Inslee dan Murray akan menyokong pemindahan empangan Snake River | Majalah Hatch

Gabenor negeri Demokrat Washington Jay Inslee dan Senator AS Patty Murray, seorang Demokrat Washington, mengumumkan minggu lalu bahawa mereka berdua akan berada di belakang pemindahan empat empangan di hilir Sungai Ular yang menghalang penghijrahan salmon dan kepala keluli ke Sungai Ular lembangan Oregon dan Idaho.

Tetapi sokongan mereka adalah bersyarat.

“Kerajaan negeri dan persekutuan harus melaksanakan rancangan untuk menggantikan manfaat Empangan Sungai Ular Bawah untuk membolehkan pencerobohan bergerak ke hadapan,” kata Inslee dalam satu kenyataan yang dikeluarkan bersama dengan Murray yang termasuk cadangan yang dia dan Murray kemukakan selepas beberapa bulan. penilaian bersama negara-persekutuan yang melihat pemulihan salmon di sistem sungai Columbia dan Snake. Dalam erti kata lain, dia dan Murray akan menyokong penyingkiran empangan jika kuasa bebas karbon yang mereka hasilkan boleh digantikan dengan sumber tenaga hijau yang lain. Selain itu, sendi mereka laporan mengisytiharkan bahawa mereka tidak akan menyokong pelanggaran empangan sehingga isu-isu kesan ekonomi bagi langkah sedemikian “dikurangkan atau diganti.”

Itu “jika” yang agak besar. Bergantung pada orang yang anda tanya, “faedah” empangan Sungai Ular yang lebih rendah sama ada minimum atau sangat banyak. Tetapi laporan itu adalah satu langkah ke arah yang betul–baru-baru ini pada tahun lepas, Murray tidak akan menyentuh isu penyingkiran empangan kerana ia adalah kentang panas politik di negerinya. Untuk memastikan dia dan Inslee menyedari bahawa pengalihan empangan berkemungkinan satu-satunya penyelesaian untuk menyelamatkan salmon dan kepala keluli di lembangan Columbia yang terkepung adalah penting.

Selanjutnya, ini memberikan usaha untuk mengeluarkan empangan pembunuh salmon dari Ular beberapa rasa dwipartisan. Inslee dan Murray kedua-duanya adalah Demokrat, dan mereka kini sekurang-kurangnya sebahagiannya sejajar dengan Wakil AS Mike Simpson, seorang Republikan dari Idaho, yang dua tahun lalu mengemukakan penyingkiran empangan sebagai satu-satunya penyelesaian yang berdaya maju untuk menyelamatkan salmon di lembangan.

Ya, laporan yang dikeluarkan oleh Inslee dan Murray adalah bersyarat, tetapi seorang yang optimis mungkin melihatnya dan percaya ia mengubah dialog pengalihan empangan dengan ketara. Mereka juga mungkin berpendapat bahawa ia memberi setiap agensi dan organisasi yang bekerja pada pengalihan empangan peta jalan untuk mencapai matlamat utama mereka.

“Anda mahu mengeluarkan empat empangan?” laporan itu seolah-olah bertanya. “Sibukkan dengan ekonomi, kawan.”

“Penggantian faedah tenaga bersih akan memerlukan kerja dan pelaburan tambahan yang besar,” kata laporan itu. “Empat Empangan Sungai Ular Bawah menyediakan rantau ini dengan tenaga yang boleh dipercayai, boleh dihantar dan bebas karbon. Walau bagaimanapun, hari ini, terdapat sumber penjanaan tenaga bersih yang bergerak melalui proses kelulusan serantau yang jika dibina, akan menggantikan kapasiti penjanaan empangan ini – beberapa kali ganda, mengikut beberapa anggaran. Menggantikan ciri-ciri tenaga yang disediakan oleh kuasa hidro, bagaimanapun, memerlukan teknologi tenaga yang mesti terus dibangunkan.”

Malah, lembangan Snake dan Columbia sudah dipenuhi dengan turbin angin, dan lebih banyak lagi diperlukan untuk menggantikan kuasa murah yang dihasilkan di setiap empat empangan. Selain itu, pembangunan tenaga solar sedang dijalankan di lembangan. Ini adalah cadangan yang boleh dilakukan – empat empangan di hilir Sungai Ular menghasilkan hanya 4 peratus daripada kuasa elektrik Pacific Northwest. Ia adalah satu cabaran, tetapi tidak sesulit yang disangkakan oleh sesetengah orang. Malah, kajian yang dijalankan dalam beberapa tahun kebelakangan ini mendakwa bahawa menggantikan kuasa dari empangan bukan sahaja boleh dilaksanakan, tetapi boleh dilakukan secara relatif murah dengan sumber tenaga angin, suria dan geoterma. Lebih-lebih lagi, menggantikan pengeluaran elektrik empangan dengan sumber boleh diperbaharui akan meningkatkan, bukan mengurangkan, kebolehpercayaan penjanaan kuasa. Malangnya, sepenuhnya menggantikan kuasa yang hilang sebelum ini empangan dialihkan memerlukan satu perkara yang tidak ada pada salmon Sungai Ular. Masa.

Deklarasi Murray-Inslee menangani isu-isu lain yang perlu dipenuhi jika pasangan pegawai yang dipilih Washington ingin memberikan sokongan mereka kepada pelanggaran empangan.

“Terdapat juga banyak kategori strategi penggantian – untuk pertanian dan pengairan, rekreasi luar, pengangkutan, dan banyak lagi – bahawa laporan perunding bebas yang ditunjukkan belum cukup dibangunkan dari sudut teknikal atau kewangan untuk dilaksanakan,” bunyi laporan itu.

Pada asasnya, laporan itu termasuk perkara yang diterangkan oleh pejabat Inslee sebagai tiga “tema”. Daripada siaran berita Inslee:

  • Status quo bukan pilihan. Perubahan keadaan ekonomi, tenaga dan iklim memerlukan pemimpin merancang untuk perubahan keadaan di rantau Columbia Basin pada dekad yang akan datang.
  • Menyimpan salmon dan spesies ikonik lain di Columbia Basin adalah penting. Kajian saintifik mengesahkan bahawa melanggar empangan khusus ini menawarkan faedah terbesar kepada salmon.
  • Kesan dan faedah melanggar empangan adalah ketara, tetapi ia boleh dan mesti dikurangkan atau diganti. Sehingga manfaat tenaga dan ekonomi empangan diganti atau dikurangkan, pelanggaran bukanlah pilihan yang boleh dilaksanakan atau bertanggungjawab.

“Tidak bertindak adalah sekutu terbesar kepupusan dan (laporan) daripada Sen. Murray dan Gov. Inslee menyediakan peta jalan kritikal mengenai tindakan yang diperlukan untuk menyelamatkan populasi salmon yang terancam,” kata Colin O’Mara, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persekutuan Hidupan Liar Kebangsaan . “Sekarang adalah penting untuk kita mengubah komitmen ini kepada tindakan, termasuk melanggar empangan Lower Snake River, untuk memastikan kita memulihkan populasi salmon yang banyak, memenuhi kewajipan perjanjian kepada Columbia River Tribes, dan menghidupkan semula ekonomi Northwest untuk generasi akan datang.”

Sesungguhnya, perkara paling buruk yang boleh dilakukan untuk menyelamatkan salmon di Ular dan Columbia bukanlah apa-apa. Namun, sementara laporan itu memberi perhatian kepada penyokong salmon jika mereka mahukan sokongan daripada dua pegawai kanan yang dilantik di negeri tempat empangan itu berada, ia juga mewujudkan sesuatu seperti senario “cepat dan tunggu”. Laporan itu jelas meletakkan cabaran untuk melanggar empat empangan di kaki kerajaan persekutuan. Sejujurnya, fed tidak begitu berjaya dengan rancangan pemulihan salmon sejak 20 tahun yang lalu, membelanjakan lebih daripada $17 bilion untuk usaha itu dan merekodkan kejayaan sifar.

Sejujurnya, salmon di sungai Columbia dan Snake mungkin mempunyai 20 tahun lagi. Atau mereka mungkin mempunyai 10. Inslee-Murray merancang untuk meminta fed menggantikan dan mengurangkan faedah ekonomi yang disediakan oleh empangan sebelum satu empangan boleh keluar adalah kedudukan yang selamat dari segi politik yang meninggalkan banyak ruang goyang untuk pelakon jahat dalam senario untuk duduk di atas tangan mereka … untuk “tidak bertindak” yang O’Mara amaran.

Salmon kesuntukan masa. Walaupun O’Mara dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan pemuliharaan lain biasanya cenderung untuk mengatakan perkara yang baik tentang rancangan Inslee-Murray dan menandakannya sebagai kemajuan, sebenarnya tidak. Ia hanyalah satu lagi permainan cangkerang … gelung “jika, maka” yang tidak berkesudahan. Salmon semakin kesuntukan masa, dan mereka tidak begitu kisah jika semua orang yang menikmati faedah ekonomi sungai tawanan mendapat bahagian mereka sebelum satu empangan dipecahkan.

Semakin lama empangan kekal, semakin gelap masa depan ikan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *