Joyce Clement: Burung Menonjolkan Hari-hari

Nota Burung®

Joyce Clement: Burung Menonjolkan Hari-hari

Ditulis oleh Mark Bramhill

Mark Bramhill: Ini ialah BirdNote.

Ia adalah Bulan Puisi Kebangsaan di AS, dan kami meraikannya dengan berkongsi beberapa karya berkaitan burung daripada penyair kontemporari. Joyce Clement menulis haiku, bentuk tradisional Jepun. Selalunya dianggap mempunyai tiga baris dengan 5-7-5 suku kata, banyak haiku bahasa Inggeris tidak mengikut corak ini dengan ketat. Terdapat banyak sifat biasa bagi haiku — selalunya mengenai alam semula jadi, sesaat dalam masa, merujuk musim — tetapi semua peraturan yang baik dibuat untuk dilanggar. Bahagian penting kepada Joyce:

Joyce Clement: Ia adalah puisi satu nafas yang biasanya terdiri daripada dua bahagian: serpihan dan frasa. Dan kedua-dua bahagian itu disandingkan antara satu sama lain dan membentuk satu jenis hubungan.

Mark Bramhill: Dalam urutan haiku ini, Joyce menyandingkan tanda baca dengan imej burung, melukis pada rupa mereka yang serupa, serta makna dan fungsi. Dengar cara ini berfungsi bersama:

Burung Mencatat Hari-hari

tanda kutip
nuthatch memasukkan dirinya
antara penyuap dan tiang

koma bertitik
dua mallard hanyut
satu dunks untuk siput

elips
burung merpati yang berkabung
dilepaskan

asterisk
vireo bermata merah menangkap
kren terbang di udara

koma
bulu ke bawah
bob antara ombak

tanda seru
wren pada pagar
mengambil perhatian

kolon
penggabungan mendayung ke arah
putaran trout pagi

em sengkang
pada waktu senja seekor angsa liar
menuju ke timur

tanda soal
panjangnya senyap
selepas panggilan Loon

tempoh
satu telur biru sepanjang musim panas
kini hilang

Mark Bramhill: Dalam setiap haiku dalam jujukan, anda boleh melihat pelbagai jenis hubungan antara burung dan tanda baca. Joyce pada mulanya diilhamkan oleh bulu ke bawah yang bergoyang-goyang di dalam air — bentuknya seperti koma, bergerak dalam lengkok, dengan kualiti berulang seperti senarai pada gerakannya. Atau dalam haiku tentang loon…

Joyce Clement: Ini semua tentang bertanya soalan. anda mempunyai tanda tanya dan kemudian kesunyian yang dibincangkan itu mencipta soalan, adakah akan ada jawapan? Ia memupuk rasa kesunyian. Yang, anda tahu, panggilan loon sering membangkitkan, bukan?

Mark Bramhill: Atau untuk penggabungan, ia diilhamkan oleh kenangannya melihat mereka pada musim panas di Adirondacks.

Joyce Clement: Dan anda tahu, ada merganser mendayung bersama diikuti oleh, saya tidak tahu, anda tahu, ia kelihatan seperti seratus anak ayam, tetapi anda tahu, 10 anak ayam, semuanya berturut-turut, seperti yang mereka lakukan. Ia agak lucu. Tetapi itulah yang membuatkan saya terfikir tentang tanda kolon, kerana kolon menunjukkan apa yang perlu diikuti akan menjadi senarai, bukan? Jadi terdapat penggabungan wanita, diikuti dengan senarai! Yang mana semua ini, anda tahu, kecil, eh, penggabung yang mengikuti bersama. Jadi ia mestilah penggabungan!

Mark Bramhill: Anda boleh terus meraikan Bulan Puisi dengan penulisan yang lebih menarik di laman web kami, BirdNote.org. Saya Mark Bramhill.

###

Penerbit Kanan: John Kessler
Pengarah Kandungan: Allison Wilson
Penerbit: Mark Bramhill
Pengeluar Urusan: Conor Gearin
Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. White-breasted Nuthatch ML 176168 direkodkan oleh G. Keller, Mourning Dove ML 125320641 direkodkan oleh J. McGowan, dan Common Loon ML 381016291 direkodkan oleh D. MacNeal.
Tema BirdNote telah digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
© 2022 BirdNote April 2022
Pencerita: Mark Bramhill

ID# puisi-03-2022-04-29 puisi-03

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *