Hutan untuk masa hadapan: memberi impak yang berkekalan untuk manusia dan hutan di Asia dan Pasifik

Masyarakat tempatan mengetahui hutan mereka lebih baik daripada sesiapa sahaja, dan tiada apa yang dapat menggantikan kepakaran mereka dalam pemuliharaan hutan. Seperti yang ditunjukkan oleh Projek Tadbir Urus Hutan, apabila diberi peluang mereka boleh mencipta masa depan yang lebih baik untuk diri mereka dan alam semula jadi.

Dunia tanpa hutan akan menjadi dunia tanpa kehidupan. Namun di sebalik fakta yang terkenal ini, bukan rahsia lagi bahawa hutan di seluruh dunia berada di bawah ancaman dan hilang di hadapan mata kita.

Hutan di seluruh Asia dan Pasifik sangat istimewa, dipenuhi dengan banyak burung dan hidupan liar lain. Malangnya, ini belum cukup untuk menyelamatkan mereka daripada penebangan hutan dan pembalakan haram, tetapi di Indonesia, Malaysia, Papua New Guinea dan Filipina, ini mula berubah terima kasih kepada masyarakat tempatan.

Negara-negara ini semua menjadi tuan rumah kepada kelimpahan dan kepelbagaian tumbuhan, burung dan haiwan lain yang menakjubkan, kebanyakan spesies ini tidak ditemui di tempat lain di Bumi. Orang asli dan komuniti tempatan di negara-negara ini bergantung kepada hutan untuk mata pencarian mereka, dan ramai yang mempunyai hubungan rohani dan budaya yang unik dengan hutan.

Penduduk tempatan telah berada di tengah-tengah Projek Tadbir Urus Hutan Asia Pasifik sejak penubuhannya lima tahun lalu. Mereka tahu hutan tidak seperti yang lain dan usaha mereka untuk melindunginya adalah kuat, tetapi ia telah dihalang sehingga kini oleh kekurangan pengalaman teknikal dan pengaruh politik. Menyedari perkara ini, Projek Tadbir Urus Hutan berhasrat untuk memperkasa dan melibatkan orang asli dan masyarakat tempatan, melengkapkan mereka dengan kemahiran yang betul untuk mengurus hutan mereka dengan berkesan.

Ornate Pitta, hak cipta Andy Walker, dari galeri burung selancar

Dr Hum Gurung, Pengurus Projek Tadbir Urus Hutan di BirdLife International, menjelaskan: “Rakan kongsi projek kami mempunyai pengalaman yang lama bekerja dengan komuniti tempatan dan orang asli di tapak utama, dan projek ini benar-benar membantu membina kapasiti mereka. Mereka telah bekerja rapat dengan penduduk tempatan dan orang asli dan menyumbang secara signifikan kepada pemahaman dan kemahiran mereka untuk pemantauan hutan, pemuliharaan dan mempromosikan produk berasaskan hutan untuk mata pencarian mereka.”

Tadbir urus hutan yang inklusif dan berkesan juga boleh membantu ke arah melaksanakan dan mencapai sasaran iklim Perjanjian Parisyang Matlamat Pembangunan Mampan dan sasaran yang dicadangkan daripada Rangka Kerja Biodiversiti Global untuk menyokong masa depan yang saksama, bersifat positif dan neutral karbon. Atas sebab ini, pemuliharaan, pemulihan dan pengurusan lestari hutan tidak pernah menjadi lebih mendesak.

Indonesia

Indonesia mempunyai sekitar 3% daripada hutan dunia dan negara ini adalah rumah kepada 1,812 spesies burung yang mengagumkan. Memastikan hutan ini diurus secara mampan merupakan satu cabaran yang berterusan, dengan usaha pemuliharaan perlu bersaing dengan pertanian intensif dan penebangan hutan, sering didorong oleh kemiskinan dan keperluan untuk pendapatan cepat diutamakan daripada melindungi alam semula jadi.

Di Mbeliling, ekosistem yang sangat biodiversiti di pulau Flores, Burung Indonesia (Rakan Hidup Burung) telah bekerjasama dengan masyarakat tempatan untuk memastikan usaha pemuliharaan melindungi hutan di samping memberi manfaat kepada penduduk yang tinggal di sana. Penyertaan masyarakat telah menjadi teras kepada kerjanya, melibatkan penduduk kampung dalam proses mengenal pasti ancaman terhadap hutan dan mata pencarian tempatan, dan memutuskan bersama cara menguruskannya.

Sebuah jawatankuasa yang dipilih oleh penduduk tempatan memastikan kerja itu dijalankan, dan perjanjian ini diiktiraf oleh pembuat dasar kerajaan. Bagi menjejaki kemajuan, pemantauan berkala di kawasan itu dijalankan dan dilaporkan kepada Burung Indonesia dan kerajaan.

Ini kedengaran bagus dari segi teori, tetapi adakah ia menghasilkan perubahan positif? Pemantauan di kawasan itu telah menunjukkan pengurangan ancaman terhadap hidupan liar, terutamanya burung, dan masyarakat mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang bagaimana persekitaran yang sihat juga bermakna kehidupan yang lebih sihat untuk mereka. Mata pencarian tempatan juga mendapat manfaat daripada peluang perniagaan yang mesra alam, seperti mengeksport kayu mampan – yang disokong oleh penyediaan mesin pemprosesan kayu, peralatan perlindungan dan latihan rasmi untuk pekerja.

Malaysia

Lebih separuh daripada Malaysia diliputi oleh hutan, tetapi penebangan hutan kekal sebagai ancaman besar kepada kelangsungannya. Cabaran utama telah mencapai keseimbangan antara pembangunan ekonomi dan kemampanan, kerana ekonomi negara semakin bergantung kepada sumber hutan. Cabaran ini diperhebatkan lagi dengan kekurangan tadbir urus hutan.

Sebagai sebahagian daripada Projek Tadbir Urus Hutan, Persatuan Pencinta Alam Malaysia (Rakan Hidup Burung) melancarkan platform ‘Forest Watch’ kebangsaan untuk membolehkan masyarakat tempatan mengakses maklumat terkini mengenai perubahan tutupan hutan, kebakaran hutan, pembalakan haram dan ancaman hutan lain. untuk menyokong usaha pemuliharaan mereka. Di samping itu, ia telah memulakan banyak bengkel untuk mendidik isu-isu tadbir urus hutan dan menyediakan latihan dasar hutan untuk komuniti tempatan dan orang asli.

Pemantauan hutan berasaskan komuniti di Central Forest Spine Semenanjung Malaysia dan tengah-tengah Borneo juga menyumbang kepada pemuliharaan hutan dan spesies di dalamnya. Ia juga memperkasakan masyarakat tempatan, khususnya orang asli Orang Asli. Mereka menilai keadaan hutan dengan melibatkan ‘Penjaga Enggang’ tempatan dan sukarelawan, yang menjalankan pemantauan berkala terhadap lapan spesies yang ditemui di Borneo, merekodkan penampakan sarang, anak burung dan bilangan anak ayam muda dan burung dewasa.

Selain itu, penglibatan dan pengalaman Persatuan Pencinta Alam Malaysia dalam penggubalan dasar hutan, termasuk proses kesediaan REDD+ menunjukkan bahawa aktor bukan negara boleh memainkan peranan merapatkan yang penting dalam menangani jurang skalar dan sektoral serta memastikan integrasi dasar.

Papua New Guinea

Kebanyakan hutan di Papua New Guinea, yang menempatkan 39 spesies burung-burung cenderawasih bersama-sama dengan banyak endemik lain, dimiliki oleh komuniti atau puak tempatan yang bergantung kepada mereka untuk mendapatkan makanan dan tempat tinggal. Walau bagaimanapun, kawasan hutan yang luas masih dimusnahkan oleh perusahaan pembalakan komersial dan dibersihkan untuk kegunaan pertanian, seperti untuk ladang kelapa sawit.

Untuk menggalakkan dan membolehkan komuniti mengurus hutan mereka secara mampan, Tenkile Conservation Alliance (TCA) telah membantu mereka memahami nilai dan faedah berbuat demikian. Pendekatan ini telah membawa kepada komuniti mengubah tingkah laku mereka, semuanya dimungkinkan melalui latihan yang disediakan oleh TCA dan sokongan teknikal daripada Universiti Papua New Guinea. Genealogi untuk mengesan perkampungan nenek moyang mereka telah membolehkan ahli komuniti melukis sempadan tanah dan menandatangani perjanjian pemilik tanah, mengukuhkan keupayaan mereka untuk mengurus dan memantau tanah mereka sendiri dengan berkesan.

Beberapa pemilik tanah telah mengambil langkah untuk menghentikan pembalakan haram di tanah mereka, dibantu oleh latihan teknikal. Di samping itu, TCA telah memperkenalkan peluang mata pencarian baharu, seperti menternak ayam atau menanam padi dan vanila, supaya masyarakat tidak lagi bergantung kepada memburu hidupan liar hutan yang terancam.

Untuk memastikan pendekatan ini berkesan, TCA dan komuniti memantau bilangan kanggaru pokok di kawasan itu. Ini memberikan gambaran tentang keadaan hutan, serta litupan hutan dan penggunaan sumber hutan. Maklumat ini sejak itu menyokong keputusan perancangan guna tanah serta memaklumkan dasar hutan negara.

Filipina

Filipina dianggap sebagai kawasan panas biodiversiti kerana banyak hidupan liar yang terdapat di negara itu, termasuk lebih 641 spesies burung. Masa depan mereka bergantung pada keseimbangan, bagaimanapun, kerana kadar penebangan hutan tropika negara adalah antara yang tertinggi di dunia akibat pembalakan, perlombongan dan penukaran tanah yang didorong oleh kemiskinan.

Berazam untuk mengubah keadaan, Yayasan Haribon (BirdLife di Filipina) telah mengubah orang tempatan menjadi pembela hutan yang proaktif, atau ‘pengawal perang‘, yang kini mengetuai usaha pemuliharaan hutan. Pembela hutan ini menerima latihan mengenai topik daripada membaca dan menulis, pengurusan kewangan dan undang-undang alam sekitar kepada pertanian organik dan teknik penanaman semula hutan. Aplikasi mudah alih KaPatrol yang dilancarkan oleh Haribon pada 2021 membolehkan pengawal perang dan rakyat lain untuk melaporkan ancaman kepada hutan, meningkatkan komunikasi antara penduduk tempatan dan pihak berkuasa hidupan liar.

“Salah satu pencapaian Haribon yang membanggakan daripada projek ini adalah dengan selamat dan berjaya mengintegrasikan amalan pemuliharaan moden dengan pengetahuan dan ritual suku asli, walaupun dihadkan oleh beberapa faktor seperti perbezaan budaya, perbezaan pencapaian pendidikan, dan sekatan dalam semua aspek yang dibawa. mengenai pandemik COVID-19,” kata Mita Chabeli Pangan, bagi pihak pasukan Projek Tadbir Urus Hutan Haribon.

“Daripada tidak boleh membaca atau menulis, komuniti suku Haribon telah bekerjasama dengan kini mempunyai peranan aktif dalam inisiatif tadbir urus hutan dengan unit kerajaan tempatan masing-masing, sudah menggunakan teknologi terkini untuk pemantauan, perlindungan dan komunikasi, dan mengurus mesra biodiversiti. perniagaan – sambil masih mengekalkan tradisi mampan yang mereka warisi daripada nenek moyang mereka.”

Melihat ke masa hadapan

Apabila Projek Tadbir Urus Hutan mencapai penghujungnya, hasil daripada kerja keras lima tahun merentasi empat negara ini adalah bukti selanjutnya bahawa penduduk tempatan adalah jawapan kepada pemuliharaan hutan yang berkesan dan memberi impak. Projek itu mungkin sudah tamat, tetapi kerja masih belum selesai – komuniti tempatan berada di dalamnya untuk jangka masa panjang, untuk melindungi hutan mereka untuk generasi akan datang.

Untuk mengetahui lebih lanjut, baca Laporan Kesan Projek kami di sini atau taklimat polisi untuk Indonesia, Malaysia, Filipina dan Papua New Guinea.

Tekan di sini untuk meneroka tahap kehilangan hutan di setiap empat negara, pemacu perubahan, dan nilai tadbir urus yang baik dalam menangani cabaran ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *