Jenis dan Kualiti Bunyi Burung Bahagian III

Nota Burung®

Jenis dan Kualiti Bunyi Burung Bahagian III

Ditulis oleh Chris Peterson

Ini ialah BirdNote![Song of Swainson’s Thrush] Kadang-kadang terlalu sukar untuk melihat burung yang anda dengar. Terlalu banyak daun, terlalu banyak jarum pain, atau mungkin anda sedang melihat ke dalam matahari. Namun, anda ingin tahu apa itu.
Nah, berehat mata anda dan biarkan telinga anda mengambil alih! Mulakan dengan mendengar kualiti bunyi serta coraknya. Semasa anda mengembangkan kemahiran ini, anda akan belajar untuk menghubungkan kualiti tertentu dengan penyanyi anda – seperti mengetahui bahawa bunyi “seperti seruling” dan “berputar ke atas” adalah ciri Thrush Swainson.
[Song of the Swainson’s Thrush]
Agak berbeza dengan nota “plaintif bersiul” dari Chickadee Bertudung Hitam ini yang sering ditemui di habitat yang sama. [Song of the Black-capped Chickadee]
Mungkin burung anda mempunyai kualiti “garu” untuk gemersiknya, seperti Willow Flycatcher ini. [Song of the Willow Flycatcher] Atau adakah ia bernyanyi menggunakan irama “manis” dan “slur” seperti Purple Finch ini? [Song of the Purple Finch]
OK, sekarang yang manakah antara dua kualiti ini – “ratchety” atau “dering” – akan anda katakan menerangkan bunyi Marsh Wren ini [Song of Marsh Wren]? Jika anda berkata “ratchety”, anda betul. Lagu Marsh Wren harus menembusi tumbuh-tumbuhan lebat paya cattail.
[Song of the Swainson’s Thrush to close]
Oh ya, “seperti seruling” dan “berputar ke atas.”
Dengarkan semuanya lagi di birdnote.org.
###
Audio burung disediakan oleh Perpustakaan Macaulay di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York.
Lagu-lagu Swainson’s Thrush, Black-capped Chickadee, Purple Finch dan Marsh Wren yang dirakamkan oleh GA Keller. Lagu Willow Flycatcher yang dirakam oleh MJ Anderson.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2014 Tune In to Nature.org Mei 2017/2022 Narator: Mary McCann

bunyi-08-2008-07-16 bunyi-08b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *