‘Ia telah menjadi kisah dongeng dari awal hingga akhir’: Stradivarius bersara untuk belajar

 • Horse & Hound disokong oleh penontonnya. Apabila anda membeli melalui pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen untuk beberapa item yang anda pilih untuk dibeli. Ketahui lebih lanjut

 • Stradivarius, seorang juara bertahan di Flat, telah bersara untuk belajar selepas kerjaya yang cemerlang.

  Dimiliki dan dibesarkan oleh Bjorn Nielsen dan dilatih oleh John dan Thady Gosden, berangan, yang memenangi peminat dari seluruh dunia, telah memenangi tiga Piala Emas Ascot Diraja, serta mendaratkan empat Piala Goodwood, tiga Piala Yorkshire dan dua Piala Doncaster . Pemain berusia lapan tahun itu memperoleh hadiah wang berjumlah £3,458,968 sepanjang karier 35 perlumbaannya, mencatatkan 20 kemenangan dalam proses itu, tujuh daripadanya adalah Kumpulan Satu.  Stradivarius tidak hadir lewat dalam Piala Lonsdale di York bulan lalu kerana kaki lebam, yang mana dia mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan untuk pulih.

  Bjorn memberitahu Pos Perlumbaan Stradivarius telah “berlari dan bergurau”, tetapi “hubungannya merasakan adalah tidak adil untuk memintanya kembali sebagai kanak-kanak sembilan tahun selepas cutinya”.

  “Ia telah menjadi kisah dongeng dari awal hingga akhir. Sehingga kemunduran ini dia tidak pernah berubat dan tidak pernah terlepas pertunangan kerana kecederaan.

  “Dia adalah satu penghormatan kepada John Gosden, yang telah melatihnya dengan cemerlang sejak sekian lama.”

  Oleh Sea The Stars, Stradivarius memenangi pujian kerana dia terus kembali ke padang lumba tahun demi tahun – kerjayanya bermula pada Oktober 2016 dan berakhir dengan tempat kedua, di mana dia hanya dibelasah leher, dalam Kumpulan Satu Piala Goodwood di Julai 2022.

  “Muzik telah berhenti untuk Stradivarius,” kata Bjorn.

  John Gosden menambah: “Stradivarius telah menjadi kuda lumba paling luar biasa dan unik sepanjang kariernya. Dia mempamerkan kegembiraan dalam latihannya dan telah memberikan keseronokan yang besar kepada semua orang, di dalam dan di luar trek.

  “Perlembagaannya sangat mengagumkan untuk dilihat dan gaya mengembaranya yang menarik dengan mudah dalam perlumbaan, dan kemudian pantas menerkam, mencerminkan wataknya. Dia pergi ke stud dengan rekod perlumbaan yang menakjubkan dan kasih sayang yang luar biasa. Untuk melatih dia telah menjadi kegembiraan yang lengkap kepada kami semua di sini. Dia akan kekal dekat dengan rumah dan sudah menantikan kerjaya baharunya.”

  Stradivarius kini akan berdiri di stud di National Stud di Newmarket.

  Ketua Eksekutif National Stud Anna Kerr menambah: “Kami gembira kerana mempunyai kuda lumba berkaliber Stradivarius menyertai senarai di National Stud. Dia secara konsisten menunjukkan banyak sifat yang ada pada bapanya Sea The Stars, termasuk konsistensi, kekukuhan dan perangai yang luar biasa.

  “Seluruh pasukan tidak sabar-sabar untuk dia tiba di sini dalam beberapa minggu akan datang dan dia akan tersedia untuk penternak melihat di stud semasa jualan Disember.”

  Anda mungkin juga berminat dengan:

  Ketahui semua tentang chestnut menarik ini yang suka memenangi perlumbaan

  Semua sorotan dari hari ketiga Royal Ascot

  Majalah Horse & Hound, keluar setiap Khamis, penuh dengan semua berita dan laporan terkini, serta temu bual, istimewa, nostalgia, doktor haiwan dan nasihat latihan. Cari cara anda boleh menikmati majalah yang disampaikan ke pintu anda setiap minggu, serta pilihan untuk menaik taraf langganan anda untuk mengakses perkhidmatan dalam talian kami yang membawa anda berita dan laporan terkini serta faedah lain.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *