Itik Kayu Berjaya | Nota Burung

Nota Burung®

Itik Kayu Berjaya

Ini ialah BirdNote!
[Whoo-eek call of female Wood Duck]
Mata anda mungkin tertarik pada Itik Kayu jantan yang cantik, tetapi ia adalah panggilan wanita yang kurang berwarna yang anda akan dengar. Dia memberikan whoo-eek kuat [from recording] semasa dalam penerbangan. Panggilannya memberitahu lelaki itu di mana pasangannya berada, dan itu penting kerana pasangan itu kekal bersama sepanjang musim sejuk dan musim bunga. Walaupun anda kurang berkemungkinan mendengarnya, lelaki itu membalas dengan panggilan ini: [Whistled call of male Wood Duck] Pada musim panas, apabila betina berada di sarang, jantan meninggalkannya.

Itik Kayu adalah antara sebilangan kecil unggas air Amerika Utara yang bersarang dalam rongga di pokok yang agak besar yang terletak di tanah lembap berhutan. Mereka biasanya mencari lubang di mana dahan besar telah patah dan kayu inti telah reput.
Walau bagaimanapun, Itik Kayu menyesuaikan diri dengan baik dengan manusia dan pada musim sejuk mereka boleh ditemui di banyak taman bandar di mana mereka menerima pemberian bersama-sama Mallards pemastautin.
[Duck pond sounds including Mallards]
Keupayaan Wood Ducks untuk mengubah suai tingkah laku mereka dan menerima kehadiran kami, memberi petanda baik untuk masa depan mereka. Ramai yang kini bersarang dalam kotak besar yang kami sediakan untuk mereka.
[Whoo-eek call of female Wood Duck]
Jika anda ingin membina kotak sarang untuk Itik Kayu, cari rancangan di tapak web kami. Atau kongsikan gambar salah satu daripada itik yang cantik ini, di birdnote.org. Saya Mary McCann.
###
Panggilan Itik Kayu disediakan oleh Perpustakaan Bunyi Semula Jadi Macaulay di Makmal Ornitologi Cornell, Ithaca, New York. Lelaki direkodkan oleh GB Reynard; perempuan dan ambien oleh WL Hershberger.
Penerbit: John Kessler
Penerbit Eksekutif: Chris Peterson
© 2012 Tune In to Nature.org Jun 2012/2020 Mei 2022 Narator: Mary McCann
ID#060706WODUKPLU WODU-02b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *