Ikan trout greenback bertelur dalam julat asli buat pertama kali sejak usaha pemulihan bermula | Majalah Hatch

Ikan trout kerang hijau, ikan negeri Colorado yang pernah dianggap pupus, kini bertelur di kawasan tadahan air asli mereka, Gov. Jared Solis mengumumkan pada hari Jumaat.

Negeri Colorado telah mencapai kejayaan “semula, tidak lagi” cuba memulihkan ikan trout hijau ke kawasan asalnya di kawasan tadahan air South Platte River. Populasi ikan tulen secara genetik ditemui di Bear Creek di bahu Pikes Peak pada tahun 2012 di saliran Sungai Arkansas — ikan itu berkemungkinan ditanam di sana lebih seabad lalu oleh pemilik pondok gunung untuk mencipta perikanan rekreasi untuk pelawat. Sebelum itu, populasi peninggalan lain telah ditemui, dan usaha stok sedang dijalankan seawal awal tahun 2000-an. Malangnya, stok induk untuk usaha terdahulu itu ternyata dicemari secara genetik dengan keturunan ikan trout Colorado River.

Tetapi minggu lepas, Colorado Parks and Wildlife mengumumkan bahawa pemijahan yang pertama kali didokumentasikan ke atas dolar daripada keturunan Bear Creek tulen secara genetik telah berlaku di Herman Gulch di barat Denver.

“Walaupun kami akan terus menyimpan stok trout hijau dari penetasan kami, hakikat bahawa mereka kini berjaya membiak di alam liar adalah menarik untuk masa depan spesies ini,” kata Solis pada hari Jumaat. “Ini adalah kisah kejayaan pemuliharaan hidupan liar yang besar dan bukti agensi hidupan liar bertaraf dunia yang dimiliki oleh Coloradans di Colorado Parks and Wildlife. Kepelbagaian ekologi Colorado mengukuhkan komuniti kita, menyokong pemancing kami dan ekonomi rekreasi luar kami yang berkembang pesat. Kakitangan CPW dan agensi rakan kongsi kami telah bekerja selama lebih sedekad untuk memulihkan keadaan ini ikan negeri yang dikasihi, dan berita hari ini benar-benar menyerlahkan kejayaan kerja itu.”

Greenback telah diisytiharkan pupus dari Colorado pada pertengahan 1900-an, mangsa perlombongan, pembinaan jalan raya, pembalakan dan pembangunan manusia umum. Tetapi ahli biologi dan profesional perikanan tidak pernah berputus asa. Selepas kejayaan dan kegagalan awal dengan induk yang tercemar yang pada mulanya dilepaskan di perairan di dalam saliran South Platte dan Arkansas, penemuan generasi baharu greenback yang bertelur di alam liar menandakan satu kejayaan besar dalam pemulihan ikan.

Seekor anak ikan greenback ditangkap dari Herman Gulch.

Anak ikan greenback ditangkap dari Herman Gulch (foto: CPW).

Sehingga hari ini, sepanjang tiga batu Bear Creek kekal sebagai kubu kuat terakhir untuk ikan ini, dan ia merupakan sumber induk untuk usaha pemulihan Taman Colorado dan Hidupan Liar. Setiap tahun, ahli biologi menangkap ikan trout yang subur di Bear Creek, mengumpul telur dan tepung, dan kemudian mengumpul greenback di Penetasan Ikan Kebangsaan Leadville. Pada 2014, CPW menubuhkan stok induk kedua di Tasik Zimmerman, berhampiran hulu Sungai Cache la Poudre, dan dalam lingkungan asli ikan. Bersama-sama, kedua-dua sumber digunakan untuk menanam ikan dan kemudian menyimpannya di perairan dalam lingkungan asalnya di mana CPW percaya ikan itu boleh membiak dan berjaya.

“Misi batuan dasar Colorado Parks and Wildlife adalah untuk mengekalkan sumber hidupan liar di negeri ini,” kata Pemangku Pengarah CPW Heather Dugan dalam satu kenyataan berita. “Walaupun lebih sedekad mengalami kemunduran dan kekecewaan, kakitangan CPW bekerja sebagai satu pasukan merentas jabatan dan merentasi wilayah, kekal fokus pada matlamat dan kini kami memberikan berita hebat ini. Ia adalah hari yang hebat.”

Greenbacks pertama kali disimpan di Herman Gulch pada tahun 2016. Anak sungai Clear Creek, yang menjalankan laluan I-70 antara Georgetown dan Golden, Herman Gulch bermula di bahu Continental Divide dan hanya boleh diakses dengan berjalan kaki. Tiga aliran lain dalam saliran South Platte juga telah dipenuhi dengan dolar, tetapi hanya populasi Herman Gulch telah berada di alam liar yang cukup lama untuk matang dan bertelur.

Ia mungkin kelihatan seperti bukan sesuatu yang kecil — mengambil trout kejam tulen dari satu aliran dan memasukkannya ke dalam aliran lain — tetapi usaha pemulihan telah penuh dengan bahaya dari awal. Ahli biologi terpaksa berhadapan dengan kebakaran hutan, banjir kilat dan laporan pada tahun 2020 bahawa populasi Bear Creek terhadap dolar semakin berkurangan dan tiada pembiakan semula jadi berlaku pada tahun itu. CPW segera bertindak untuk memperbaiki habitat dalam aliran induk. Selain itu, ancaman terus wujud daripada trout bukan asli, seperti trout pelangi, coklat dan sungai yang mungkin boleh berpindah ke habitat kehijauan dan mengatasi ikan asli.

Selepas semua kesusahan itu, ia adalah satu kelegaan bagi ahli biologi dan juruteknik untuk menjumpai anak ikan ketan hijau di Herman Gulch pada musim panas ini.

Alex Burks, seorang juruteknik akuatik CPW, menimbang ikan trout hijau dewasa semasa tinjauan CPW baru-baru ini di Herman Gulch di barat Denver

Alex Burks, seorang juruteknik akuatik CPW, menimbang seekor ikan trout hijau dewasa semasa tinjauan CPW baru-baru ini di Herman Gulch di barat Denver (foto: CPW).

“Pasukan juruteknik lapangan kami benar-benar bertepuk tangan di sana di sungai apabila kami menangkap benih pertama yang bertelur tahun ini,” kata Boyd Wright, ahli biologi akuatik CPW yang berpangkalan di Ft. Collins. “Apabila beberapa ketika kemudian kami menangkap seekor ikan berusia satu tahun yang dihasilkan pada 2021, kami benar-benar hilang akal. Selepas bertahun-tahun bekerja keras dan dedikasi, ia amat memuaskan untuk melihat usaha kami membuahkan hasil.”

Secara keseluruhannya, ikan yang dikejutkan di Herman Gulch terdiri daripada anak ikan muda tahun ini hingga ke kejam sehingga satu kaki panjang – berkemungkinan ikan dari penanaman awal Bear Creek. Ikan berusia setahun juga ditemui, menunjukkan bahawa, sekurang-kurangnya, trout kerang hijau telah bertelur di Herman Gulch sejak 2021.

“Ini penting kerana ikan trout yang bertahan sehingga satu tahun berkemungkinan hidup lebih lama lagi,” kata Harry Crockett, penyelaras spesies akuatik asli dan pengerusi Pasukan Pemulihan Greenback negeri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *