Jodhpurs vs breeches vs menunggang seluar ketat: apa yang perlu dipakai

 • Jodhpurs vs Breeches – apakah bezanya dan yang mana patut anda pakai? Dan bagaimana pula dengan menunggang seluar ketat dan legging? Sudah tentu, anda boleh menunggang seluar jeans – tetapi seluar yang direka khusus untuk menunggang akan menjadi lebih selesa di dalam pelana. Oleh itu, ia selalunya mempunyai tetulang terbina dalam pada titik tekanan dan tiada jahitan di bahagian dalam kaki untuk mengelakkan gosokan. Seluar tunggangan moden diperbuat daripada fabrik yang tegang, untuk membolehkan anda memberi semasa anda bergerak dengan kuda, dan meminimumkan lecet kerana fabrik kekal diam.

  Tetapi yang manakah antara tiga pilihan untuk dipilih? Penunggang sering menggunakan perkataan secara bergantian, tetapi terdapat perbezaan yang ketara antara setiap jenis.  Mengapa memilih seluar pendek

  Jodhpurs vs breeches: mengapa memilih breeches

  Breeches (sering disebut britches, yang merujuk kepada item pakaian yang sama) adalah yang paling pendek dari seluar tunggangan, kemasan sekitar pertengahan betis dan pastinya di atas buku lali. Secara tradisinya mereka mempunyai pengancing velcro di buku lali supaya mereka tidak menaikkan kaki, walaupun kini adalah lebih biasa untuk mempunyai sisipan elastik yang melakukan kerja yang sama, serta tompok lutut yang diperkukuh untuk melindungi kulit daripada melecet.

  Ia direka untuk dipakai dengan but tunggangan yang panjang, tetapi anda boleh menggunakan half-chaps dengan stoking tunggangan panjang dan but tunggangan pendek. Mereka dianggap paling formal daripada tiga pilihan. Mereka akan menjadi pilihan pelumba yang berdaya saing – seluar saingan biasanya berwarna putih, kuning air atau kenari, bergantung pada disiplin dan jaket anda.

  Breeches berasal dari pasukan berkuda untuk askar yang menghabiskan banyak jam di pelana. Bahagian bawah kaki yang ketat membolehkan but melepasi bahagian atas seluar, manakala paha yang bengkak pada masa lalu hampir keseluruhannya memberi laluan kepada reka bentuk yang lebih sesuai – fabrik moden membenarkan kebebasan bergerak walaupun dalam keadaan rapat. Seluar pendek dengan bahagian depan berlipat selalunya popular di kalangan penunggang lelaki kerana saiz yang kurang rapat membuktikan keselesaan tambahan di bahagian kelangkang.

  Kebaikan

  Pintar dan dianggap lebih formal. Walaupun ia “dicipta” berabad-abad yang lalu, seluar moden diperbuat daripada fabrik yang tegang, jadi ia direka untuk membolehkan kebebasan bergerak, sambil memberikan penunggang rupa tradisional.

  Keburukan

  Walaupun tidak penting, seluar idealnya perlu disertakan dengan but tunggangan yang panjang, jika tidak terdapat jurang antara bahagian atas but pendek dan bahagian bawah kaki seluar. Ini menjadikan pakaian yang lebih mahal. Walaupun memakai sarung kaki dan topi panjang, pelbagai panjang bahan yang berbeza boleh menyebabkan lecet.

  keputusannya

  Pilihan pilihan untuk pelumba pertandingan dewasa dan di padang memburu, serta penunggang masa lapang yang lebih suka memakai but tunggangan panjang.

  Sebab untuk memilih jodhpurs

  Jodhpurs vs breeches: mengapa memilih jodhpurs

  Jodhpurs sangat mirip dengan seluar panjang – dengan but tunggangan yang panjang, sukar untuk membezakan yang mana. Perbezaan utama ialah jodhpurs ialah seluar tunggangan penuh, memanjang ke buku lali. Ia direka untuk dipakai dengan but jodhpur pendek dan bab jika diperlukan. Mereka sering dipakai oleh kanak-kanak, yang lebih cenderung memakai but tunggangan pendek, kerana ia membolehkan lebih banyak kelenturan di buku lali. Ini menjadikannya lebih mudah untuk merasakan apa yang mereka lakukan dengan kaki bawah mereka, dan untuk mempelajari kedudukan kaki bawah yang betul.

  Asal-usul Jodhpurs terletak di India, mengambil nama mereka dari bandar Jodhpur. Pada abad ke-19, Sir Pratap Singh, anak kepada Maharajah Jodhpur, banyak bermain polo dan mengembangkan apa yang kita kenali sebagai jodhpurs berdasarkan gaya seluar India kuno yang dipanggil churidar, yang ketat bulat betis dan longgar di pinggul, untuk membolehkan kebebasan bergerak sambil menghalang menggosok.

  Kebaikan

  Seperti breeches, jodhpurs hari ini tidak lagi diperbuat daripada kain kepar kapas yang berat, jadi penunggang akan melihat bahagian tersebut serta dapat kekal tangkas di atas kuda mereka, tanpa digosok.

  Jodhpurs biasanya mempunyai tompok lutut yang diperkukuh, yang sangat baik untuk mengelakkan sapuan pada kanak-kanak.

  Keburukan

  Kerana bahan di sekeliling buku lali, jodhpurs boleh menjadi tidak selesa dengan but tunggangan yang panjang, dan lebih sesuai untuk bab atau but paddock, yang mempunyai lebih banyak memberi di sekitar buku lali.

  keputusannya

  Pilihan ideal untuk penunggang yang lebih muda, memberikan perlindungan tambahan ke bawah kaki bagi mereka yang tidak memakai but tunggangan yang panjang.

  Mengapa legging atau seluar ketat menunggang mungkin paling sesuai untuk anda

  yang menunggang seluar untuk dipakai

  Alternatif kepada jodhpurs dan breeches, seluar ketat menunggang lebih serupa dalam reka bentuk kepada sepasang legging yang mungkin anda pakai di gim. Ia diperbuat daripada kain yang lebih nipis daripada seluar pendek atau jodhpurs, yang bermaksud ia memberi penunggang rasa lebih dekat dengan kuda. Mereka harus ringan, sangat selesa dan menawarkan kebebasan pergerakan yang hebat. Ia biasanya gaya tarik-on, dan diperbuat daripada bahan regangan empat hala, menjadikannya mudah untuk ditukar.

  Kebaikan

  Mereka cenderung dibuat daripada fabrik teknikal, jadi secara umumnya bernafas, selesa dan menawarkan cengkaman yang baik. Ia juga tersedia dengan pelbagai trim, seperti panel reflektif, jejaring, jahitan lancar atau rata.

  Terdapat pelbagai jenis warna dan corak.

  Mereka selalunya mempunyai poket telefon terbina dalam.

  Keburukan

  Penampilan yang kurang tradisional, jadi bukan pilihan jika anda ingin gaya formal. Jarang dilihat di arena pertandingan – biasanya pilihan yang lebih kasual.

  keputusannya

  Sesuai untuk penampilan moden yang selesa, teknikal dan pintar. Anda boleh pergi dari gim terus ke kuda anda!

  Jodhpurs lwn breeches lwn legging: Keputusan Horse & Hound

  Jika anda lebih suka memakai but tunggangan panjang di dalam pelana, maka seluar pendek adalah cara terbaik. Bagi pelumba yang lebih muda, atau mereka yang lebih suka but pendek untuk menunggang, jodhpurs mungkin menjadi pertaruhan yang lebih baik. Dan jika anda sedang mencari rupa moden yang selesa, teknikal dan pintar, maka lihat legging dan seluar ketat menunggang. Apa sahaja keperluan anda, pasti ada jenis seluar menunggang yang sesuai dengan anda.

  Anda juga mungkin berminat dengan…

  Jika anda ingin menunggang kuda, ketahui pakaian dan peralatan yang penting dan apa yang bagus

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk meningkatkan langganan anda untuk mengakses kami perkhidmatan dalam talian yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *