Jenis Peranti Pengapungan Peribadi: Memilih PFD yang Tepat

Memilih PFD yang sesuai untuk dimiliki untuk pengembaraan bot akan datang tidaklah rumit. Jika anda baru untuk berperahu, adalah penting untuk memahami bahawa Pengawal Pantai AS membahagikan jenis peranti pengapungan peribadi kepada lima kategori berbeza. Mari pelajari jenis PFD yang dimaksudkan untuk aktiviti dan situasi tertentu (badan air luar pesisir, dekat pantai atau pedalaman).

Jenis I: Jaket Kehidupan Luar Pesisir

PFD Jenis I direka untuk luar pesisir, laut bergelora dan perairan terpencil, di mana penyelamatan mungkin lambat datang. Walaupun jaket keselamatan Jenis I adalah lebih besar berbanding dengan PFD Jenis II atau Jenis III, PFD Jenis I direka untuk menjadikan pemakai tidak sedarkan diri dalam kedudukan menghadap ke atas di dalam air. Mereka dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya 22 paun daya apungan.

Jenis II: Vest berhampiran pantai

PFD berhampiran pantai Jenis II menawarkan daya apungan sekurang-kurangnya 15.5 paun dan digunakan untuk lawatan menaiki bot berhampiran pantai. PFD Jenis II adalah kurang besar daripada PFD Jenis I dan direka bentuk untuk perairan pedalaman atau berhampiran pantai yang dilindungi di mana peluang untuk menyelamat segera adalah baik. Walaupun jaket penyelamat Jenis II boleh memalingkan sesetengah pemakai yang tidak sedarkan diri, ia tidak bertujuan untuk perairan bergelora atau luar pesisir.

Jenis III: Bantuan Pengapungan

PFD jenis ini sering digunakan oleh wakeboarders, pemain ski air, peluncur dan sebagai peranti pengapungan peribadi untuk berkayak kerana reka bentuk yang lebih sesuai. Seperti PFD Jenis II, PFD Jenis III juga bertujuan untuk perairan yang tenang di mana penyelamatan akan cepat dan direka bentuk untuk mempunyai daya apungan sekurang-kurangnya 15.5 paun; bagaimanapun, ia tidak direka untuk memalingkan muka pemakai yang tidak sedarkan diri.

Jenis IV: Peranti Boleh Lempar

PFD Jenis IV direka bentuk untuk dipegang, bukannya dipakai, oleh pengguna. Mereka menawarkan sekurang-kurangnya 16.5 paun daya apungan. Peranti pengapungan Jenis IV ialah peralatan keselamatan berperahu yang sering dirujuk sebagai “boleh dibuang”, dan ia biasanya berbentuk cincin atau kusyen rata yang boleh dilemparkan kepada seseorang yang tiba-tiba mendarat di dalam air.

Jenis V: Peranti Kegunaan Khas

Ini ialah jenis peranti pengapungan peribadi kegunaan khas, yang sering digabungkan menjadi kot pengapungan, jaket berakit air putih, sut dek dan abah-abah papan layar. Kebanyakan peranti pengapungan peribadi boleh kembung atau peranti pengapungan peribadi boleh kembung automatik juga dikelaskan sebagai PFD Jenis V. PFD Jenis V mesti dipakai semasa sedang berjalan untuk memenuhi keperluan minimum Pengawal Pantai AS dan mempunyai daya apungan minimum 15.5 hingga 22 paun. untuk orang dewasa.

Semak untuk memastikan bahawa semua jaket keselamatan diluluskan oleh Pengawal Pantai AS, dalam keadaan baik, muat dengan betul, ikut keperluan saiz dan berat pada label (dengan kata lain, mempunyai saiz peranti pengapungan peribadi dewasa yang betul dan peranti pengapungan peribadi kanak-kanak untuk semua orang di atas kapal), dan pakai mereka.

Sekarang anda tahu cara mengikuti yang terbaik keselamatan menaiki bot amalan dengan memilih PFD yang sesuai untuk situasi yang berbeza, mendaftar untuk kelas keselamatan bot rekreasi atau kursus bot selamat di kawasan tempatan anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *