‘Jangan tolak orang lama!’ kuda betina ‘roket poket’ berusia 28 tahun dan pelumba berusia 75 tahun memenangi gelaran kebangsaan

 • Seorang penunggang yang merangkul gelaran TREC kebangsaan pada kuda poni New Forestnya yang berusia 28 tahun menggesa orang lain “jangan menolak pemain lama!”

  Mary Weston merujuk kepada kuda betinanya Cape Clear Casey yang dengannya dia mengambil kelas individu tahap 2A, salah seorang daripada beberapa veteran untuk menang pada kejohanan 2022, dan Mary sendiri berusia 75 tahun ketika dia meraih kemenangannya. Terdapat tiga fasa untuk pertandingan TREC: orienteering, kawalan rentak dan halangan. Gabungan, atau pasangan dalam kelas berpasangan, dengan mata terbanyak adalah pemenang.  Kuda kuda pertama Mary juga merupakan Hutan Baru – “Ibu saya, berkatilah dia, belikan anak berusia empat tahun dan ajar saya menunggang serta menyokong kuda itu pada masa yang sama,” – dan dia telah bertanding di TREC sejak 1999. Dia membeli Casey tujuh tahun lalu, selepas dia kehilangan Jack tongkol Welshnya.

  “Kedua-dua anak perempuan saya menyangka saya gila kerana dia berumur 21 dan 13.2hh; mereka menyangka saya sedang melantun daripada Jack, tetapi ia ternyata keputusan yang menarik,” kata Mary kepada H&H. “Dia cantik, dan roket poket sebenar. Dia suka memburu – atau melakukannya sehingga saya memutuskan ia terlalu pantas untuk saya dan saya tidak dapat mengatasinya lagi – dan hanya seorang yang sangat baik. Dia pergi ke TREC seperti itik ke air.”

  Mary dan Casey menuju ke Kejohanan Kebangsaan TREC GB di Ladang Higher Counthill, Oldham, (13-14 Ogos) selepas musim paling berjaya mereka.

  “Saya melakukan lima pertandingan sebelum itu tahun ini dan tewas dalam tiga daripadanya!” Mary berkata. “Jadi, saya katakan kebangsaan akan menjadi lagu angsa kita, dan tiada siapa yang lebih terkejut daripada saya pada penghujung orienteering untuk mendapati saya mendahului dengan sedikit kelebihan.”

  Gambar oleh Chris Gibson Photography

  Hari kedua melibatkan kawalan ujian rentak – “koridor” selebar 150cm dan 150m panjang, di mana Mary dan Casey terpaksa melambai seperlahan mungkin dan berjalan sepantas mungkin – diikuti dengan 16 halangan termasuk tiang lentur, tebing, sebuah parit dan sekumpulan tiang. Mata hilang kerana menyentuh tiang dalam mez, sebagai contoh, dan diberikan untuk menyelesaikan halangan itu semasa berlari daripada berjalan. Dan apabila markah dua hari itu dimuktamadkan, Mary dan Casey muncul di atas.

  “TREC adalah mengenai ikatan antara anda dan kuda anda; anda tidak boleh membeli kuda TREC buatan,” kata Mary. “Kuda itu perlu mempercayai anda dan memahami apa yang anda tanya, dan ia adalah satu ujian untuk menunggang kuda.

  “Itu adalah lagu angsa individu saya, walaupun saya masih akan melakukan berpasangan,” kata Mary. “Dia memperoleh belangnya.

  “TREC adalah sukan yang menarik dan anda pergi ke beberapa tempat yang mulia tetapi saya memerlukan keselamatan orang lain bersama saya supaya saya tidak tersesat!”

  Casey kini akan mengalami musim sejuk yang lebih mudah, kata Mary, sambil menambah bahawa kemenangannya, serta hakikat kejohanan kebangsaan tahap empat dimenangi Bradley yang berusia 23 tahun, dengan Jackie Bennet, dan salah seorang pemenang pasangan tahap dua ialah Judy Clarke pada Rusty, berumur 26 tahun, menunjukkan bahawa veteran masih mempunyai jumlah yang besar untuk ditawarkan.

  “Jangan tolak orang lama!” dia berkata.

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Jika anda sedang mencari sesuatu yang baharu untuk dicuba dengan kuda anda tahun ini, maka kami sedia membantu. Sara Walker

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

 • Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *