Juara enam kali joki Ireland Liam Ward meninggal dunia pada usia 92 tahun

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Liam Ward, joki Flat juara Ireland enam kali meninggal dunia pada 4 Oktober, berusia 92 tahun.

  En Ward bermula sebagai perantis kepada jurulatih Roderic More O’Ferrall, dan kemudiannya Martin Quirke. Pemenang pertamanya ialah bersama Andorra di Phoenix Park pada tahun 1947.  Dia memenangi Klasik pertamanya, Irish Leger, dengan Do Well pada tahun 1951. Dia kemudian memenangi sembilan lagi Klasik dalam tempoh 18 tahun akan datang, termasuk mendarat berganda Irish Derby dan Irish Oaks pada tahun 1958, masing-masing dengan Sindon dan Amante.

  Dia dinobatkan sebagai joki Irish Flat joki buat kali pertama pada tahun 1953. Dia memegang gelaran itu dari 1956 hingga 1959 berturut-turut, dan kali terakhir pada tahun 1961.

  Pada pertengahan 1960-an, Encik Ward mula menunggang jurulatih terkenal Vincent O’Brien sebagai pelumba utamanya yang berpangkalan di Ireland, memenangi 1965 Irish Oaks untuknya di Aurabella, dan 1966 Irish Leger pada Sarung Tangan Putih. Pada tahun 1969 dia mula menunggang Nijinksy yang hebat, anak kepada Penari Utara, mencatatkan empat kemenangan pada tahun itu. Tunggangan itu dikongsi dengan Lester Piggot, yang menunggangnya di Britain, termasuk untuk memenangi 2000 Guineas dan Epsom Derby pada 1970, sebelum Encik Ward mencatatkan kemenangan Klasik ke-10nya, Irish Derby, dengan Nijinsky pada tahun yang sama.

  Kemenangan terakhirnya ialah di Leopardstown pada Oktober 1971 bersama Cambrienne, sebelum dia bersara daripada pelana. Dia meneruskan operasi pembiakan, Ashleigh Stud, dengan isteri pertamanya Jackie. Dia juga seorang pramugara di padang lumba Naas, Curragh dan Leopardstown.

  Dia meninggalkan isterinya Veronica, dan anak-anaknya Bill dan Nicola.

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *