Jays Kenalpasti Kacang Baik dengan Menggoncangnya

Nota Burung®

Jays Kenalpasti Kacang Baik dengan Menggoncangnya

Ditulis oleh GrrlScientist

Ini ialah BirdNote.

Sesetengah burung menyimpan benih yang belum dibuka untuk digunakan kemudian. Tetapi bagaimana mereka tahu benih mana yang bernilai masalah, sebelum mengeluarkan tenaga berharga untuk membukanya? [Mexican Jay call and mechanical sound http://macaulaylibrary.org/audio/96005]

Penyelidikan yang diterbitkan baru-baru ini oleh pasukan saintis dari Korea Selatan dan Poland mungkin memberikan jawapan. Dalam satu siri eksperimen, mereka mempersembahkan jay dengan sepuluh cangkang kacang yang telah dikosongkan daripada kacangnya dan ditutup semula — dan sepuluh cangkang kacang dengan kacang di dalamnya. Tidak menghairankan, jay lebih suka kerang yang mempunyai kacang di dalamnya.

Dalam percubaan seterusnya, semua cengkerang mempunyai kacang di dalamnya – tetapi ada yang mempunyai satu dan ada yang mempunyai tiga. Kali ini, jay lebih suka cangkerang tiga kacang. Penyelidikan lanjut mencadangkan bahawa jay juga lebih suka cangkerang yang lebih berat berbanding yang mempunyai bilangan kacang yang sama di dalamnya, tetapi beratnya kurang.

Menggunakan kamera gerakan perlahan, penyelidik melihat bahawa burung menggoncang kacang di paruh mereka untuk menilai berat badan mereka dan mungkin juga mendengar kacang berdering. Dalam erti kata lain, jays menggunakan jenis isyarat deria yang sama seperti yang kita lakukan apabila kita memilih tembikai di pasar raya.

Untuk BirdNote, saya Michael Stein.

###

Bunyi burung disediakan oleh The Macaulay Library of Natural Sounds di Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. Mexico Jays [96005] dirakam oleh William WH Gunn.
Muzik tema BirdNote digubah dan dimainkan oleh Nancy Rumbel dan John Kessler.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Dominic Black
© 2015 Tune In to Nature.org Ogos 2015/2022 Narator : Michael Stein

ID# JADUAL-01-2015-08-11 JADUAL-01

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *