Jawatankuasa Alam Sekitar Parlimen EU mengundi menyokong prosedur alam sekitar yang kurang

EU merancang untuk mempercepatkan peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui boleh menyebabkan harga yang tinggi.

Jawatankuasa Alam Sekitar Parlimen Eropah telah mengundi untuk membenarkan kawasan “pergi” untuk membangunkan projek tenaga boleh diperbaharui. Ini bermakna projek yang ingin dibangunkan di kawasan “go-to” mendapat pelesenan yang lebih pantas berbanding kawasan lain. Dan walaupun ini mungkin dilihat sebagai langkah tepat untuk mempercepatkan peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui, alam semula jadi masih akan membayar harga yang mahal jika EU meneruskan laluan ini.

Untuk menyampaikan proses pelesenan yang lebih pantas, jawatankuasa alam sekitar Parlimen EU telah secara mengejutkan mengundi untuk membatalkan penilaian kesan alam sekitar, prosedur utama yang disediakan untuk mengenal pasti kemungkinan risiko kepada alam sekitar dan orang yang mungkin disebabkan oleh pembangunan, dan cara mengelak atau mengimbangi kesan tersebut.

Undian hari ini adalah sebahagian daripada pindaan Arahan Tenaga Boleh Diperbaharui (RED IV) yang merupakan sebahagian daripada “Pakej REPowerEU” yang lebih besar.

Aquatic Warbler, hak cipta Thomas Luiten, daripada galeri burung selancar

Ariel Brunner, Timbalan Pengarah, BirdLife Europe: “Sekiranya sesiapa boleh menambah baik cadangan Suruhanjaya, ia akan menjadi Jawatankuasa Alam Sekitar Parlimen Eropah. Tetapi sebaliknya, mereka menerima tekanan lobi kerajaan dan membantu melemahkan undang-undang alam sekitar dengan lebih jauh lagi. Jika pindaan ini menjadi kenyataan, arahan itu akan meletakkan kapak kepada piawaian alam sekitar menyeluruh yang berfungsi dengan baik, seperti penilaian kesan alam sekitar.”

Satu lagi aspek kritikal ialah kawasan dalam rancangan spatial sedia ada Negara Anggota harus secara retrospektif boleh dilabelkan sebagai kawasan “pergi”, walaupun ia tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh ahli parlimen.

Mengikut rancangan terkini, sebagai contoh, kemudahan penyimpanan untuk bahan kimia bukan organik atau kemudahan bawah tanah untuk penyimpanan gas mudah terbakar di kawasan “pergi” akan dikecualikan daripada keperluan untuk penilaian kesan alam sekitar.

Teks itu juga mewujudkan ketidakpastian undang-undang baharu yang akan menangguhkan projek tenaga boleh diperbaharui dan bukannya mempercepatkannya.

Carla Freund, pakar iklim dan tenaga EU, NABU: “Sungguh menyedihkan melihat pilihan kawal selia yang kami kenal pasti, yang akan memastikan pecutan jangka panjang yang sebenar, termasuk proses perancangan spatial dua peringkat dengan tumpuan kepada projek boleh diperbaharui yang boleh dilaksanakan dengan cepat di kawasan yang sudah dibina, tidak diambil. . Sebaliknya, kotak pandoras penyahkawalseliaan telah dibuka. Pembuat dasar alam sekitar tidak perlu terkejut jika industri lain mengikutinya dan berkeras untuk membelakangkan undang-undang alam sekitar.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *