Jaga bot nelayan aluminium anda

Mengapa di dunia ini sesiapa akan membeli bot nelayan sukan bijih timah? Terdapat banyak sebab yang hebat. Ia berpatutan, cukup ringan untuk menolak bar pasir, ia mudah untuk treler dan dilancarkan, ia masuk ke dalam air kurus dan ia dikuasakan oleh papan sangkut yang lebih murah dan lebih rendah kuasa kuda. Sesetengahnya telah mengubah suai badan kapal sementara yang lain berdasar rata, tetapi semuanya adalah bot yang hebat.

Seperti mana-mana, bot nelayan ini memerlukan sedikit penjagaan untuk memastikan ia terapung tinggi dan benar-benar kering. Berikut adalah beberapa petua untuk penjagaan bot nelayan aluminium:

Rivet adalah punca biasa kebocoran. Balikkan bot dan periksa rivet. Selalunya anda boleh mengetahui rivet yang memerlukan perhatian, jadi cari yang longgar atau berkarat. Mereka harus dialihkan dan diganti sama ada mereka membenarkan air meresap masuk atau tidak. Ia hanya menunggu masa sebelum mereka melakukannya. Langkah terakhir ialah menyalut rivet dan jahitan dengan pengedap kalis air.

Tidak dapat mencari kebocoran? Pewarna makanan yang ditambahkan pada bot yang menakung air memudahkan pengecaman kebocoran. Jika anda berada di dalam air, anda akan melihat buih atau aliran mengalir di sekeliling pewarna. Jika anda berada di jalan masuk anda, anda boleh melihat dengan mudah badan kapal di bawah untuk melihat di mana air berwarna keluar dari bot. Cuba juga pancarkan lampu kilat di dalam bot treler pada waktu malam. Sedikit cahaya yang muncul membantu menjadikan lubang mudah dikesan. Mengesan kebocoran lubang pin adalah sesukar mencari jarum dalam timbunan jerami.

Keretakan, pitting, dan kakisan celah. Kebanyakan keretakan atau kakisan boleh ditampal dengan kit pembaikan epoksi yang boleh didapati di kedai marin atau luar. Jika anda melihat retak, pastikan anda menggerudi lubang di dalamnya. Lubang itu akan menghalang retakan daripada merebak. Teruskan ke penyediaan yang merangkumi pengikisan, pengamplasan dan pembersihan. Kemudian sapukan tampalan dan biarkan ia kering.


Bintik aluminium kosong. Tompok-tompok ini juga memerlukan beberapa penyediaan, jadi pasir kawasan itu, basuh dengan cuka, dan semburkan sedikit dengan primer. Apabila primer adalah kot kering dengan cat bawah laut kalis karat. Sembur atau gulung mengikut gaya anda.

Selesaikan masalah sebelum ia berlaku. Ramai daripada kita menggunakan kayu sekerap untuk membina platform memancing, rak joran atau tong penyimpanan. Pastikan kayu yang anda gunakan tidak dirawat dengan tekanan. Kayu itu dirawat dengan tembaga, dan apabila kuprum meresap keluar ke dalam bot nelayan sukan aluminium anda, ia akan memakan logam itu hidup-hidup.

Terdapat banyak jenis bot nelayan yang berbeza, dan perahu timah adalah antara yang terbaik. Berbanding dengan kegembiraan yang ditawarkan oleh kesederhanaan mereka, penjagaan bot nelayan aluminium adalah minimum. Selesaikan sekarang, musim sudah hampir.


Anda mungkin juga berminat

Tom Times

Tom Times

Tom Keer ialah seorang penulis pemenang anugerah yang tinggal di Cape Cod, Massachusetts. Beliau ialah kolumnis untuk Upland Almanac, Penulis Penyumbang untuk majalah Covey Rise, Editor Penyumbang untuk Fly Rod dan Reel dan Fly Fish America, dan penulis blog untuk program Take Me Fishing Yayasan Perahu Rekreasi dan Memancing. Keer kerap menulis untuk lebih sedozen majalah luar mengenai topik yang berkaitan dengan memancing, memburu, berperahu dan aktiviti luar yang lain. Apabila mereka tidak memancing, Keer dan keluarganya memburu burung tanah tinggi di atas tiga setter Inggeris mereka. Buku pertamanya, Panduan Fly Fishers ke New England Coast telah dikeluarkan pada Januari 2011. Lawati dia di www.tomkeer.com atau di www.thekeergroup.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *