Jackie Stary Memenangi Akhir Pingat Tempat Duduk Pemburu Muda USEF/NCEA – Midwest

Roscoe, Ill. – Pusingan pertama daripada tiga Pusingan Akhir Pingat Tempat Duduk Pemburu Muda USEF/NCEA 2022 berlangsung pada 10 September di Showplace Fall Classic, mengalu-alukan barisan penunggang kuda remaja untuk bersaing dalam perlawanan akhir tiga fasa yang unik. 50 atlet teratas dari setiap tiga wilayah yang telah memohon Pingat USEF/NCEA dijemput untuk bertanding di peringkat akhir setiap tahun.

Jackie Stary dan Conenzo
Jackie Stary dan Conenzo. ©Andrew Ryback Photography

Jackie Stary (Oswego, Ill.) memperoleh kemenangan dalam Pingat Tempat Duduk Pemburu Remaja USEF/NCEA tahun ini untuk wilayah Midwest, menunggang Conenzo miliknya sendiri, holsteiner gelding 2009. Stary dan “Enzo” mempunyai perkongsian yang agak baharu, tetapi kejayaan mereka sebagai pasangan datang dengan cepat.

“Kami membeli Conenzo lebih kurang tujuh bulan lalu, jadi saya sudah lama tidak mempunyainya,” kata Stary. “Walaupun kami tidak mempunyai banyak pengalaman bersama, kami benar-benar klik dan bergaul dengan baik. Sebelum saya mempunyai dia, dia seorang pelompat grand prix, jadi menonton dia berubah dan menetap adalah sangat menyeronokkan! Dia adalah salah satu kuda paling bijak, paling jujur, dan paling cepat belajar yang pernah saya bekerjasama.”

Semua pesaing di peringkat akhir bersaing dalam pusingan lompat awal dengan pagar ditetapkan pada 3’3″, dan dari situ, sepuluh teratas atau 20% teratas—mana yang lebih besar—bergerak ke fasa rata, yang termasuk melakukan dua daripada tiga mengikuti pergerakan dressage asas: bahu ke dalam, melengkung ke dalam, dan hasil kaki. Fasa terakhir membawa kembali empat pesaing teratas untuk menunggang kursus sekurang-kurangnya lapan pagar di atas kuda yang tidak dikenali, menguji kemahiran menunggang kuda mereka dalam format yang serupa dengan pertandingan antara kolej NCEA.

“Salah satu sebab saya membuat keputusan untuk melakukan perlawanan akhir pingat ini adalah kerana saya mahu menunggang D1 di peringkat kolej, dan saya benar-benar mahu membuktikan kepada diri sendiri bahawa saya mampu bersaing di peringkat itu,” kata Stary. “Salah satu bahagian kegemaran saya pada perlawanan akhir adalah apabila saya keluar dari pusingan kurungan akhir dan saya tahu saya memilikinya. Jurulatih saya, Lori Scott-Hollands, menjerit dan menangis di tepi dan jurulatih saya yang lain, Tina Judge Boyle, memeluk saya. Satu lagi sorotan ialah apabila mereka mengumumkan markah saya di Garis Kabur sebagai 90. Skor ini adalah yang terbaik peribadi untuk saya, dan saya benar-benar terkejut dengannya, terutamanya kerana saya menaiki kuda yang saya tidak biasa.”

Stary berkata menunggang kuda baharu dalam fasa kurungan adalah bahagian yang menyeronokkan dalam perlawanan akhir, dan dia berasa bersedia untuk pengalaman itu.

Jackie Stary dan Conenzo
Jackie Stary dan Conenzo. ©Andrew Ryback Photography

“Saya fikir ia adalah cara yang baik untuk dapat membezakan diri anda daripada yang lain,” katanya. “Saya juga sangat bertuah dan bersyukur kerana dapat menunggang pelbagai jenis kuda di rumah, yang menyediakan saya dengan baik untuk kelas ini.”

Stary melihat Pingat USEF/NCEA sebagai pengalaman positif untuk peserta dan menggalakkan pelumba untuk menikmatinya.

“Tidak kira bagaimana anda melakukannya, pergi ke sana dan lakukan yang terbaik dan bergembiralah,” katanya. “Setiap kurungan ialah kurungan baharu, jadi tetapkan semula dan cuba cari kuda baharu yang anda naiki dan tunggangan sebaik mungkin.”

Keputusan

2022 USEF/NCEA Junior Hunter Seat Medal Final East akan berlangsung di Pennsylvania National Horse Show di Harrisburg, Pa., pada 22 Okt. dan West Final akan diadakan di National Sunshine Series II di Thermal, Calif., pada 12 Nov. Kedua-duanya akan disiarkan secara langsung di Rangkaian USEF.

Ketahui lebih lanjut tentang program USEF/NCEA Junior Hunter Medal di sini.

Ikuti perkembangan Ekuestrian AS
Ikuti perkembangan terkini dengan mengikuti US Equestrian di Facebook, Instagram, Twitterdan Tik tok.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *