Jonelle Price memecat Classic Moet dan Faerie Dianimo

 • Pemain nombor dua dunia Jonelle Price telah mengumumkan persaraan dua kuda betina lima bintang “fenomenal” Classic Moet dan Faerie Dianimo.

  Classic Moet (Molly) Trisha Rickard berusia 19 tahun dan Faerie Dianimo (Maggie) berusia 17 tahun telah menjadi nama terkenal dalam acara, kedua-duanya membuat penampilan pasukan bersama Jonelle untuk New Zealand di pentas dunia – dan meraih lima bintang kemenangan dan tempat teratas.  Jonelle dan Classic Moet memenangi Badminton pada 2018, dan tahun ini melengkapkan acara itu buat kali keempat, menduduki tempat ke-11. Mereka berada di tempat keempat di Burghley pada bulan Ogos, penyiapan Burghley ketiga kuda betina itu.

  Faerie Dianimo, yang ditunggangi Jonelle pada Sukan Olimpik Rio 2016, berada di tempat ketiga di Luhmühlen pada bulan Jun, yang merupakan acara terakhirnya.

  Percubaan Kuda Luhmühlen Jonelle Price Faerie Dianimo

  Jonelle bergambar di Faerie Dianimo di Luhmühlen Horse Trials 2022

  Jonelle berkata apabila musim semakin hampir tiba masanya untuk memanggil masa secara rasmi pada kuda betina yang “luar biasa” – dan “memberi khabar kepada Molly bahawa dia tidak akan menyertai Badminton”.

  “Anda tidak pernah mahu pergi terlalu banyak. Ia adalah keputusan yang sukar untuk dibuat, kedua-duanya telah melalui tahun ini dengan cemerlang. Mereka berdua jelas masih berada di puncak permainan mereka, tetapi lebih baik untuk berhenti satu kurang, daripada [go] satu lagi,” Jonelle memberitahu H&H.

  “Mereka berdua begitu kuat dan terus bertahan. Bagi Molly untuk melakukan kedua-dua Badminton dan Burghley pada tahun ke-19 adalah sangat luar biasa. Jika anda memberitahu saya bahawa kami akan melakukannya 12 atau 24 bulan yang lalu, saya mungkin tidak akan mempercayai anda.

  “Sudah tentu ia sangat menyedihkan, tetapi anda perlu melihat semua perkara positif yang kami ambil dan ingat betapa bertuahnya kami.”

  Classic Moet, yang dipaparkan dalam minggu ini Kuda & Anjing sorotan majalah (dijual pada Khamis 10 November), membuat tandanya di pentas dunia pada 2014 di Sukan Ekuestrian Dunia di Caen, apabila Jonelle dipanggil sebagai pelumba individu simpanan. Pasangan itu mendapat tempat keempat.

  “Memenangi Badminton perlu menjadi sorotan utama – ia adalah sesuatu yang anda impikan, tetapi salah satu momen yang paling diingati ialah pusingan merentas desa saya di Caen pada 2014. Dia sangat liar dan tidak dikenali pada ketika itu, tetapi saya fikir itu di mana dia benar-benar menembusi dunia dan orang ramai mengambil tahu siapa dia,” kata Jonelle.

  “Rekod merentas desanya bercakap untuk dirinya sendiri, ia tidak menjadi lebih baik daripada itu.”

  Faerie Dianimo membuat debut lima bintangnya di Pau (kemudian CCI4*) pada 2014, menduduki tempat keempat. Dia berada di tempat kedua di Luhmuhlen pada tahun berikutnya, dan memberikan Jonelle kemenangan lima bintang kedua pada 2018 apabila dia memenangi Luhmühlen, bulan selepas kemenangan Badminton Jonelle di Classic Moet.

  “Luhmühlen adalah tempat perburuan gembira Maggie; dia telah ke sana tiga kali dan mempunyai satu-dua-tiga, yang agak bagus. Dia bukan yang paling mudah, dia telah mengambil banyak kerja sepanjang kerjayanya kerana dia agak panas. Dia menghidap melanoma pada tahun-tahun kemudian, yang menyekatnya sedikit, tetapi dia seorang pejuang,” kata Jonelle.

  “Tiada apa-apa yang sama seperti pergi ke gelanggang dengannya pada hari Ahad, anda mungkin berada dalam perasaan memanaskan badan seperti anda menentangnya, tetapi anda akan pergi ke gelanggang itu dan melompat pagar pertama dan anda akan fikir ‘Jahanam berdarah, kita dah mula!’. Dia boleh menyahut sebarang cabaran, jadi itu adalah perasaan yang luar biasa pastinya.”

  Jonelle berkata kedua-dua ekor betina telah kembali ke Trisha dan akan digunakan untuk tugas pembiakan pada masa hadapan. Maggie, yang dibesarkan oleh Trisha, adalah oleh Dimaggio dan daripada Faerie Dazzler VII, yang juga ibu kepada tunggangan lima bintang Tim Price Xavier Faer.

  “Memang menarik apa yang mereka boleh hasilkan. Jika mereka separuh baik daripada ibu mereka maka semua orang akan gembira,” kata Jonelle.

  “Maggie berasal dari barisan kuda yang cukup mengagumkan daripada ibunya. Kami baru sahaja membawa Faerie Magnifico ke empat bintang, jadi ia adalah keluarga yang sangat baik dan diharapkan Maggie akan meneruskannya.”

  Jonelle berkata adalah berbeza jika tidak mempunyai dua ekor kuda betina itu di litar tahun depan.

  “Mereka tidak boleh ditukar ganti. Saya tidak menghina kuda saya sekarang atau apa yang akan datang, tetapi sejak sembilan tahun yang lalu mereka hanya menjadi penyokong lima bintang untuk saya. Mereka tidak pernah terlepas satu pun rentak dan itu pasti sukar untuk diganti,” katanya.

  “Saya akan sangat merindui mereka dan selamanya terhutang budi kepada mereka atas semua yang mereka lakukan untuk saya.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Penunggang New Zealand dan kuda betina keturunan Britishnya telah merangkul gelaran Percubaan Kuda Badminton 2018 dalam kesimpulan yang mencengkam

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *