelum Burung Pipit Lapangan telah pergi berkeliling [Field Sparrow song in background]robin dalam elm besar itu menggeram dengan kuat tuntutannya terhadap tempat di pokok tua itu…” [American Robin song]
“Caroling gigih robin membangkitkan oriole …” [Baltimore Oriole song]. Kemudian “… bunting nila [Indigo Bunting song] dan begitulah seterusnya. Burung Pipit Lapangan tidak begitu biasa hari ini seperti pada zaman Aldo Leopold, tetapi pemuliharaan padang rumput semula jadi boleh membantu meningkatkan bilangan mereka – dan Program Simpanan Pemuliharaan Persekutuan mendahului, membantu mengekalkan habitat yang ideal untuk penyanyi manis ini.
Untuk BirdNote, saya Mary McCann.
###

Audio burung disediakan oleh Perpustakaan Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Lagu Field Sparrow dan Indigo Buntings yang dirakamkan oleh GA Keller. Lagu American Robin yang dirakam oleh WL Hershberger. Lagu Baltimore Oriole dirakam oleh AA Allen.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2012 Tune In to Nature.org Julai 2018/2021 Narator: Mary McCann

ID# 070207leopoldKPLU leopolda-01b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *